Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Ion Dur a lansat "Ciorne si zile" - cartea care te intregeste

Criticul, eseistul și, nu în ultimul rând, profesorul universitar Ion Dur și-a lansat ultima carte - „Ciorne și zile” - joi, 18 aprilie, în Amfiteatrul A0 al fostei Facultăți de Jurnalistică de pe strada Brutarilor nr. 3 din Sibiu.

În jurul orei 12.00, studenți, profesori și oameni pasionați de cultură și-au dat întâlnire „în spațiul ideilor” pentru a întâmpina cum se cuvine un nou volum ieșit de sub penița eseistului Ion Dur. „Ciorne și zile”, apărută la editura ULBS și susținută de Alumni - Asociația gazetarilor absolvenți din Sibiu, este o antologie de studii și eseuri scrise și publicate de Ion Dur de-a lungul a două decenii, între anii 1992 și 2012.

Profesorii Minodora Sălcudean, Răzvan Enache, Lucian Grozea și părintele Constantin Necula au oferit, celor prezenți în sală, scurte introduceri în opera și evoluția scriitoricească a lui Ion Dur. Nu au omis faptul că pentru a ajunge să înțelegi și să simți mesajul cărții trebuie să faci drumuri lungi și dese la dicționar, dar și incursiuni în istoria literaturii la care se face referire. Potrivit profesorului Sălcudean, cartea reprezintă o „retrospectivă selectivă și selectă a raporturilor pe care Ion Dur le-a stabilit cu personajele grele din Cultura Română”, în timp ce Lucian Grozea și Răzvan Enache au subliniat faptul că scriitorul Dur invită cititorul, prin acest volum, la a descoperi autorii și operele aduse în discuție de autor. De cealaltă parte, preotul Necula consideră că autorul scrie „ca un bărbat”. „Nu o să scrie niciodată o carte despre . Poate una despre bărbații din filosofie...”, a spus acesta, continuând, apoi, prin a-i atribui autorului „un bun simț aproape ucigător”. „Este o carte anti-criză, care te pune să gândești într-o perioadă în care toată lumea moare de foame...”, a conchis preotul Necula.

 

„Cartea, un cover după Ion Dur”

„Această carte nu este o antologie, ci un cover scris de Ion Dur, după Ion Dur”, așa și-a început Ion Dur scurtul discurs, menționând că folosește, pentru descriere, cuvintele vremurilor moderne. „Cartea aceasta este, fără îndoială, una în care mă caut pe mine”.

Printre autorii prinși sub lupa scriitorului se numără Caragiale, Blaga, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Eminescu sau Goga. „Sunt autori în care cred, pentru care am avut ceva de spus. (...) de unii m-am atașat, de alții m-am detașat...”, a subliniat Ion Dur.

„Ciorne și zile” ne pune în fața a 16 texte din cărțile scrise vreme de două decenii, printre care „Eminescu fără laptop, wireless și celular”, „Un aristotelic viclean: Noica”, „Uvertura tragicului la Cioran”, „Goga și în temporal” sau „Ființa limbajului la Blaga”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

Prost scriptum

Acum 10 ani

Ba da, in ultimul rand profesorul universitar Ion Dur. De ce? Sub patronatul domniei sale Facultatea de Jurnalistitica a suferit o cadere in temporal si o atasare de Facultatea de Stiinte Socio-Umane. Cu exceptia catorva vedete de plastilina, facultatea de jurnalistica n-a creat decat absolventi care au avut nevoie de reconversie profesionala. Deci dl. Dur a contribuit la falimentul Facultatii de Jurnalistica. Tare m-as mira ca in aceasta carte in care se cauta pe el sa se si regasesca, la cat de bombastice ii sunt slovele afectate de criza ratiunii pure.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Cel mai misto e sa te iei de aia morti, ca nu mai pot sa-ti dea replica. Oare autorul o fi ruda cu Youssou N\'Dour?
Raspunde

vanatorul de himene

Acum 10 ani

dur nu este capabil decat de lucrari scrise provizoriu, adica ciorne?
Raspunde

:)

Acum 10 ani

In ipostaza de fata (aici, mă refer strict la fotografie), profesorul e, de-a dreptu’, penibil şi ilar. Fiecare lucru trebuie facut la timpul sau. O fi profesorul Dur fan Mondex, dar nu mai e nici de tricou Tuareg si nici de pozitii de genul acesta. Eventual, poate folosi tricoul pe post de inlocuitor de camasoi, care sa-i tina de cald, caci are o varsta. Asta-i hal de profesor? Parca ar fi gigolo, nicidecum cadru universitar. In ceea ce priveşte „cartea”, aceasta reprezinta un amalgam, ca sa nu spun o adunatura, de texte publicate (bazate pe subiecte perimate) deja cu alte ocazii; de altfel, si motto-ul sugereaza republicarea scrierilor Cartea care te intregeste, de fapt, nu te intregeste pe tine ca persoana, ci intregeste, aduna la un loc, numit carte (cica) textele Dur-ului]. (Re)citire placuta tuturor celor care va plictisiti si/ sau n-aveti altceva mai bun de facut! P.S.: De data aceasta, profu’ a fost in ceata de idei si n-a mai putut da noi conotatii initialelor M.S. (pentru cunoscatori).
Raspunde

bosschetaru

Acum 10 ani

dur poarta tricou cu muschi, dar pacat ca muschii sunt cam lasati; probabil ii foloseste mai mult pe cei ai creierului; gigolo intr-un cadru universitar se potriveste de minune: sunt multe studete amatoare, poate chiar profesioniste
Raspunde

shase vine presa

Acum 10 ani

Bai Vidanjorilor frustrati, AVETZI GRIJE ca poate va recunoaste nelutsu jigolutsu virgula si va pica la ecsamene sau chiar miauna de necaz ca nu se potriveste limba lui cu orificiul visat.
Raspunde

HEI !!!!

Acum 10 ani

Secretariatul Facultatii de Stiintce Socio Umane este Libraria sau afacerea proprie a lui duru ca sa-i vinda lucrurile,sau e consignatie? ALO BLOCU!!! Face afaceri cu studenti? Fara chitanta fiscala? Nu se sesizeaza nimeni?
Raspunde

shase vine presa 2

Acum 10 ani

Daca e nevoie, va aduc la cunostinta sau constiinta (stiti ce e aceea ?) Pe site-ul ***socio-umane.ulbsibiu.ro/dep.jurnalistica/catedra.html apare o structura de conducere care este falsa. De ce o lasati sa se bucure degeaba? Chiar credeti ca suportam minciunile la nesfar\"shit\" ??? Oare intentionat lasati informatii in putrefactie si false pe net?
Raspunde

:)

Acum 10 ani

„Vidanjorii frustrati” (sau cum vei vrea tu sa-i mai cataloghezi) au absolvit facultatea pe cand tu-i strigai ma-tii, din poarta: „Uite, mama, trec soldatii!”. Apoi, decat s-apar intr-o atare ipostaza, mai bine-ascult manele la telefon, mergand pe strada. Da’ tu nu stii d-astea, ca esti Ciprian din Piatra Neamt. Hai, pa, lectura placuta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus