Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Deputatii de Sibiu: 34.000 de euro in ianuarie. 1,6 milioane, intr-un mandat

 

Numărul deputaților a crescut după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut cu aproape o sută de aleși. Vestea proastă pentru bugetul Camerei Deputaților este că și salariile aleșilor sunt mai mari cu aproximativ 700 de lei, în comparație cu luna ianuarie a anului trecut. Celelalte facilități, atașate funcției, au rămas neatinse, în ciuda austerității anunțate. 
 
Cei opt deputați de Sibiu au cheltuit în luna ianuarie 141.279 lei pentru salariile lor, ale angajaților lor și pentru materialele consumate în birourile parlamentare. Dacă înmulțim acești bani și considerăm ca fiind o medie pe întregul mandat de patru ani, atunci vom vedea că deputații consumă 1,5 milioane de euro numai pe salarii și consumabile. Doar că la acești bani se mai adaugă și alte cheltuieli legate de deplasarea în teritoriu, cazarea în București, drumul spre și de la București, telefonie mobilă și deplasări externe, atunci când este cazul. 
 
Deputații primesc deconturi pentru benzina consumată în mașina primită de la Camera Deputaților, iar conform Legii Statutului Parlamentarilor, consumul este estimat la 9,5 litri la 100 de km. În luna ianuarie, pentru toți deputații s-a decontat benzină în valoare totală de 380.016 lei. Asta înseamnă peste 63 de mii de litri de combustibil, aproximativ 153 de litri pentru fiecare deputat. Cu un calcul simplu, reiese faptul că fiecare deputat de Sibiu a consumat în fiecare zi din luna ianuarie câte cinci litri de benzină.
 
În plus, fiecare parlamentar beneficiază de la Camera Deputaților un telefon și o cartelă cu abonament, achitat bineânțeles din bugetul instituției. În total, în luna ianuarie s-au cheltuit 16.999 lei pentru achitarea abonamentelor. Fiecare parlamentar are un abonament lunar în limita a 400 minute, iar costul abonamentului suplimentar și al convorbirilor interne adiționale se suportă din suma forfetară și din venituri proprii.
 
Pe lângă aceste avantaje, deputații care nu au domiciliul în București, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară prevazută pentru deputat sau senator. De aceași diurnă au parte deputații și în condițiile în care efectuează deplasări în țară sau dacă nu domiciliază în circumscripțiile electorale în care au fost aleși și vor să meargă în aceste circumscripții. Camera Deputaților a decontat în luna ianuarie pentru aceste indemnizații 569.380 lei. În medie, ar reveni 1380 de lei pentru fiecare deputat.
 
În total, în luna ianuarie, fiecare din cei opt deputați de Sibiu au consumat în medie aproape 20.000 de lei. Împreună, deputații sibieni au cheltuit în prima lună a anului 150 de mii de lei. Dacă aceste cheltuieli se vor menține, deputații vor cheltui în întregul mandat 1,66 milioane de euro.
 
Cheltuielile unui deputat în luna ianuarie (medie pentru parlamentarii de Sibiu):
TOTAL: 19.080 lei
Salariu – 4.900 lei 
Salarii personal – 2.700 lei 
Cazare în București: medie 4.600 lei 
Diurne: 1.380 
Cheltuieli pe bunuri și servicii: 4600 lei
Combustibil: 153 de litri – 900 de lei
 
Salarii:
Ioan Tămâian 4.909 lei pe lună
Raluca Turcan 4.969 lei pe lună
Gheorghe Roman 5.031 lei
Ioan Axente 4.909 lei
Mircea Cazan 4.909 lei
Ovidiu Ganț 4.909 lei
Iacob Pușcaș 4.909 lei
Gheorghe Frăticiu 4.909 lei
Total: 39.494 lei pe lună; 473.448 pe an; 1.893.792 pe mandat
 
Cheltuieli pe personal
Ioan Tămâian – 300 lei
Raluca Turcan – 7.061 lei
Gheorghe Roman – 383 lei
Ioan Axente – 0 lei
Gheorghe Frăticiu – 1.175 lei
Iacob Pușcaș – 3.939 lei
Mircea Cazan – 4.753 lei
Ovidiu Ganț – 4.093 lei
Total: 21.704 lei
 
Cheltuiali pe bunuri și servicii
Ioan Tămâian – 4.826 lei
Raluca Turcan – 3.620 lei
Gheorghe Roman – 6.188 lei
Ioan Axente – 7.500 lei
Iacob Pușcaș – 4.430 lei
Gheorghe Frăticiu – 0 lei
Mircea Cazan – 6.491 lei
Ovidiu Ganț – 4.246 lei
Total: 37.301 lei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

poate

Acum 11 ani

ce adunatura
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

Sper ca o sa aiba bunul simt sa-si plateasca publicitatea electorala,sa n-ajunga ca Stirbet!Chiar,domnilor parlamentari de Sibiu,cit ati platit pe campania electorala!(observati ca nu intreb,obraznic, \'\'de unde?\'\'. Sper ca am o bila alba!
Raspunde

contriubabil

Acum 11 ani

se merita sa platiti din banii vostri asemeneanea alesi de doi lei voi a-ti votat
Raspunde

lol

Acum 11 ani

Ba, dar ce bine va seamana alesii cu aspectul orasului! Cand ma uit la mamelucul ala cu barba si chelie parca vad sensul giratoriu de la Dumbrava!
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@3 \"...voi ati votat...\"(Nu risipi cratimele ca nu sti cind ai nevoie de una!)In rest,si daca erau votati \'\'ceilalti\'\',tot noi ii plateam!Deci,financiar vorbind,nicio sfiriiala!
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@4:Nesimtitule,omu\' vrea sa curete muntii si tu faci(justificat) misto de el!Ma asteptam sa spui ca atunci cind stringi mina cuiva il privesti in ochi nu te uiti dupa Fred Nuss!
Raspunde

lol @ unu\'

Acum 11 ani

In nemernicia mea... recunosc ca ai dreptate si sper ca muntii pe care o sa-i curete acest viteaz Sfarma-Piatra si sufla in sticla sau***(cam asa ceva) sa devina la fel de chei ca si el. Astfel, cu elan liberal, muntii nostri sa devina la fel de lipsiti de pomi ca si strazile minunatului nostru burg, curatat de arbori exemplar de primarul-premierul-presedintele-prim-vicepresedintele-secretarul general-comandantul suprem al nostru, carmaci adevarat, om de omenie, far calauzitor inspre viitor, Herr Klaus Iohannis! Ura, ura, ura! Jawohl! Heil!
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@7:Bate-n lemn(nu-ti pot recomanda sa bati in capul curatatorului de munti ca ne leaga pe amindoi!).Sper ca blockerul ecologist se va opri la Dumbvravii!Din pacate,dupa cum \'\'evolueaza\'\' casele de vacanta in Padurea Dumbrava(Google Earth pentru beincrezatori sau pentru cei care cred ca Sibiul e asfaltat 103%),nu cred ca va creste ,altfel decit statistic, numarul de mp spatiu verde/sibian.Eu stau la casa si mi-am plantat pomi.Altii stiu doar sa taie( citeodata nici sa-i taie bine nu\'s in stare).La familia mea,putin numeroasa,cred ca am putin spatiu verde,cam45mp/familist.Daca nu s-ar aduna Padurea Dumbrava si Paltinisul in statistici,pe spatiul verde\'\'alocat\'\'unui sibian n-ai putea pune nici un soarece.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus