Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Cazul Frunzaverde

Gestul politicianului Frunzăverde este prea încărcat de semnificaţii pentru a fi expediat în zona politicii de duzină. El este un şoc cu două feţe: una pentru PDL, cealaltă pentru USL. Motive suficiente pentru care el s-ar cere explicitat. Argumentele aduse la rampă de împricinat sunt departe de a fi convingătoare şi lămuritoare. Cauzele de fond, de adâncime se lasă greu decelate, totul pare încă învăluit în mister.

Să analizăm de început ce ne-a spus omul: că ar fi ajuns într-un stadiu de neconcordanţă de principii cu partidul, PDL-ul nefiind un partid cu adevărat de dreapta cum îşi doreşte dumnealui, că a instaurat un haos admnistrativ blocând descentralizarea, că în fine ar fi edificat un stat poliţienesc. Probleme politice de fond cum sublinia cineva, angajate, tot afirmativ, în spiritul celei mai mature responsabilităţi. Să le luăm pe rând.
Crezul politic pe care l-a afişat până acum a fost o dreaptă politică prin prizma doctrinei creştin-democrate. A fost mentorul vizibil al implementării acestei orientări în PDL unde, în ultima vreme s-a cristalizat curentul susţinut şi de importante figuri politice precum Monica Macovei, Teodor Baconschi, Cristian Preda. Pe această orientare partidul a fost primit în Uniunea Creştin Democrată şi în PPE. Este orientarea de dreapta europenă spre deosebire de liberalii europeni care marşează pe o politică de stânga. Dacă această evoluţie a fost bună, acceptabilă până mai deunăzi, cu ce altă dreaptă visată peste noapte vrea să fie înlocuită? Îşi reneagă propria creaţie? Vrea o dreaptă de tipul capitalismului sălbatic? N-a spus decât enunţiativ ce vrea şi rămâne dator cu o detaliere.
PDL, cu sprijinul inclusiv al preopinentului nostru, a iniţiat o seamă de măsuri reale de descentralizare: în învăţământ, în sănătate, în sfera unor competenţe ale Ministerului de Interne (pază şi ordine publică, circulaţie, unele aspecte ale infracţionalităţii) încărcându-le pe umerii consiliilor locale şi primarilor încă insuficient experimentaţi pe probleme, de unde inerente dificultăţi. Acesta să fie haosul administrativ la care se referă dl.Frunzăverde? Sau plângerea că bugetul este prea centralizat şi n-a fost distribuit decizional pârghiilor locale? Posibil că sunt disfuncţionalităţi ca în orice început, presupuse într-o problemă atât de spinoasă şi de grea, nimeni neavând curajul să o atace pe fond de douăzeci de ani încoace. Dar  odată asumate, ele se cer soluţionate, ceea ce nu se face dând bir cu fugiţii.
Se mai plânge dl.Frunzăverde că până acum PDL-ul dumnealui, a instituit un stat poliţienesc. Este cea mai năstruşnică acuză. În primul rând pentru că e profund nereală. Dimpotrivă, am trăit - şi încă persistăm - într-un libertinaj nu departe de anarhie, una dintre racilele deplorabile ale României, pe fondul unei aşa zise democraţii mai mult sau mai puţin rău înţelese, caracterizate esenţial prin fărădelege. Infracţionalitatea de tot soiul a sufocat societatea, afectându-i substanţa din încheieturi.  Prin ce se exprimă statul poliţienesc, prin încercarea de a pune stavilă unei astfel de situaţii? Aranjamentele infracţionale de anvergură cunosc rafinamentul erei electronice. Interceptarea acestora, cu autorizarea justiţei, atunci când sunt indicii sau bănuieli, a devenit o imperativă necesitate. Inclusiv la nivel mondial. Omul cinstit n-are a suferi. Organele în drept au obligaţia securizării aspectelor vieţii intime. De altă parte, prea se exagerează pe ideea drepturilor individului în detrimentul drepturilor şi obligaţiilor societăţii.
Ciudat, cineva punea, mai acu-ntr-o seară, fuga lui Frunzăverde într-o posibilă relaţie motivaţională cu fuga lui Boldea. Ar fi o bombă de mare calibru. Ar fi prea de tot ca gestul său să poată fi pus în relaţie cu DNA. Dincolo de astfel de speculaţii însă, ceea ce rămâne este o pată grea pe imaginea sa. Nu ştiu dacă poate fi numit trădător, dar e sigur că a sărit din barca lui Blaga în cea a lui Boc pentru funcţia de prim vicepreşedinte, tot astfel cum acum sare din barca puterii în cea a opoziţiei, fără argumente convingătoare, aplicând partidului a cărui fondator şi consecvent animator a fost, o grea lovitură. Un om de onoare, un om de crez autentic, nu face aşa ceva. Mai bag de seamă că prilejul este folosit, în special de Blaga, om cu mare greutate în partid, pentru a se război în continuare cu Boc. Nimic mai dramatic pentru un partid în preajma alegerilor. Adevărată mană cerească pentru adversari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Gabriel Deseu

Acum 11 ani

Niciunii nu sunt mai buni decat altii, tot o apa si-un pamant! Politicienii sunt un rau necesar.
Raspunde

eugen

Acum 11 ani

spune mai bine cum ati omorat voi: dejeu, radu vasile, Curelea, fratii dimitriu, Ciumara, cirica, lia Galic, constantinescu, ciorbea, Diaconescu&nepotii si toata gasca de infiltrati, PNTCD-ul! N-ar mai trebui sa mai iesiti din casa, de rusine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus