Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
12°C

Ultimele calcule: Cum se ajunge in Parlament?

ARD și-a propus obținerea a patru colegii uninominale în urma alegerilor din decembrie, același număr cu cel obținut în urmă cu patru ani. Social-liberalii au spus din start că pleacă în cursă cu dorința de a câștiga cel puțin patru colegii cu 50% plus unul din voturi și alte două colegii din redistribuire. Calculele din sondajele de opinie dau ca sigure alte două colegii pentru reprezentanți ai PPDD. Cu toate acestea puțini sunt cei care înțeleg exact cum se împart voturile, și cine iese parlamentar și de ce. Se știe că se votează uninominal, însă nu se cunoaște căî de fapt în afara candidaților care ies câștigători în colegiu cu majoritate covârșitoare, ceilalți ajung în parlament în urma votului politic. Singura legătură a acestui sistem cu uninominalul este acea posibilitate ca un candidat să-și câștige locul în parlament cu  50%+1 din voturi. În rest, sistemul este unul proporțional prin modul de repartizare a mandatelor.


Cum se ajunge în parlament:


1. Etapa preliminară
a) Se numără voturile obținute de fiecare candidat în colegiul său, datele se centralizează la Biroul Electoral Central, care stabilește partidele care au depășit pragul de 5%.
b) Se stabilește coeficientul electoral național. (Se împarte numărul total de voturi valabil exprimate la nivel național la numărul de colegii uninominale).
c) După centralizarea partidelor care au trecut pragul electoral, birourile electorale de circumscripție (județene), stabilesc coeficientul electoral județean.
d) Se stabilește coeficientul electoral județean (Se împarte numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid în parte la numărul total de mandate stabilit pentru respectiva circumscripție; în cazul Sibiului, șase pentru Camera Deputaților și trei pentru Senat).
e) Se stabilește numărul de mandate la care are dreptul un partid în fiecare circumscripție. Se împarte numărului total de voturi pe care acesta l-a obținut la coeficientul electoral. Rezultatul împărțirii reprezintă numărul de mandate directe la care un partid are dreptul în fiecare circumscripție).
f) Birourile electorale județene transmit la BEC resturile rămase după operațiunea de stabilire a mandatelor directe la nivel județean. Acestea vor fi folosite în etapa de repartizare națională a mandatelor.
g) BEC face o listă în ordine descrescătoare, la nivel de circumscripție și la nivel de țară, a tuturor candidaților, indiferent de partidul de la care provin. Ordinea este dată de raportul dintre voturile obținute și coeficientul electoral județean și coeficientul electoral național.


2. Etapa atribuirii mandatelor
a) La nivelul colegiilor uninominale se atribuie mandate candidaților care au obținut 50%+1 din voturi.
b) BEJ face o listă ordonată cu toți candidații dispuși în ordinea descrescătoare a raportului dintre voturile valabil exprimate pe care le-au obținut în colegii și coeficientul electoral al circumscripției județene. Lista se aplică în colegiile în care nu a fost atribuit niciun mandat candidaților care au obținut 50%+1.
c) Din această listă se atribuie mandatele la nivel de circumscripție.
d) Se face proporționalizarea rezultatului votului, adică se scade din numărul de mandate care revin unui partid, numărul de mandate atribuite candidaților care au obținut 50%+1. Dacă diferența este zero sau partidul a primit mai multe mandate decât are dreptul din calculul făcut prin împărțirea numărului de voturi valabil exprimate la coeficientul electoral de circumscripție, acel partid nu va mai primi niciun mandat în etapa atribuirii la nivel național.
e) Se atribuie la nivel național, pe baza resturilor, mandatele rămase nedistribuite după etapa distriburii la nivel județean. BEC calculează prin metoda ” d'Hondt” atribuirea restului de mandate, după care comunică BEJ rezultatul final. (În varianta d'Hondt seria divizorilor este formată din numere întregi: 1, 2, 3, 4….n. Fiecărui partid participant la alegeri îi corespunde o medie a voturilor stabilită prin împărțirea voturilor de distribuit la 1, 2, 3...n mandate ce sunt de acordat. Partidul care obține cea mai mare medie obține mandatul. Rezultatul este favorabil partidelor mari și defavorabil celor mici.) (sursa:prodemocrația)

Rezultate 2008
 

Colegiul 1, Camera Deputaților
Cornel Ştirbet (PD-L) - 39,8% - 9.376 voturi
Eugen Mitea (PNL) - 21,7% - 5.117 voturi
Florin Orlatan (PSD) - 18,6% - 4.377 voturi
 
Colegiul 2, Camera Deputaților
Raluca Turcan (PD-L) - 47,1% - 11.887 voturi
Eugen Barbu (PSD) - 20,4% - 5.150 voturi
Eugen Popa (PNL) - 16,3% - 4.118 voturi
 
Colegiul 3, Camera Deputaților
Gheorghe Roman (PD-L) - 52,4% - 12.154 voturi
Ilie Lața (PSD) - 16,9% - 3.925 voturi
George Petrescu (PNL) - 13,0% - 3.029 voturi
 
Colegiul 4, Camera Deputaților
Ioan Cindrea (PSD) - 51,5%) – 12.013 voturi
Dan Voinea (PD-L) - 30,7% - 7.179 voturi
Mircea Opriș (PNL) - 7,1% - 1.674 voturi
 
Colegiul 5 Camera Deputaților
Dan Nanu (PD-L) - 35,6% - 6.978 voturi
Mircea Silvestru Lup (PSD) - 29,1% - 5.712 voturi
Ilie Stoica (PNL) - 15,8% - 3.102 voturi
 
Colegiul 6 Camera Deputaților
Constantin Trihenea (PD-L) - 41,6%) – 7.378 voturi
Mircea Cazan (PNL) - 33,0% - 5.858 voturi
Viorel Şoaită (PSD) - 16,3% - 2.896 voturi
 
Colegiul 1 Senat
Ion Ariton (PD-L) - 49,3% - 23.907 voturi
Nicolae Neagu (PNL) - 20,1% - 9.771 voturi
Ioan Stroie (PSD) - 19,4% - 9.398 voturi
 
Colegiul 2 Senat
Marcel Piteiu (PD-L) - 45,0% - 20.851 voturi
Viorel Arcaș (PSD) - 34,7% - 16.070 voturi
Laszlo Saitos (PNL) - 6,4% - 2.989 voturi
 
Colegiul 3 Senat
Horațiu Cercel (PD-L) - 48,0% - 17.980 voturi
Minerva Boitan (PNL) - 23,3% - 8.719 voturi
Constantin Morar (PSD) - 21,4% - 8.023voturi

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

gigel

Acum 11 ani

deci toti deputatii si senatorii USL (exceptie unul singur) au intrat in parlament de pe locul 2 sau 3 si acum sunt mari cocosi. Dar ma intreb ce a facut Cazan sau Arcas in colegiile lor pt cetateni!
Raspunde

@gigel coada de catel

Acum 11 ani

catel la usa pdlului dar nu mai mult de un maidanez ordinar de fapt ca si stapani ha ha coada de catel
Raspunde

P P

Acum 11 ani

Deasemenea intra in PARLAMENT si PARTIDUL care casiga 3 COLEGI ELECORALE la SENAT SI 6 la CAMERA DEPUTATILOR chiar daca nu au 5%
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus