Marţi,
19.10.2021
Cer Senin
Acum
13°C

"Nici primarii si administratiile locale nu cunosc legislatia de patrimoniu"

 

L-am provocat pe noul și tânărul director de la Patrimoniu să ne spună cel puțin un proiect concret pe care este hotărât să-l implementeze, în caz contrar, la finalul mandatului lui, să avem ce-i reproșa. Care sunt proiectele lui Răzvan Pop vedeți în rândurile următoare.
 
Reporter: Indiferent de cât de lung sau scurt va fi mandatul tău la Direcția pentru Patrimoniu, mi-ai putea spune acum un proiect important pe care intenționezi să-l pui în practică și despre care la sfârșitul mandatului să te pot lua la rost?
 
Răzvan Pop: Ți-aș putea spune mai multe proiecte, însă, înainte de toate, aș vrea să clarific situația mandatului. Un concurs pentru acest post nu se poate face de pe o zi pe alta și, în perioada în care se face acest concurs, se numește un director interimar. El poate să stea maxim șase luni și minim o lună și jumătate. Ministerul decide când va fi organizat concursul. Eu acum sunt interimar și când se va decide concursul mă voi hotărî dacă îmi depun dosarul sau nu. Chiar dacă stau șase luni sau câțiva ani, ideea de bază este că lumea trebuie să înțeleagă ce înseamnă patrimoniu. Pe această idee se ghidează absolut toate proiectele mele. Este foarte complicat să mă duc acum într-un sat și să le explic oamenilor că nu își pot construi o casă nouă pentru că se află într-o zonă protejată sau lângă un monument. Oamenii se vor uita la mine și vor zice: Dar este dărăpănată! Cade fațada! Mie, și tuturor reprezentanților instituțiilor din acest domeniu, ne este foarte complicat să-i oprim pe oameni când nu le explicăm foarte clar despre ce este vorba. O clădire care este monument, sau se află într-o zonă de protecție, are o anumită legislație. Și tu, ca proprietar, ai niște obligații. Costă un pic mai mult, este drept, dar ai și niște avantaje. Ca proiecte clare, mergând pe zona asta de informare, primul lucru pe care vrem să îl facem este să deschidem puncte de lucru în teritoriu, pentru a face mult mai simplu ca omul din Jina, spre exemplu, să nu mai vină pentru oprice problemă până la Sibiu. Să vină când depunde toată documentația finală, dar până atunci să mergem noi către el. Un al doilea proiect este să împânzim tot județul Sibiu cu panouri informative pe care lumea să citească ce este corect și ce nu este corect în materie de patrimoniu. Sper ca în patru ani să avem în toate localitățile astfel de panouri, cu mine sau fără mine director aici. Al treilea proiect este să discutăm foarte mult cu societatea civilă. Județul nostru este un caz fericit pentru că există foarte multe asociații care sunt implicate în ceea ce înseamnă patrimoniu sau spațiu istoric. Vrem să le atragem pe toate acestea alături de noi și vrem să avem alături de noi factorul economic, care poate să investească într-o astfel de strategie. În primele săptămâni de când sunt aici am avut deja discuții cu patru astfel de asociații, cele mai mari, și cu rezultate zic eu. Un al patrulea aspect, se referă la notificare. Dar nu în modul polițienesc, nu vrem să somăm, dar vrem să notificăm oamenii care greșesc ce este corect pentru o anumită zonă sau clădire. Și pe lângă toate acestea noi trebuie să protejăm, tot ceea ce înseamnă patrimoniu.
 
Rep.: Aș reveni la primul tău proiect. Am făcut acum câțiva ani o știre cu un sibian care era acuzat că pusese temopane la o casă monument istoric, în care locuia. Replica lui a fost simplă: ”Am copil mic, am nevoie de căldură!” Ce poți face în astfel de cazuri?
 
R. P.: Cum spuneam, în momentul de față este foarte complicat să spun unui om că trebuie să pună geam de lemn că stă într-un monument istoric. El atâta știe, că vin nebunii ăia de la Sibiu și o să-mi facă dosar că am schimbat geamul. Se pot găsi soluții. Până la urmă, în cazul descris de tine, problema nu este termopanul în sine ci materialele folosite. Nu poți să pui plastic într-o clădire de lemn. Nu ai cum. Problema cea mai mare este la nivelul administrației locale, de la cadastrare și regimul parcelelor până la om și casa lui. Știm cu toți că în vară, un primar dintr-o comună îndemna cetățenii să văruiască casele în culoarea unui partid, oferindu-se să le acopere din costuri. Este foarte greșit! Există și primari care au înțeles că nu ai voie să faci așa ceva. Problema, de fapt, este că nici primarii și administrațiile locale nu cunosc legislația de patrimoniu. Iar vina este a specialiștilor pentur că nu le-au explicat. Din primăvară vom merge noi la fiecare primar în parte să le explicăm măcar elementele de bază. 
 
Rep.: Aproape de sediul instituției unde ne aflăm acum, era o moară. Pe care, acum câțiva ani, cineva a demolat-o și pe terenul rămas periodic apar idei de clădiri de birouri sau spații de locuințe. Vom vedea așa ceva acolo?
 
R. P.: Te referi la Bastionul Soldisch. În principiu nu, nu o să vedem așa ceva. 
 
Rep.: În principiu...
 
R. P.: Bastionul Soldisch este monument istoric în sine.
 
Rep.: Și moara era.
 
R. P.: Moara nu era, era în curs de clasare. Aici este aspectul penal al situației, cei care au demolat-o au distrus o clădire în curs de clasare. O clădire care intră în procesul de clasare intră sub protecția legii ca orice monument deja clasat. Revenind, orice monument istoric are în jurul său o rază, definită în avizul dat de Minister, prin care și zona din jurul acelui monument istră sub o anumită legislație. În plus, toată cetatea medievală a Sibiului este protejată, asta înseamnă și că ceea ce este în jurul cetății beneficiază de protecție. Și nu în ultimul rând, Sibiu face în prezent eforturi mari pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Reglementările UNESCO spun clar ce nu ai voie să faci în zona protejată și în jurul ei. Toate acestea nu permit ca acolo să ne trezim cu o clădire de genul Ramada, să spunem așa. Poți să construiești un parter cu un etaj, poate o mansardare, dar nu mai mult. Cine speră că lângă Bastionul Soldisch va face zonă de birouri visează.
 
Rep.: Ce se va întâmpla acum cu Asociația pentru Înfrumusețearea Orașului? Mai ai timp și pentru ea?
 
R. P.: În asociația respectivă suntem un număr de tineri, din diferite zone profesionale, care dorim să facem ceva pentru Sibiu. Proiectele asociației vor continua și dacă voi putea le voi susține. Eu voi continua să mă întâlnesc cu micii sibieni pentru a le explica istoria orașului, îi aștept în continuare pe sibieni într-o cafenea pentru a descoperi istoria Sibiului și voi face tot ce voi putea. Sunt și anumite lucruri pe care nu mai am voie legal să le fac, dar ceea ce ține de pasiunea mea și iubirea mea față de oraș va rămâne.  

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

un sibian

Acum 8 ani

Inca un USL-ist care nu are nici un proiect pt institutia pe care o conduce ! El doar ne va informa ...
Raspunde

cg

Acum 8 ani

Dupa \"si\" se pune virgula dl reporter? Razvan este un om potrivit pentru acest post, cine il cunoaste este de acord cu mine. Cine se leaga de particularitatea lui politica nu poate fi numit decat infantil (sunt apolitic in cazul in care va ganditi sa-mi aruncati cu apa in ochi).
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

Recomand noului Director ca, in loc sa se intilneasca cu micii sibieni(la Perla sau in alta cafenea),sa se intilneasca cu Marele Sas.Povestea cu UNESCO nu cred ca mai tine,dupa toate minariile din ultimii ani!Recomand domnului Director sa ia \'\'la pas\'\' zona istorica(eventual impreuna cu Arhitectul Sef).Traseu posibil: Justitiei,Victoriei,Rennes etc. sau,daca nu, sa acceseze Google Earth!Si,sa se abtina de la comentarii despre moara disparuta! \'\'Un om nu-si poate construi casa noua....\",Ramada e contra regulilor dar cladirea de birouri a ConA de pe Rennes-Victoriei-Transilvaniei e exact ce-i trebuia Sibiului ca sa devina patrimoniu UNESCO!Pe cit punem pariu ca visele vor deveni realitate, cu semnatura \'\'cruciatului\'\'?Dau un leu pentru Atheneu!
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

\'\'Moara nu era,era in curs de clasare.Aici e aspectul penal...\'\'No comment!Retrag postarea precedenta pentru ca: 1 n-am citit atent articolul si 2 n-are rost!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus