Duminică,
21.04.2024
Innorat
Acum
6°C

BRD acorda credite din sursa BERD pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica

BRD-Groupe Société Générale a semnat împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare două acorduri de finanţare în valoare totală de 30 de milioane de euro.

Pachetul de finanţare include un împrumut de 20 de milioane de euro, în cadrul RoSEFF (Romanian SME Sustainable Energy Financing Facility) şi o line de credit în valoare de 10 milioane de euro în cadrul EU/EBRD Municipal Finance Facility.

Fondurile RoSEFF sunt destinate finanţării implementării proiectelor de eficienţă energetică derulate de entitati legale private - IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi, întreprinderi individuale, PFA sau companiile ESCO, cu condiţia ca beneficiarul final al investiţiei respective să se încadreze în categoriile menţionate.

Proiectele ce pot fi finanţate prin facilitatea RoSEFF vizează investiţiile destinate reducerii consumului de energie, respectiv îmbunătăţirea performanţelor energetice ale activităţii şi clădirilor comerciale ale IMM-urilor, investiţiile destinate extinderii activităţii legate de producţia, distribuţia, instalarea echipamentelor şi tehnologiilor de eficienţă energetică şi utilizarii energiilor regenerabile ale producătorilor, furnizorilor sau instalaţiilor acestora.

Fondurile EU/EBRD Municipal Finance Facility se adresează autorităţilor publice locale, companiilor care prestează servicii pentru autorităţile publice locale şi companiilor ESCO care implementează investiţii de eficienţă energetică pentru autorităţi publice locale. Principalele investiţii eligibile pentru finanţare prin această facilitate sunt legate de creşterea performanţelor energetice ale clădirilor publice, ale echipamentelor utilizate de autorităţile publice locale şi promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Finanţarea prin cele două facilităţi BERD, derulate prin BRD, aduce importante avantaje pentru entitatea care acceseaza aceste facilitati (împrumutat): asistenţă tehnică gratuită pentru potenţialii beneficiari asigurată de Consultantul de Proiect şi Consultantul de Verificare desemnaţi de BERD şi stimulente financiare (granturi) din alocările Uniunii Europene, plătite beneficiarului final al proiectului după implementarea investiţiei. Valoarea stimulentului financiar, calculat ca procent aplicat la valoarea imprumutului variază în funcţie de tehnologia utilizată şi de economiile de energie rezultate ca urmare a implementării proiectului. Valoarea grantului pe care entitatea eligibilă îl poate primi, după implementarea şi verificarea proiectului, variază între 10% - 15% pentru IMM-uri şi între 10% - 20% pentru autorităţile publice locale.

Volumul creditelor depinde de natura investiţiei eligibile, aşa cum este ea identificată de Consultantul de Proiect. Valoarea finanţării din sursă BERD ce poate fi accesată de o singură entitate este, pentru facilitatea destinată IMM-urilor, de 1 milion de euro pentru proiectele de eficienţă energetică complexe, proiectele de utilizare a resurselor regenerabile şi/sau de performanţă energetică a clădirilor, de 250.000 euro pentru proiecte de dimensiuni mici, iar pentru autorităţile publice locale, de 5 milioane de euro.

BRD – Groupe Société Générale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB. Banca are aproximativ 2,5 milioane clienţi şi operează o reţea de peste 930 de unităţi. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus