Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
8°C

De ce Avocatul Poporului este "tata ranitilor" la Sibiu

 

Sibiul este plin de oameni cu o problemă în justiție nerezolvată. În oraș sunt sute de sibieni care ani de zile umblă prin tribunale și săli de judecată, fără a-și afla dreptatea. Cel puțin , aceasta este impresia pe care au lăsat-o sibienii la întâlnirea cu Avocatul Poporului.

În ziua în care Avocatul Poporului și-a anunțat prezența la Prefectura Sibiu pe acesta îl așteptau deja, cu mult înainte de sosire, o mulțime de ”năpăstuiți”. Iar la ora 10.00, ora sosirii reprezentanților legali de la Alba-Iulia, holul principal al Instituției Prefectului era aproape neîncăpător. De ce au venit toți acești oameni la vocatul Poporului și ce problemă atât de gravă ar putea avea ei încât să nu găsească alinare la un simplu avocat sibian? ”Eu din 2002 vreau să fac o succesiune după decesul socrului meu, Muntean Vasile. Cred că am umplat pe la toți avocații din Sibiu și de la Alba-Iulia. Degeaba! Sunt mai mulți hoți decât frieri în țara asta”, aproape că strigă Vasile Pantelimon. De altfel, a fost de ajuns să spun unui singur om că sunt de la ziar și că vreau să aud ce problemă au că imediat am fost înconjurat de probleme. ”Eu am numărul 85, așa am primit, și după aproape o oră au intrat patru oameni. Am eu vreo șansă astăzi?”, se plânge un om. Problema lui este că nici nu va ajunge să-și spună problema! Colegii de la TV Sibiu au terminat o casetă de înregistrări și nu mai au spațiu. ”Plecăm, suntem de o oră aici și nu mai terminăm”, spun ei. Fără răgaz. ”Eu am remorcat cinci inși cu mașina și când am ajuns acasă în loc să-mi dea banii mi-au dat cu parul în cap. De cinci ani umblu prin tribunale cu această problemă și nu-i dau de cap. Asta-i justiție? Gândiți-vă și dumneavoastră, după toate criteriile este un caz simplu dar justiția nu este capabilă”, spune Dumitru Husușan. Din stânga lui începe Ioan B. ”Eu din 97 mă lupt cu bandiții ăștia și degeaba. Am fost oriunde! Ăsta este Sibiul adevărat! Un oraș perfect, fără probleme, imaculat!”, spune el.

Nu pot să nu observ că aproape toată lumea prezentă pe holurile Prefecturii Sibiu are vârsta pensionrăii sau e pensionat de multicel. Chiar caut cu privirea pe cineva mai tânăr. ”Eu am venit pentru că am o problemă cu vecinul meu, în Săsăuș. Am o bucată de pământ primită moștenire de la mama, Dumnezeu să o ierte!, și mă tot cert cu vecinul ăsta care zice că are acte pe pământ. Nu pot să ar, să pun pomi, că mi-i distruge”, explică Victor Barb. Iar pentru a-și găsi dreptatea, a venit la Avocatul Poporului.

La plecare, pentru a fi politic corect, am întrebat și o doamnă ce problemă are. Tocmai intrase și era ușor speriată de numărul mare de oameni prezenți acolo. ”Eu am venit cu o problemă de muncă. Am lucrat la Flaro într-un mediu toxic și acum nu mai vor să-mi plătească”, spune Elena Szekely. E clar, avocatul poporului are mult de muncă la Sibiu. Apropo de el, reprezentanții legali ai acestuia au refuzat orice declarație de presă, dar au anunțat că vor veni lunar la Sibiu. Au de ce.

Avocatul poporului este o instituţie creată în baza Legii 35/1997 şi, în prezent, este condusă de prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, cu rang de ministru. Conform structurii organizatorice, există patru domenii de activitate, fiecare domeniu fiind coordonat de un adjunct al avocatului poporului, cu rang de secretar de stat. Aceste domenii sunt: 1. drepturile omului şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale; 2. drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap; 3. armată, justiţie, poliţie, penitenciare; 4. proprietate, muncă, protecţie socială, impozite şi taxe.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus