Arestarea medicului Adrian Ienea, de la Casa Județeană de Pensii, pentru luare de mită, a scos iar la vedere vulnerabilitățile sistemului medical sibian. Numărul celor care l-au mituit pe doctorul arestat săptămâna trecută a crescut la 200.
Sub lupa anchetatorilor stau, acum, tentațiile la care sunt supuși doctorii care analizează documentele pe baza cărora se decid gradele de invaliditate și, respectiv, pensiile celor năpăstuiți de soartă. În luna în care a fost urmărit de procurori, medicul primar expert al asigurărilor sociale din Biroului de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă al CJPS a primit șpagă de la peste 150 de persoane, „pentru eliberarea deciziilor medicale privind pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, respectiv de atestare a gradului de invaliditate”, după cum reiese din referatul de arestare preventivă. Șpaga, de la 50 la 300 de euro, în plic. Cazul doctorului Ienea demonstrează că, în fapt, persoanele care suferă de invaliditate totală sau parțială dau lupta cea mare nu zi de zi, ci atunci când sunt nevoite să treacă prin cabinet, pentru control. Doctorii de Expertiză Medicală analizează posibilitatea schimbărilor gradului de invaliditate. Printr-o simplă decizie a acestora, cetățenii pot fi depensionați și trimiși în câmpul muncii sau, dimpotrivă, pensionați, dacă se constată că se află în imposibilitatea de a se îngriji ori au pierdut parțial sau total capacitatea de a munci.
Flagrantul, fără bani inscripționați
Echipe mixte formate din procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, ofițeri ai Serviciului Român de Informații și angajați ai DGA și Poliției Sibiu l-au urmărit pe Ienea între 22 ianuarie și 26 februarie, iar în ultima zi au organizat flagrantul, găsind asupra medicului suma de 650 de lei. Nu a existat nicio înțelegere între oamenii legii și persoanele care erau programate în acea zi la cabinetul nr. 3 al doctorului Ienea. „Cele două persoane care se aflau în cabinet erau programate în ziua respectivă. S-a întâmplat să fie acolo, nu a fost ceva planificat dinainte. Erau 12 programați, au intrat primii doi, apoi s-a făcut flagrantul. Nu s-a mers pe o planificare, pentru că atunci inscripționam banii. Noi am ridicat sumele găsite în plic și asupra sa”, spune Adriana Șandru, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Potrivit aceleiași surse, calitatea celor care au dat medicului șpagă nu a fost încă stabilită, deoarece numărul persoanelor este în creștere. „O să facem distincția în funcție de declarațiile lor. Unii au mers de la început cu bani în plic, pentru că știau că așa trebuiau să meargă. Știm că este și dare de mită, iar la acest moment se pare că numărul persoanelor se apropie de 200”, subliniază prim-procurorul Parchetului.
Dacă aveți informații, dați o declarație
După ce a picat în „plasa” procurorilor, Adrian Ienea a fost reținut pentru 24 de ore. Apoi magistrații Tribunalului Sibiu au considerat că poate fi cercetat în libertate, cu interdicția de a părăsi Sibiul. Procurorii au făcut recurs la Curtea de Apel Alba, unde propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a fost admisă, pe 5 martie. Potrivit procurorilor, anunțul arestării a fost făcut cu întârziere nu pentru a ascunde faptele, ci pentru că s-a muncit pentru a instrumenta dosarul. „Rog opinia publică să fie înțelegătoare, pentru că urmărirea penală nu este publică. Noi nu avem ceva de ascuns, dar este important să soluționăm dosarul și de aceea nu putem spune foarte multe. Domnul Ienea se bucură în continuare de prezumția de nevinovăție! Noi adunăm date, dar orice informație poate fi utilă. Dacă cineva știe ceva, e simplu: să se prezinte la Poliție sau Parchet și să dea o declarație”, a mai spus procurorul.
În locuințele din Sibiu și Brașov ale medicului s-au descoperit sume, în lei și diverse valute, de ordinul zecilor de mii de euro.
Brașov: bolnav de cancer, trimis la muncă
Medicul Ienea a fost detașat, pe 1 septembrie 2011, la cererea CJPS de la Brașov. Presa locală a relatat, în iunie-iulie 2010, un episod în centrul căruia s-a aflat doctorul Ienea. Învățătorul Caraman Bratu, din Victoria, avea 56 de ani și era bolnav de cancer la plămâni și timp de un an a beneficiat de concedii medicale, în baza deciziilor Comisiei de Expertiză Medicală Făgăraș, din care făcea parte și doctorul Ienea. În 8 iunie 2010, prin decizia 146, acesta a stabilit că bărbatul era apt de muncă și trebuia să se prezinte la catedră, cu jumătate de normă. La o lună după ce cazul a apărut în presă, ”s-a remediat” situația, în sensul că medicii au recunoscut starea gravă de sănătate a celui pe care Ienea l-a trimis la muncă. „Nu mă gândeam că se mai poate reveni la decizia dată, nu-mi vine să cred ce frumos a vorbit medicul, chiar şi-a cerut scuze de decizia greşită a colegului său Ienea. M-a durut când medicul mi-a spus că odată ce sunt deplasabil sunt şi apt de muncă. Aceste vorbe m-au durut şi un medic nu le poate spune cunoscând foarte bine prin ce trece un bolnav de cancer”, spunea învățătorul, în 27 februarie 2010, pentru Monitorul de Făgăraș. La câteva luni de la decizia favorabilă, Caraman Bratu a pierdut lupta cu cancerul.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Expertiză Medicală , Serviciului Român , Casa Județeană , Doctorul Adrian Ienea , Poliției Sibiu , Tribunalului Sibiu , Apel Alba , Adriana Șandru , Tribunalul Sibiu , Recuperarea Capacităţii , Caraman Bratu , Domnul Ienea , Expertiză Medicală Făgăraș , Medicul Ienea , Învățătorul Caraman Bratu
Vizualizari: 1125
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
M
Acum 5 ore
Gil
Acum 6 ore
Newman
Acum 6 ore
Flaver
Acum 6 ore
Maria