Secţiunea Transporturi din Programul de guvernare al administraţiei Ponta nu pomeneşte nimic de autostrada Sibiu - Piteşti. De altfel, Sibiul nu apare menţionat nici măcar o dată în programul de guvernare Ponta. În schimb, România ar putea avea o autostradă de la Alexandria la Slatina. La acelaşi capitol, fosta guvernare condusă de Mihai Răzvan Ungureanu specificase revizuirea proiectului pentru construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti cu fonduri europene.
Autostrăzile în Programul de guvernare Ponta la capitolul Transporturi:
„Respectarea condiţiilor contractuale privind finanţarea şi termenele de finalizare a investiţiilor în derulare.
Finalizarea secţiunilor de autostradă şi a centurilor ocolitoare aflate în construcţie (Autostrada Bucureşti-Ploieşti, Autostrada Cernavodă-Constanţa, varianta de ocolire Deva-Orăştie la standard de autostradă, centurile cu profil de autostradă Arad şi Constanţa)
Demararea lucrărilor de execuţie pentru tronsoanele de autostradă, cu finanţare europeană, aflate pe Coridorul IV Pan-European: (Timişoara-Lugoj, Lugoj-Deva).
Realizarea studiului de prefezabilitate pentru construcţia Autostrăzii Sudului: Bucureşti –Alexandria– Slatina - Craiova– Timişoara”.
Cum era văzut Sibiuîn Programul de guvernare MRU:
În Programului de Guvernare 2012 al fostului guvern, mai exact Capitolul 12 – Infastructură şi transport, Sibiul apărea menţionat de două ori. Astfel, Guvernul MRU îşi propunea continuarea „lucrărilor de execuţie a tronsonului Nădlac – Timişoara– Deva – Sibiu, din Coridorul IV pan-european”.
În plus, Programul specifica în mod direct şi „Revizuirea studiului de fezabilitate pentru ultimul tronson din Coridorul IV pan-european, Sibiu – Piteşti, pentru a fi finanţat cu fonduri europene nerambursabile în exerciţiul financiar 2014 – 2020”.
Ce s-a făcut
La începutul lunii aprilie Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a lansat licitaţia pentru atribuirea contractului de revizuirea a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti.
Valoarea estimată a contractului se ridică la circa 61,4 milioane de lei (14,3 milioane de euro), banii urmând să fie asiguraţi din fonduri europene în proporţie de 85%, restul fiind finanţare guvernamentală. Scopul contractului este revizuirea studiului de fezabilitate, elaborarea sau actualizarea proiectelor de relocare sau protejare a utilităţilor, precum şi acordarea de asistenţă beneficiarului pentru întocmirea aplicaţiei de finanţare şi a elaborării documentaţiei de atribuire pentru contractul de proiectare/execuţie. Durata contractului este de 10 luni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Compania Naţională , În Programului , Drumuri Naţionale , Autostrada Bucureşti , Autostrada Cernavodă , Autostrăzii Sudului , Secţiunea Transporturi , Mihai Răzvan Ungureanu
Vizualizari: 475
Ultimele comentarii
Acum 39 minute
Horațiu
Acum 45 minute
Doamne ferește!
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Adina
Acum 2 ore
Rob