Vineri,
23.04.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Cum sa dai in judecata primaria sau vecinul din cauza ghetii

De fiecare dată când ați alunecat pe gheață, pe stradă și ați căzut sau v-ați scrântit o mână sau un picior, v-ați gândit că aveți dreptul să trageți la răspundere persoana care se face responsabilă de necurățirea gheții? Știați că dacă un țurțure se desprinde din streașina unei case și vă lovește, sau lovește mașina dumneavoastră, puteți cere despăgubiri? Avocații consultați de Turnul Sfatului spun că, cel puțin teoretic, aveți dreptul să dați în judecată pe cei vinovați și chiar puteți cere despăgubiri.

Virgil Vulcan, decanul Baroului de avocați Sibiu, spune că nu a auzit până acum de un astfel de proces în Sibiu, însă în cazul unui țurțure șansele de câștig sunt destul de mari. ”La fel ca în cazul în care un ornament se desprinde din clădire și în cădere lovește pe cineva, un țurțure ar putea aduce tragerea la răspundere a proprietarului clădirii prin ruina edificiului, fapt ce era reglementat în vechiul Cod Civil”, spune Virgil Vulcan. Decanul Baroului Sibiu oferă chiar și exemplul tragediei de acum aproape trei ani, când un leu ornamental a căzut de pe o clădire din apropierea Parcului Cetății, omorând o femeie. Rudele femeii ucise în plină stradă aveau tot dreptul să dea în judecată proprietarii clădirii și să ceară cel puțin despăgubiri morale. Cât privește tragerea la răspundere a municipalității pentru gheața de pe trotuare, Virgil Vulcan se arată rezervat, explicând că tocmai Consiliul Local a stabilit niște norme și aplică amenzi celor care nu-și curăță spațiul din fața casei de zăpadă. Un alt avocat sibian, Horațiu Marin, crede că primăria poate fi dată în judecată, atâta timp cât accidentul se petrece pe spațiul public. ”În esență cred că primăria se face responsabilă, deși ține de buna credință a fiecăruia să facă puțină curățenie în fața casei sau în fața magazinului. Însă, vorbim despre domeniul public, prin urmare primăria se face responsabilă. Altfel, să-mi dea în proprietate trotuarul din fața casei și atunci da, eu răspund pentru el, mă poți de pe mine în judecată. Din punct de vedere legal, de domeniul public răspunde primăria, prin primar. Referitor la posibilitatea ca un țurțure să cadă și să lovească pe cineva, casa sau clădirea are clar un proprietar care răspunde de starea ei, însă discuția este dacă proprietarul respectiv are calitate procesuală într-un proces. Consider că dacă s-ar ajunge la un proces, ambele cazuri au șanse egale de câștig”, a declarat Horațiu Marin. Până în prezent, nici acesta nu știe de existența vreunui astfel de proces la Sibiu. ”Eu de când practic nu am auzit de un astfel de proces, dar dacă mâine ar veni cineva la mine cu această problemă aș considera-o foarte importantă. Cred că este mult până ce ia cineva inițiativa sau până se aude în presă, după care sunt sigur că ar apărea multe procese de acest gen. Altfel s-ar gândi oamenii când ar vedea prin ce ghețușuri merg și altfel s-ar mișca și primăria când ar veni vorba de deszăpezire sau curățirea trotuarelor”, mai spune Horațiu Marin.

Ghid practic

Dacă ați alunecat pe gheață și ați avut nevoie de îngrijiri medicale păstrați documentele de la doctor. Țineți bine mine locul unde a avut loc accidentul și încercați să găsiți martori. Dacă accidentul are loc în fața unei case sau a unui magazin, proprietarii vor fi trași la răspundere. Dacă are loc altundeva, municipalitatea ar trebui dată în judecată. Înarmați-vă totuși cu multă răbdare, procesul mai mult ca sigur urmând a se întinde pe câteva luni.

Cine a plătit?

Iarna aceasta inspectorii Primăriei Sibiu au aplicat, până acum, 113 amenzi cuprinse între 50 și 150 de lei sibienilor care nu și-au curățat trotuarele. Majoritatea amenzilor au fost date persoanelor fizice, însă printre cei care au primit amendă se numără și societăți comerciale, pentru care amenda a fost cuprinsă între 70 și 250 de lei.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

ponta pt Horatiu

Acum 9 ani

de cand practici tu? de 1-2 ani!(un tasti basti). Si calitate procesuala are proprietarul, el este tras la raspundere pentru ruina edificiului, la fel cum sunt trasi la raspundere comitentii pentru faptele delictuale ale prepusilor sai...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus