Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Concluziile seminarului cu tema "Preturile de transfer, un risc pentru afacerea ta": Pregatiti din timp dosarul tranzactiilor intra-grup!

 

Orice companie din cadrul unui grup – fie naţional, fie multinaţional – trebuie să fie pregătită pentru o inspecţie fiscală care să ia la bani mărunţi tranzacţiile intra-grup, urmărind dacă sunt realizate la valoarea de piaţă ( la fel ca tranzacţiile între două entităţi independente). Riscul unui astfel de control este mai mare în cazul companiilor care înregistrează pierderi, mai ales al celor care lucrează în sistem lohn pentru compania-mamă. De asemenea, nu „scapă” nici companiile care au de recuperat bani de la stat.

Aceastea sunt câteva concluzii ale seminarului organizat zilele trecute la Sibiu sub genericul „Preţurile de Transfer, un risc pentru afacerea ta?”. Tema s-a dovedit de actualitate, la seminar participând peste 20 de companii din judeţ, filiale ale unor grupuri industriale multinaţionale (precum Brandl, DesleeClama, SNR-Rulmenti, Tondach), dar şi naţionale (Dafora).

„Realitatea este că autorităţile au devenit tot mai stricte în controalele privind preţurile de transfer, adică preţurile la care sunt realizate tranzacţiile intra-grup. Iar acolo unde consideră că preţurile au dus la scăderea bazei de impozitare, dictează ajustări retroactive, care pot da peste cap finanţele unei companii”, spune Adrian Luca, administratorul Transfer Pricing Services, organizatorul seminarului. El dă ca exemplu cea mai mare ajustare de preţuri de transfer impusă unei companii din România, de 30 de milioane de euro, în 2011. Aceasta în condiţiile în care toate ajustările din 2010 au fost de „doar” 8,5 milioane de euro.

Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, la seminar au fost invitaţi şi specialişti în preţuri de transfer din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, care au explicat modul în care sunt derulate controalele pe această temă şi care sunt cerinţele legale în domeniu.

„Toată lumea recunoaşte că aici nu vorbim despre o ştiinţă exactă, iar acest lucru face şi mai dificil demersul în materie. Cea mai bună metodă de stabilire a valorilor de piaţă - care va fi acceptată de inspectorii fiscali – se poate alege doar în urma unei temeinice analize funcţionale si a identificarii riscurilor implicate in respectiva afacere”, arată consultantul sibian Grigore Medrea. „Sigur, contribuabilul în cauză are oricând la dispoziţie calea contestaţiei rezultatului unei inspecţii fiscale, dar aceasta doar dacă în prealabil şi-a construit dosarul preţurilor de transfer, care este o cerinţă legală”, explică avocatul Radu Boanţă. „In mod clar însă, pregătind din timp acest dosar şi stabilind o politică clară pentru derularea tranzacţiilor intra-grup, companiile îşi pot reduce cu adevărat riscurile în ce priveşte preţurile de transfer”, conchide expertul Adrian Luca.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus