Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Ministerul Afacerilor Externe dezaproba reinhumarea fostului preot sibian in Romania

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat autorităților maghiare faptul că nu este de acord ca rămășițele pământești ale lui Nyirő József  - fost preot, scriitor și politician maghiar – să fie reînhumate în România. După cum arăta Turnul Sfatului săptămâna trecută, fostul preot sibian Nyirő József  este considerat a fi fost un reprezentant al extremei drepte, antisemite, fiind totodată acuzat de anumiți istorici de faptul că ar fi condus grupări teroriste împotriva românilor.
”MAE a comunicat deja părţii ungare poziţia autorităţilor române, respectiv dezacordul faţă de reînhumarea lui Nyirő József  în România. Partea română a arătat că activitatea politică a lui Nyirő József  din perioada 1941-1945  indică o atitudine  de extremă dreaptă, anti-semită şi de colaborare cu un regim fascist. De altfel, şi în demersurile efectuate de o serie de organizaţii  din România şi din străinătate, au fost transmise mesaje clare privind dezacordul faţă de astfel de manifestări”, se arată într-un răspuns transmis de MAE la solicitarea Turnul Sfatului.

În 2007, în cadrul Festivalului Ars Hungarica de la Sibiu, una din zile a fost dedicată preotului bisericii romano-catolice din Sibiu, după cum a fost prezentat Nyírő József. Cinci ani mai târziu, autoritățile din Budapesta au anunțat că de Rusaliile Catolice (27 mai) osemintele lui Nyírő vor fi aduse din Spania la Odorheiu – Secuiesc, în cadrul unei ample procesiuni.

Citește și Fost preot sibian, acuzat de antisemitism, reînhumat în România


Nyirő József  s-a născut în 1889, la Jimbor, jud. Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând.
În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean  în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta („Magyar Erő” şi „Magyar Ünnep”). După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia „Coroana Corvin”, înfiinţată de către Miklos Horthy.


Sursa: Departamentul Comunicare al MAE

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

mosu

Acum 12 ani

hortisti n-au ce cauta in pamantul romanesc chiar si morti hunguri sa-l ingroape in buda dacal iubesc SA nu se mai faca atata propaganda cu toate hoiturile lor Asta ESTE DOAR INCITARE DIN PARTEA LOR CU INSTINCT SALBATIC
Raspunde

salistean

Acum 12 ani

nu mai au destui adepti vii la ideile lor nationaliste bolnave, trebuie sa-i ajute mortii? E o provocare ordinara si nu ar trebui acceptata, banuiesc ca o astfel de procesiune trebuie aprobata de autoritatile locale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus