Criticul, eseistul și, nu în ultimul rând, profesorul universitar Ion Dur și-a lansat ultima carte - „Ciorne și zile” - joi, 18 aprilie, în Amfiteatrul A0 al fostei Facultăți de Jurnalistică de pe strada Brutarilor nr. 3 din Sibiu.
În jurul orei 12.00, studenți, profesori și oameni pasionați de cultură și-au dat întâlnire „în spațiul ideilor” pentru a întâmpina cum se cuvine un nou volum ieșit de sub penița eseistului Ion Dur. „Ciorne și zile”, apărută la editura ULBS și susținută de Alumni - Asociația gazetarilor absolvenți din Sibiu, este o antologie de studii și eseuri scrise și publicate de Ion Dur de-a lungul a două decenii, între anii 1992 și 2012.
Profesorii Minodora Sălcudean, Răzvan Enache, Lucian Grozea și părintele Constantin Necula au oferit, celor prezenți în sală, scurte introduceri în opera și evoluția scriitoricească a lui Ion Dur. Nu au omis faptul că pentru a ajunge să înțelegi și să simți mesajul cărții trebuie să faci drumuri lungi și dese la dicționar, dar și incursiuni în istoria literaturii la care se face referire. Potrivit profesorului Sălcudean, cartea reprezintă o „retrospectivă selectivă și selectă a raporturilor pe care Ion Dur le-a stabilit cu personajele grele din Cultura Română”, în timp ce Lucian Grozea și Răzvan Enache au subliniat faptul că scriitorul Dur invită cititorul, prin acest volum, la a descoperi autorii și operele aduse în discuție de autor. De cealaltă parte, preotul Necula consideră că autorul scrie „ca un bărbat”. „Nu o să scrie niciodată o carte despre
„Cartea, un cover după Ion Dur”
„Această carte nu este o antologie, ci un cover scris de Ion Dur, după Ion Dur”, așa și-a început Ion Dur scurtul discurs, menționând că folosește, pentru descriere, cuvintele vremurilor moderne. „Cartea aceasta este, fără îndoială, una în care mă caut pe mine”.
Printre autorii prinși sub lupa scriitorului se numără Caragiale, Blaga, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Eminescu sau Goga. „Sunt autori în care cred, pentru care am avut ceva de spus. (...) de unii m-am atașat, de alții m-am detașat...”, a subliniat Ion Dur.
„Ciorne și zile” ne pune în fața a 16 texte din cărțile scrise vreme de două decenii, printre care „Eminescu fără laptop, wireless și celular”, „Un aristotelic viclean: Noica”, „Uvertura tragicului la Cioran”, „Goga și
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Răzvan Enache , Constantin Necula , Nae Ionescu , Ion Dur , Mircea Vulcănescu , Cultura Română , Profesorii Minodora Sălcudean , Lucian Grozea
Vizualizari: 543
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sanda Marin
Acum 2 ore
Mendeleev
Acum 3 ore
Inspiratie
Acum 3 ore
AndreiM
Acum 3 ore
Mădălina