În Cimitirul Municipal din Pădurea Dumbrava Sibiu dăinuie o cruce pe frontispiciul căreia literele gravate în marmura rece, cu 70 de ani în urmă, încă îşi mai păstrează conturul, nemăcinat de trecerea timpului, şi care transmit un profund mesaj, prin evocarea unui erou al plaiurilor sibiene, căzut în luptele din cel de-al II-lea Război Mondial. Epitaful de pe cruce este simplu, dar cuprinzător: „Soldat Ilie Popa, ziarist la Gazeta de Sibiu. Decedat 8 noiembrie 1941, la 24 de ani, pe câmpul de luptă, într-un Regiment de Călăraşi. Fie-i memoria binecuvântată”.
Sfârşitul eroic al soldatului gazetar Ilie Popa, cel mai tânăr gazetar căzut în luptele purtate de armata română pentru eliberarea teritoriilor româneşti la est de Prut, a îndoliat sufletele tuturor tălmăcitorilor de visuri scrise de la redacţiile din oraşul de pe Cibin, care i-au publicat necrologul însoţit de fotografii. Cotidianul „Gazeta de Sibiu”, de la care plecase pe front Ilie Popa şi la care îşi făcuse ucenicia de gazetar, din data de 14 noiembrie 1941 a găzduit pe prima pagină un răscolitor necrolog, însoţit de fotografia eroului, apărut pe prima pagină a ziarului, cu chenar îndoliat, semnat de redactorul-şef Ion N. Marian, necrolog pe care îl reproducem în întregimea lui, cu titlul „Eroul gazetar Ilie Popa din Apoldu de Jos, judeţul Sibiu – Tânăr ca şi primăvara”: „Pe Iliuţă - aşa cum îi spuneam noi toţi – l-am cunoscut într-un amurg de primăvară, când venise să-mi ceară concursul pentru nişte încercări care le avea de făcut pentru ziar. Tânăr ca şi primăvara care trecuse - când abia împlinise 24 de ani, aducea zilnic nepreţuitul raport de muncă şi devotament, ce i se cereau în calitatea sa de rechizitoriu, încasator şi începător al scrisului la Gazeta Sibiului - rareori mi-a fost dat să văd oameni atât de entuziaşti, de aportul muncii lor, aşa cum era Iliuţă. Născut în comuna Apoldu de Jos, fiu de adevăraţi români - invadaţi de războiul întregirii - Ilie Popa, pleacă dintre noi prea de timpuriu şi lasă în urma sa mult îndureraţii săi părinţi, alături de două surori dragi şi trei fraţi scumpi. Moartea îl răpeşte nemilos în floarea vârstei. Ne lipseşte şi nouă, acelora cu care zilnic ne încrucişam drumurile - nouă, acelora care i-am apreciat munca, cinstea, dragostea şi râvna cu care tânărul îşi aduce aportul neprecupeţit ziarului pe care îl slujeşte. Câte nopţi de nesomn şi câte zile mohorâte nu le-a trăit chinuit Iliuţă, afundat grijilor ce le avea pentru viitorul său. Câte zile de luptă cu trotuarul nemilos care, deşi cunoştea paşii, rămânea totdeauna mult în frământările lui, cum să nu ni se umple ochii de lacrimi şi cum să putem uita, noi cei de la Gazeta Sibiului, în a cărei administraţie era, plecarea lui lasă un gol. în sufletele noastre vom păstra veşnic icoana lui vie. Nu plângem soarta - ci omul! La mormântul lui vor străjui veşnic inimile celor care 1-au cunoscut şi l-au putut aprecia în justa lui valoare. Dumnezeu să-l aibă în paza Sa, pentru că şi dincolo de mormânt va necesita să trăiască - dacă mai există nemurire - aşa cum ' trăieşte şi va trăi în inimile şi sufletele noastre. ODIHNEASCĂ-SE ÎN PACE! Ion N. Marin - redactor la Gazeta de Sibiu”.
Un erou, între eroii plaiurilor sibiene, gazetar, care abia deprinsese tainele cuvântului scris, tălmăcirea gândurilor şi aşternerea lor pe hârtie, că nemilosul glonţ duşman i-a curmat viaţa în fragedă tinereţe. Şi odată cu acest amurg, venit prea devreme, s-a întrerupt şi un vis frumos şi neîmplinit. În fiecare an, cât a mai supravieţuit vremurilor „Gazeta de Sibiu”, toţi gazetarii acestui cotidian şi, împreună cu ei, cei de la celelalte publicaţii sibiene, de Ziua Eroilor şi la sărbătoarea sfântului proroc Ilie, poposeau la mormântul soldatului erou gazetar Ilie Popa, îi puneau flori pe mormânt, păstrau un moment de reculegere, aprindeau candele şi se rugau pentru odihna lui veşnică. În prezent s-a reluat această tradiţie. S-ar cădea ca numele eroului soldat gazetar Ilie Popa să-l poarte o stradă din oraşul de pe Cibin şi cel mai potrivit ar fi în noul cartier Tineretului: strada soldat erou Ilie Popa, gazetar – 1917-1941. Ar fi un gest care prin generozitatea şi semnificaţia lui, numele eroului sibian ar dăinui în posteritatea timpului, pentru că noi nu avem morţi, ci eroi.
de col. (r.) V. Neghină
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: În Cimitirul Municipal , Gazeta Sibiului , Pădurea Dumbrava Sibiului , Pe Iliuţă , Gabriel Ilie Popa , Soldat Ilie Popa , Doilea Război Mondial , Ziua Eroilor Revolutiei
Vizualizari: 624
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Dan
Acum 7 ore
Noi noi
Acum 7 ore
IoB
Acum 8 ore
Barosanu
Acum 8 ore
Kukuruku