Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Din Arhive a inceput sa cada acoperisul

 

Clădirea Arhivelor din Sibiu, una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul istoric, a devenit în ultimii ani, una dintre cele mai degradate clădiri ale orașului. Din clădirea care adăpostește kilometri întregi de istorie se desprind bucăți de tencuială, iar la baza acoperișului, sub streașină, o gaura enormă lasă să se zărească podul.

Clădirea, deși este folosită pentru depozitarea arhivelor naționale, nu aparține statului, ci a fost retrocedată, în urmă cu câțiva ani, Bisericii Evanghelice. Din 2000 până în prezent, inițiativele de  ”salvare” a clădirii au fost numeroase, dar dincolo de voința chiriașilor și a proprietarului, lipsa fondurilor necesare a împiedicat refacerea completă a Arhivelor.

Mici reparații la acoperiș s-au făcut în 2001, înainte să fie retrocedată Bisericii Evanghelice. Pentru că nu reușea să obțină fondurile necesare unor reparații capitale, directorul Arhivelor, Alexiu Tatu, a propus în perioada 2003-2004, includerea clădirii pe lista monumentelor istorice. Chiar dacă aceasta este prima arhivă din România, construită în perioada interbelică, cu scopul de a adăposti arhivele orașului, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice nu a considerat-o suficient de valoroasă pentru a o introduce pe listă.

Arhivele Naționale, salvate de străini

Acum problema clădirii a fost transferată Bisericii Evanghelice, iar mici demersuri se fac. Marile demersuri însă, spun reprezentanții Bisericii, speră să le reușească cu ajutorul celor din străinătate.

”Am solicitat ajutor chiriaşului şi instituţiilor care au depozitate arhivele acolo, cum sunt Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Dar şansele de a fi ajutaţi de ei sunt foarte mici pentru că chiriaşul spune că nu are finanţare din partea Ministerului, iar celelalte două instituţii spun că nu e proprietatea statului şi nu pot face investiţii la o proprietate particulară. Suntem obligaţi să rezolvăm singuri această problemă, destul de mare şi căutăm să vedem dacă reuşim să primim ajutor de la parteneri din străinătate. În măsura posibilităţilor vom efectua acele lucrări care ţin de obligaţia proprietarului”, spune Friedrich Gunesch, secretar general la Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice CA din România.

Reprezentanții Bisericii mai spun despre costul reparațiilor că va fi foarte ridicat, deoarece în anii anteriori clădirea nu a fost întreținută corespunzător.

”Reparaţiile erau necesare la timpul respectiv, când clădirea era încă în proprietatea statului și era într-o stare mult mai bună și mai ușor de refăcut. Dar pentru că nu s-au făcut atunci, acum din păcate ne confruntăm cu un efort câteodată prea mare pentru posibilităţile noastre și de aceea căutăm ajutor în străinătate”, a mai adăugat Friedrich Gunesch.

”Schimbarea la față”, posibilă în 2013

Acoperișul, aflat într-o stare avansată de degradare, a avut parte de câteva reparații în ultimii ani, însă și la cea porțiune a clădirii mai e nevoie de multe lucrări. Fațada însă, de pe care se desfac fâșii uriașe de tencuială, va avea parte la sfârșitul toamnei sau în primăvara lui 2013, de primele retușuri.

”Am reuşit acum doi ani să facem reparaţii la acoperiş, la streaşină şi la burlan. Anul acesta continuăm aceste reparaţii la faţadă, mai ales unde se desprind bucăţi din clădire. Proiectul realizat de Serviciul Tehnic este în curs de avizare şi aşteptăm să primim autorizaţia pentru lucrări. Dacă o putem obţine în perioada imediat următoare ar fi foarte bine pentru că asta ar însemna că până la începutul iernii s-ar mai putea lucra. Dacă nu, atunci lucrările vor fi reluate în primăvară. Se lucrează la partea de arhitectură, şi încă nu am finalizat partea economică să nu putem cunoaște cu precizie la ce costuri se ridică reparaţiile”, arată secretarul general al Consistoriului Superior.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

4 comentarii

o sibiancă

Acum 11 ani

Păcat! Fiind în situat centul istoric, o mulţime de turişti trec pe lângă aceste Arhive ale STATULUI şi probabil rămân neplăcut impresionaţi! Mai sunt şi multe locinţe din jurul arhivelor care ar trebui recondiţionate şi schimbat acoperişul, dar, pe cine interesează faţa Sibiului? Dacă Primăria ar colabora cu locatarii acestor locuinţe, poate s-ar găsii soluţii ?! Oare, vom asista în anul 2013 la SCHIMBAREA LA FAŢĂ? Mă îndoiesc.................
Raspunde

alex

Acum 11 ani

multe locuinte din centrul orasului arata ca dupa razboi nu se poate asa ceva. Trebuie fonduri europene pentru asa cladiri importante nu sa fie lasate de izbeliste. Trebuie facut ceva.
Raspunde

callas

Acum 11 ani

sigur ca da, intindeti mana la strainatate, acolo dau enoriasii bani! Biserica Evanghelica ca si cea ortodoxa stau pe averi incomensurabile primite inapoi prin retrocedari, de ce nu se vinde o parte pentru a salva monumente ca Arhivele Statului? Si biserica evanghelica din Germania are probleme, dar gospodaresc banii cumpatat si mai si doneaza in Romania unde lucrarile de orice fel, expertizele, proiectele, cost de regula dublu cat in Germania. Tot mereu sa astepti de la altcineva: statul, strainatatea, uniunea europeana, sa ni se faca, sa ni se dreaga, este mentalitate comunista, toate cladirile au un proprietar care are avantaje de pe urma lor, daca nu e in stare sa le intretina, le vinde, asta e capitalismul.
Raspunde

callas2

Acum 11 ani

iar daca nu au fost trecute la monumente, este doar pentru ca documentatia a fost probabil slaba si neprofesionala, e un ansamblu remarcabil al anilor 20 pus in valoare si de piateta din fata, iar arhitectul baron von Bedaeus merita mai mult decat ignoranta si indiferenta sibienilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus