Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Cum umfla Pediatria bugetul? Din hartii!

Spitalul care reclamă constant, prin afișele postate, că are un buget în continuă scădere și care, recent, a stârnit nemulțumirea mamelor ce nu se pot interna alături de copii lor, a găsit ”breșa” prin care poate cere mai mulți bani de la bugetul asigurărilor de sănătate. Așa s-a ajuns, ca, din acte, complexitatea cazurilor rezolvate la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu să fie într-o continuă creștere, una care o depășește chiar și pe cea a unuia dintre cele mai vestite spitale de profil din țară – ”M.S. Curie” din București. În numai trei luni, la Pediatria din Sibiu au fost descoperite peste 1.100 de diagnostice suspectate a fi astfel codificate încât să crească artificial veniturile instituției.

Situația Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu trebuie analizată în contextul sistemului de codificare medicală și finanțare DRG (Diagnosis Related Groups), sistem care, printre altele, clasifică pacienții unui spital atât după patologie, cât și după costul îngrijirilor. Sistemul a fost introdus în spitalele din România după 2002.

Mai pe înțelesul tuturor, fiecărui copil externat din Spitalul sibian i se întocmește un formular FOCG (Foaie de observație clinică generală), unde sunt sunt trecute diagnosticele principale și cele secundare. Acestea sunt codificate conform sistemului DRG și transmise către Școala națională de sănătate publică. În funcție de aceste codificări, se calculează nivelul indicelui case-mix (ICM), practic indicele care relevă complexitatea cazurilor rezolvate în spitalul amintit. În funcție de acest indice, este asigurată și finanțarea Spitalului, din bugetul Casei asigurărilor de sănătate. Prin urmare, cu cât codurile din foile de observație indică bolnavi ”mai complicați”, cu atât ICM-ul va fi mai mare și Spitalul va primi în anul următor o finanțare mai consistentă.

O creștere suspectă

În cursul anului trecut, 20 de spitale din întreaga țară au atras atenția conducerii Casei naționale de asigurări de sănătate prin faptul că în primele trei luni ale lui 2011 au înregistrat o creștere substanțială a valorii ICM raportată în urma codificărilor DRG. În cazul Spitalului de pediatrie din Sibiu, această creștere a fost calculată la 37,5% (de la un ICM de 1,1811 pe ianuarie 2011, la un ICM de 1,6239 pentru martie 2011).

”Incidența crescută a unor diagnostice clasificate în DRG, precum și oportunitatea codificării în DRG a unor diagnostice secundare ridică suspiciuni asupra calității actului medical sau chiar a realității raportării făcute în vederea decontării”, se arată într-un referat întocmit de Direcția control din cadrul CNAS, pe tema celor 20 de spitale, printre care se regăsește și cel din Sibiu.

Cu alte cuvinte, cei de la București bănuiau faptul că cele 20 de instituții medicale care au înregistrat creșteri de peste 15% a ICM au reușit acest lucru modificând fișele pacienților astfel încât la diagnosticul principal să fie trecut cea mai ”bănoasă” patologie. Chiar dacă asta ar fi însemnat transcrierea diagnosticului principal drept secundar și a celui secundar, drept principal. ”Păi, ce vrei să nu mai avem bani la anul? Am făcut la DRG de mi-a ieșit pe ochi”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, un medic din cadrul Spitalului de pediatrie Sibiu.

De remarcat faptul că, potrivit tabelului întocmit de Școala națională de sănătate publică, Spitalul sibian are un ICM mai mare decât unul dintre cele mai titrate spitale de pentru copii din țară, ”M.S. Curie”, din București. Ba mai mult, a avut și o creștere a complexității cazurilor rezolvate mai mare (37,5%, față de 16,3%).

Peste 1.000 de diagnostice ”greșite” în patru luni

Conducerea CNAS a cerut în primăvara anului trecut un control la Spitalul sibian, control care a avut loc între 30 mai – 9 iunie 2011. Unul din obiectivele controlului a fost și ”concordanța între serviciile medicale contractate, raportate de către furnizor (Spitalul de pediatrie – n.r.) și decontate de CAS Sibiu și serviciile consemnate în evidențele specifice existente la nivelul furnizorului”.

Având în vedere perioada scurtă de derulare a controlului, folile de observație au fost verificate orin sondaj. Rezultatele sunt relevante: comisia de control a cerut reevaluarea a 1.132 de foi de observație întocmite în perioada ianuarie – aprilie 2011, deoarece diagnosticele principale și cele secundare nu erau codificate în concordanță cu ”datele anamnestico-clinice, paraclinice, precum și cu tratamentul recomandat”. Tradus, în cele peste 1.000 de cazuri descoperite, codificarea a fost astfel întocmită încât să ducă la o cât mai consistentă decontare din partea Casei de asigurare și la o creștere cât mai substanțială a ICM.

De exemplu, copilul dumneavoastră a fost internat la Secția de boli infecțioase cu amigdalită acută, afecțiune trecută și în biletul de externare, dar în foia de observație întocmită spre decontare, diagnosticul principal este meningismul (sindrom care prezintă manifestări caracteristice meningitei). Evident, un diagnostic mai bine plătit de Casă.

În urma acestor nereguli descoperite, care s-au impus a fi îndreptate, Spitalului de pediatrie din Sibiu i-a fost imputat un procent de 1% din suma contractată prin sistemul DRG în lunile ianuarie – aprilie 2011. Adică puțin peste 36.000 de lei (3,65 milioane de lei fiind suma contractată în lunile amintite).

Codificare cu ajutor din afară

La fel ca alte spitale din țară care au decis să fie finanțate în sistem DRG și Spitalul clinic de pediatrie din Sibiu a încheiat un contract cu o firmă privată, care să ajute medicii în codificarea diagnosticelor. Spre diferență de alte spitale din țară, unde contractele au fost făcute pe procente consistente, contractele de la Sibiu încheiat cu Medicode SRL din Târgu-Mureș, pentru anii 2010 și 2011, au o valoare relativ mică (aproximativ 3.900 de lei, pe lună), plata făcându-se însă numai pentru lunile în care se cere consultanță. Pe 2011, potrivit conducerii, serviciile Medicode SRL au fost solicitate în decursul a trei luni, ”în primul rând pentru pregătirea personalului medical în ceea ce privește efectuarea propriu-zisă a codificării”.

În spatele Medicode SRL stă dr. Lorenzovici László. Care explică, susține că, în majoritatea spitalelor, introducerea codificării DRG constituie o mare bătaie de cap pentru medici.”Ce motivează doctorul și personalul să muncească bine? Să numim recompensa primită de la pacienți și nu șpaga, ce înseamnă actul medical condiționat de o plată. Ultima etapă a actului medical este raportarea acestuia către Casă. Calitatea acestei raportări este egală cu calitatea întregii munci. Aici, el nu primește nicio motivație de la pacient. În a-și raporta activitatea, medicul vede o muncă administrativă inutilă, inutilă pentru medic. Îi mănâncă timpul și nervii. Aici eu nu vorbesc de un spital anume, ci in în general”, explică Lorenzovici László. Potrivit lui, oricum, în sistemul DRG medicii uită să întocmească în mod corect raportările. ”Se uită să se raporteze un act medical costisitor, care s-a efectuat. O ventilație lungă se plătește cu 200 de milioane. Se uită să se treacă. În general se trece jumătate din ceea ce s-a efectuat, pentru că se uită. Spitalele încearcă să elimine aceste deficiențe. Pentru asta ar trebui să aibă angajat personal, dar acum posturile sunt blocate, oricum acestea nu există și, oricum, nimeni nu vrea să se angajeze pe astfel de posturi”, adaugă László, explicând astfel logica existenței firmelor precum cea condusă de el.

Potrivit lui, nici controalele efectuate de Casele de asigurări din țară nu sunt ”profesionist” desfășurate, în sensul că inspectorii Caselor nu sunt tocmai cei mai buni profesioniști în codificarea DRG. El susține că spitalele care să se descurce singure în codificarea DRG sunt foarte puține (între 3 și 5%).

Răspunsul Spitalului de pediatrie

Conducerea Spitalului susține că datele în posesia cărora a intrat Turnul Sfatului sunt eronate. ”ICM-ul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu a fost în mod constant crescut peste 1,3 din 2008 până în 2011 și deci nu se poate vorbi de o creștere spectaculoasă și deranjantă pentru finanțator, care a decontat serviciile efectuate, pe spitalizarea continuă, doar în proporție de 67% pentrul anul 2011 și 75 % pentru anul 2010”. În ceea ce privește controlul Casei, efectuat anul trecut, conducerea Spitalului consideră că, la cele peste 9.000 de externări din 2011, ”au putut fi depistate și greșeli considerate justificate de către spitalul nostru”. ”Esențiale pentru evaluarea acestei activități sunt procentul de vindecări, mortalitatea intraspitalicească mică, procentul de bolnavi transferați la alte spitale în limitele admise”, mai arată conducerea Spitalului.

 

Răspunsul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu

(varianta integrală)

Creșterea indicelului de complexitate boală (ICM) nu știm în ce măsură a atras atenția CNAS și nu credem că această creștere poate fi corelată cu calitatea deficitară a actului medical sau incorectitudinea raportării. De altfel, spitalul nostru nu deține cel mai mare indice de complexitate din țară. Sunt multe alte spitale care ne depășesc.

Referitor la datele de care dispuneți dumneavoastră, ele sunt eronate deoarece:

-              ICM-ul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu a fost în mod constant crescut peste 1,3 din 2008 până în 2011 și deci nu se poate vorbi de o creștere spectaculoasă și deranjantă pentru finanțator, care a decontat serviciile efectuate, pe spitalizarea continuă, doar în proporție de 67% pentrul anul 2011 și 75 % pentru anul 2010;

-              Procentul de creștere al ICM-ului a fost de aproximativ 6% (nu de 37,5% cum sunteți dumneavostra informași), respectiv de la 1,3075 în 2010 la 1,3847 în trimestrul I 2011;

-              Un alt argument care pledează pentru incorectitudinea datelor pe care le dețineti este faptul că în perioada 2008 – 2011 ne-am situat în mod constant cu valori mari ale ICM-ului (peste 1,3), dar mai mici decât cele contractate prin normele de aplicare ale Contractului Cadru.

În altă ordine de idei, deficiențele semnalate de către controlul de la CJAS Sibiu se referă, de fapt, la:

-              justificat, la unele neconcordanțe dintre diagnosticul principal și cele secundare și unele date anamnestico – clinice. Desigur că în activitatea prestată în cursul unui an (peste 9.000 de externări), cu tot atâtea Foi de observație au putut fi depistate și greșeli considerate justificate de către spitalul nostru;

-              nejustificat, la internările copiilor cu HIV/SIDA și la așa-zisa diagnosticare în exces a unor date cum ar fi disfagia, sfaturile dietetice, tulburările de apetit, ajutor familial neadecvat, diagnostice de altfel prevăzute în clasificarea internațională a maladiilor (CIM) și permisă de reglementările în vigoare.

Oricum aceste diagnostice semnalate (cu excepția disfagiei) nu aduc valoare adaugată la plata serviciilor prestate de spital.

În ceea ce ne privește, considerăm că prestația medicală efectuată de Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu și celelalte acțiuni nu pot fi evaluate în exclusivitate prin concluziile unui control, fie el efectuat și de CJAS Sibiu.

Esențiale pentru evaluarea acestei activități sunt procentul de vindecări, mortalitatea intraspitalicească mică, procentul de bolnavi transferați la alte spitale în limitele admise.

În altă ordine, de idei contractul încheiat cu SC Medicode SRL vizează în primul rând pregătirea personalului medical în ceea ce privește efectuarea propriu-zisă a codificării, motivat de schimbările frecvente ale legislației care se referă la codificarea de boală (în alte țări, această codificare este făcută de personal special angajat și instruit pentru aceasta).

Altminteri SC Medicode SRL a prestat pentru spitalul nostru inconstant și doar la solicitare (concret doar trei luni în 2011), verificarea calității activității de stabilire a ICM-ului de către medicii noștri.

Manager

Ec. Alexandru Mihuţ

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

jaco

Acum 10 ani

Pai daca a ajuns economistul sa se pronunte asupra diagnosticelor, e clar!
Raspunde

Vasi

Acum 10 ani

Mizeria a inceput de la Nicolaescu,in spitale nu mai conteaza pentru ei actul medical,doar cel contabil.....contabilul inumara bolnavi grav,bolnavi mai putin grav.....morti,aia decid daca traiesti sau nu,cum altfel sa ai mai \"multe iesiri din sistem\"ca sa poata baga guvernul mai multi bani la tescherea?.....pentru asta citez un contabil sef,intr-o discutie cu un medic,in cadrul unui spital sibian\"Noi va dam si voua bani!\".......clar ca spitalul a devenit un fel de firma de contabilitate sordida,sordida ca si tara asta,avem doua variante:prima sa-l ascultam pe jegul ala si sa ne caram din locurile unde ne-am nascut,am trait,unde avem prieteni,rude,cunostinte,locuri pe care le-am iubit si care reprezinta imaginea vietii noastre de pana acum cu bune si rele.....sau mai avem varianta sa lasam indiferenta deoparte si sa dam cu ei de pamant,atat de tare incat sa nu mai trebuiasca ingropati......am mai facut-o,a venit timpul s-o facem din nou,altfel nici de mila nu suntem demni!
Raspunde

deleanu

Acum 10 ani

ce e *****? ai fost cu anorexica de fiicata si v-au dat aia afara ca sunteti tigani?
Raspunde

Taratorule

Acum 10 ani

Asta e o practica curenta in occident, atat in spitalele private cat si in cele de stat. Mai ales celor muribunzi li se fac cat mai multe analize si proceduri, ca spitalul sa primeasca cat mai multi bani. Macar acolo ai o asigurare si te bucuri de niste conditii.
Raspunde

mamica

Acum 10 ani

Aveti perfecta dreptate. E un cerc vicios. Sa vezi la internari ce cifre umflate! Daca in strainatate stai in spital 2 ore ptr. o interventie, aici stai 3 zile! Nimeni nu se gandeste la inconvenientele psihice si financiare atat ptr. copil cat si ptr. apartinatori. S mai au si tupeu sa iti spuna ca-ti fac un favor, ca e spre binele copilului si trebuie sa fi \"recunoscator\". Cum sa nu dam faliment! Ca doar tot noi platim, decontul CASS nu este o subventia, e o minciuna pe termen scurt.
Raspunde

nic

Acum 10 ani

haos total in sistemul sanatatii .deaia nenea Basescu sa opert in alta tara de bun ce e sitemul din Romania .Avem medici foarte buni care se duc dincolo la niste conditii mult bai bune ca aici.... cine ii condamna ca eu nu dar mai e o categorie de medici astia cu plasuta nene fara cva pe sub mana te lasa sa mori .sunt curios cum ar reactiona ei in situatia omului de rand cu salrul stim toti cum ,sa ai nevoie de ajutor medical si sa zica nenea medicu ai o atentie ? fereasca Domnu sa nu ai ca esti ca si mort .cine contesta?cine sustine ?abtineri ?
Raspunde

nic

Acum 10 ani

desi am 19 ani sunt constient de nevoia de schimbare de ceva nou si bun .asta cu burta mare ce doarme linistit cu gandu la salaru ala de zeci de millioane in timpu sedintelor nu vede lumea prin prisma , perspectiva omului de rand corect?
Raspunde

v d v

Acum 10 ani

dl Mihut cel mai bun maneger de spital din sibiu
Raspunde

popescu

Acum 10 ani

si dl. prof. Neamtu si dl. manager Mihut sunt doi profesionisti!!!nu va mai legati de spitale, marile acte de coruptie sunt de cautat in alte parti!!!
Raspunde

baldovinmarin

Acum 10 ani

FETITA MEA A SUFERI FRACTURA DE COLOANA LA MEDIAS PRIN TILHARI ,A FOST TRIMEASA LA SPIT.URG.SIBIU SI PE URMA LA SPIT.PEDIATRIE SIBIU ,IN TRE 23 SI 28 SEPT.2011.SI NU IA DAT DECIT 1g/2ml algocalmin si 100mg/5ml ibalgin babi 6 zile .TEL.SI SCIS PESTE TOT A ZIS CA ARE GRIJE EI DE CAZ.NU AM VOIE SA O DEPLASEZ.DAR CIND VREAM RMN ZICEA CA ESTE STRICAT TOT SIBIUL..CIND AM REUSIT CU INTERVENTI SA FAC A TRANSFERAT-O LA URG. SIB.SI IA PUS CORSET.100 ZILE.ACUM ARE INELUL 12 DEPLASAT SI DURERI,TREMURA CITEODATA PICIOARELE SI DURERI DE CAP.O FETITA DE 11 ANISORI..JURAMINTUL LUI HIPOCRATE..MASA IA DAT SI 2 000 000 LEI DOCTORITEI..PLUS LA TOTA LUMEA..
Raspunde

BALDOVINMARIN

Acum 10 ani

NU A PUTUT FACE NECESITATILE FIRESTI(PIPI SI CACA ) NU SA PUTUT INTOARCE PE O PARTE 7 ZILE SI O INTORCEA CU LOPETILE PE TARGA .SA SE APLICE LEGEA TALIONULUI LA CE-I VINOVAT-I.SA LE LEGE MACIUCA 7 ZILE.MARTORI SINT CE-I DIN SALON SI 50 RUDE CARE AU VENIT IN SALON DE AI LOR.SAU TATAL ZEILOR..
Raspunde

BALDOVINMARIN

Acum 10 ani

FOAIE DE OBSERVATIE NR.8792 DIN 24 -28 SEPT.2011 COD.S2200 SI W03. DR. STELIAN BANCIU SI DR.IOAN MUNTEAN BILET IESIRE ANEXA 38..PACIENT BALDOVIN STEFANIA CORNELIA 11 ANISORI.INCOLORA INODORA..
Raspunde

BALDOVINMARIN

Acum 10 ani

AM VORBIT LA TEL.200 MINUTE CU SPITALUL SI 3 SCRISORI CU AREU SI AVOCAT SI MIA TRIMIS COPIA DE PE SCRISOAREA MEDICALA ,PE 13 DEC. 2011
Raspunde

BALDOVINMARIN

Acum 10 ani

AM DOSAR PENAL2306/P/3139/2011,PARCHET JUD. MEDIAS.
Raspunde

BALDOVINMARIN

Acum 10 ani

DACA M-A PUTE-TI AJUTA A TEL.0748 022 024 STR.SUBCETATE NR.49.SECTOR 1 BUCURESTI .COD.POST.012811 MULTUMIRI ANTICIPATE..
Raspunde

baldovin marin

Acum 10 ani

Am scrisoarea de la spital pediatrie ,in care arata ferm ca a fost tratata corect ..dar ea nu a facut pipi 7 zile ..la spital a zis ca ii pune sonda la o fetita de 11 anisori ..si in acest timp a fost tratata cu algocalmin si agobalgin .restul vorbe ..si cuvintul unui om doctor STELIAN BANCIU acum 6 zile ..sef sectie clinica ortopedie pediatrie SIBIU ..FAC PIPI PE ONOAREALUI ...AM ADRESA NR.1481 DIN 25 04 2012 ERA NOASTRA ..AM TELEFON 0748 022 020
Raspunde

B M

Acum 10 ani

DOMNULE CARAMITRU CU RESPECT VA ROG UN TELEFON ORCIND..NU VA VINE SA CREDE-TI CA ASA CEVA SE POATE IN JUD.SIBIU..SA RASTURNAT CARUTA-N DRUM..LA ARDELENI DIN SOLIDARITATE FRATEASCA ..BANI NU AU MIROS..CITE-N LUNA PIETRICELE ,PE PAMINT BOLOVANI...DOSAR PENAL 2306/P/2011 DE LA MEDIAS LA SIBIU --ACUM--
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus