Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Teodor Neamtu: "M-au sunat oameni din Bucuresti: esti acasa sau la puscarie?"

Primarul Municipiului Mediaș a relatat într-un interviu acordat Turnul Sfatului întâmplarea din ziua referendumului în care era anunțat cu cercetarea penală.  ”M-a sunat cineva pe la șapte seara să vadă dacă sunt acasă, sunt la primărie sau sunt după gratii”, povestește Neamțu.

Reporter: Cum vedeți colaborarea cu viceprimarul George Petrescu?
Teodor Neamțu: Este o colaborare bună, el este inginer constructor, i-am dat atribuții pe specializarea lui. Evident că el are acces în tot ce înseamnă municipalitate. Eu sunt un om de dialog și din momentul în care s-a terminat lupta politică, alegerile, trecem pe administrație.


Rep.: Dar lupta politică s-a terminat după alegeri?
T. N.: Părerea mea că da. Dar dacă există oameni care o reiau, și eu trebuie să răspund, în cazul în care se fac aprecieri vizavi de mine.

Rep.: E mai bun George Petrescu decât Floarea Taropa?
T. N.: Hai să nu facem asemenea comparații. Fiecare om este bun în felul lui.

Rep.: Nu vă e teamă că ați ales un viceprimar, care poate candida apoi la primărie? S-au mai văzut cazuri când viceprimarul ajunge primar.
T. N.: Nu am asemenea temeri. Preocuparea mea este legată de proiectele pe care le am.

Rep.: Ați mai vrea un mandat?
T. N.: Stai că de abia l-am început pe ăsta. Mai avem patru ani înainte, nu se pune problema.

Rep.: Cum se vede Sibiul din Mediaș? E tot mai aproape sau se îndepărtează, din punct de vedere al administrației, după alegerile locale.
T. N.: Am o relație foarte bună cu domnul prefect, nu am avut până acum niciun diferend, chiar am lucrat foarte bine și pe organizarea referendumului și pe alte probleme. Am avut discuții și cu domnul Cindrea, chiar vineri organizează Consiliul Județean Sibiu la Mediaș o întâlnire cu cetățenii și cu toți factorii interesați pe proiectul  de management al deșeurilor pe județul Sibiu și eu mă bucur că s-a ales Mediașul pentru promovarea acestui proiect, pentru că noi avem o experiență foarte bună pe acest domeniu.

Rep.: Mediașul l-a votat pe Bottesch sau pe Cindrea?
T. N.: Medieșenii au votat fiecare pe cine a vrut. Dar o să văd, pentru că nici n-am făcut încă o analiză.

Rep.: A crescut mult PSD în Mediaș, după alegerile locale?
T. N.: Acum, ăsta a fost un val în toată țara.

Rep.: Ce se mai întâmplă în PDL Mediaș?
T. N.: Sunt președinte ales al PDL Mediaș, ducem o viață normală e organizație, avem periodic, aproape săptămânal întâlniri, ședințe, discuții, avem o colaborare bună și cu organizația județeană. Cred că s-a văzut aici că PDL chiar a muncit. Pentru că s-a obținut funcția de primar, stăm bine și în consiliul local și practic dacă o luăm pe partide avem cei mai mulți consilieri. La referendum am muncit destul de bine, acum ne așteaptă alegerile generale.

Rep.: Ce candidați pregătiți? Aceeași sau alții noi?
T. N.: Candidatul nostru din păcate nu mai e în PDL și va trebui să ne gândim la altcineva. Sunt convins că vom găsi pe altcineva.

Rep.: Și la Senat?
T. N.: Suntem în discuții. Noi trebuie să ne gândim și pe zona Agnita și Valea Hârtibaciului, pentru că și acest colegiu ne este arondat organizației noastre.


Rep.: Ați mai vorbit cu Gheorghe Roman? Mai are cale de întoarcere în PDL?
T. N.: Eu nu am ce să discut cu domnul Roman, iar varianta întoarcerii în partid cred că nu se pune, atâta timp cât el a ales să plece, să fie independent. E alegerea dânsului. Nu cred că se mai pune problema întoarcerii în partid.

Rep.: Cum a fost cu problema dosarului penal de la referendum?
T. N.: Am aflat și eu că mi-a spus cineva. M-a sunat cineva pe la șapte seara să vadă dacă sunt acasă, sunt la primărie sau sunt după gratii. Era speriat că am dosar penal. A fost un telefon dat la 112 de o persoană, nu știu dacă din proprie inițiativă sau pusă de un personaj politic, și a zis că primarul e în piață și îndeamnă oamenii să nu meargă la vot. Că eu nu aveam altceva de făcut în ziua respectivă. Eu răspundeam de alegerile din Mediaș, și în ziua respectivă nu am fost decât la primărie, la partid și am trecut pe la secțiile electorale să văd ce se întâmplă, dar nici măcar n-am intrat în secții. Nu am avut eveniment, dar am rămas surprins că mi s-a deschis dosar penal. Nu m-a sunat nimeni, mă așteptam să fiu interogat, să dau și eu o declarație. A fost o fumigenă, și presa a preluat-o, dar ăsta e rolul ei. M-au sunat oameni din București: ești acasă sau la pușcărie?

Rep.: Ce se întâmplă cu șoseaua Sibiului? Se va reabilita șoseaua Sibiu – Mediaș până la intrarea în oraș?
T. N.: Ea este predată la CNADNR și se va reabilita odată cu întregul tronson DN 14, pentru că ea face parte din DN 14. Eu sper ca după reabilitarea acestui drum care va deveni drum rapid, să nu ajungi să te lauzi că faci un drum rapid și tocmai la podul CFR din Mediaș să se gâtuie. În oraș e trafic și atunci încerci să ocolești zona de conflict și de asta cred că se va găsi finanțare și pentru centura ocolitoare a orașului.

Rep.: În ce stadiu mai e?
T. N.: Acum are studiu de fezabilitate actualizat, și așteaptă să fie finanțată și dată în lucru. Sunt convins că în mandatul ăsta se va găsi rezolvare și pentru centură. Pentru că degeaba faci un drum rapid și mai mult, va fi distanța cea mai scurtă dintre autostrăzi. Ca să nu încetinești viteza traficului în municipiu e musai să faci o centură.

Rep.: Se vede diferența faptului că PDL nu mai e la guvernare la București?
T. N.: Se vede diferența că PDL nu mai e la guvernare în România, pentru că eu practic nu am văzut nicio măsură economică luată de actuala guvernare.

Rep.: Poate au fost toate bune până acum și nu mai trebuie schimbat nimic.
T. N.: N-aș zice că au fost toate bune, dar în condițiile în care eu lucrez după un indicator macro-economic după care lucrează și Ministerul Finanțelor e vorba de cota defalcată din impozitul pe venit. Uite aici încasările în primele patru luni, 34 miliarde, 37 miliarde, 28 miliarde, 25 miliarde. Și ultimele trei luni de guvernare USL: 23 miliarde, 23 miliarde și 26 miliarde. Dacă e să facem o medie, în ultimele trei luni am colectat în medie cu 11 miliarde de lei mai puțin decât în primul trimestru. Asta înseamnă că economia stă. A crescut numărul de șomeri, a scăzut și venitul, au scăzut și tranzacțiile, deci nu se guvernează. Se face circ politic.

Rep.: Și de-o parte și de celalată.
T. N.: Domnule, de-o parte trebuie să te aperi. Când ești atacat, când sunt atacate instituțiile statului, când se iau măsuri abuzive, se iau măsuri de pe poziții de forță, eu ce să să fac? Să stau să dai în mine, să încasez tot timpul? Deci cineva provoacă și cineva trebuie să răspundă, dar nu e benefic pentru români. Politica e una, dar economic stagnează sau mai degrabă merge în jos.

Rep.: Credeți că omul de rând face diferența dintre USL și PDL, sau îi bagă pe toți în aceiași oală?
T. N.: Omul de rând e tentat să-i bage pe toți în aceeași pălărie, dar omul de rând trebuie să știe că până în luna aprilie, economia era stabilă, era în creștere. Eu estimam în aprilie că dacă lucrurile merg tot așa, eu o să fac 60, 70 de miliarde de lei în plus, bani din care pot să fac o stradă, pot să mai faci o investiție, o locuință socială, poți să mai faci ceva. Banii ăia nu cred că-i voi mai colecta până la sfârșitul anului. Mi-e frică că nu o să am nici ce mi-am propus la începutul anului.

Rep.: Și care ar fi soluția?
T. N.: Soluția ar fi ca țara asta să fie guvernată. Asta ar fi soluția.

Rep.: În cât timp credeți că românii vor ieși în stradă să demoleze întreaga clasă politică?
T. N.: Omul va trebui să aleagă pe cineva.

Rep.: Nu s-au terminat opțiunile?
T. N.: Pe cineva trebuie să alegi. Uite, apare Noua Republică, Miha Ungureanu coagulează mișcarea de centru-dreapta.

Rep.: PPDD e o soluție?
T. N.: PPDD, mă rog, eu nu-l pricep. Eu nu pricep cine e și ce vrea cu PPDD. Mă rog, e și el o figură în spectrul politic.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

jwQmAaBY

Acum 11 ani

Those tips are kinda hard but i think it more effective than the other tips i've foelowld before. I'll just try this out to know and perhaps will have a short review regarding this one.Last post by matt@buildfastmuscle
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus