Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Zilele culturale ale judetului, weekend-ul III. Picnic, mere de aur, folk si ”La Marmelada”

La finele acestei săptămâni, Zilele culturale ale județului vor intra în cel de-al treilea ”turneu” de aniversare a culturii locale tradiționale, precum și a celei cu un caracter ”mai elitist”. Mărginimea Sibiului este zona în care Zilele culturale ale județului vor fi serbate în zilele de 25 și 26 mai. Principalele localități care vor găzdui evenimentele programate sunt Săliște, Gura Râului și Rășinari, dar o serie largă de evenimente sunt programate și în Jina, Sadu, Cristian, Tălmaciu, Cisnădie și Sibiel.
 „Credem că evenimentele culturale variate cu care întâmpinăm publicul sibian, dar şi din ţară şi străinătate, dau vizibilitate fiecărei localităţi şi atrag un număr mare de turişti, aşa cum a fost cazul Zilelor Culturale ale Judeţului organizate pe Valea Secaşelor şi în Ţara Oltului. Am remarcat că există o foame de cultură a oamenilor şi ne bucurăm că putem să le oferim acţiuni culturale de calitate”, apreciază Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Deschiderea oficială a Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu, în Mărginimea Sibiului, are loc sâmbătă, 25 mai, ora 12.30, la Tălmaciu, unde, din faţa Liceului Johannes Lebel, o paradă populară va porni spre Căminul Cultural care va găzdui Festivalul „La Izvorul Dorului”.
Printre evenimentele pregătite pentru acest sfârșit de săptămână se numără deja ”clasicele” proiecții de film, recitaluri de muzică de cameră sau spectacole populare, dar și concerte de folk și festivaluri culinare. Programul este unul extrem de dens, după cum arată reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.


Picnic gurănesc cu folk şi picnic „La Marmeladă” în Sălişte

Organizatorii au pregătit pentru acest week-end un maraton de evenimente culturale, de la proiecţii de filme documentare educative, care vor avea loc sâmbătă, 25 mai, de la ora 10, la Căminul Cultural din Gura Râului, unde vor fi prezenţi peste 500 de copii, la diverse ateliere găzduite de Şcoala Generală din localitate: ateliere de creaţie literară, de meşteşuguri şi tradiţii populare şi pictură pe sticlă, ateliere de aeromodele, navomodele şi cultură românească.
La platoul de la barajul de la Gura Râului, tot sâmbătă, de la ora 19, sibienii sunt invitaţi la un picnic gurănesc, putând face rezervări la nr 0744 642 846, preţul uni meniu fiind de 18 lei. Tot aici, de la ora 20, iubitorii de gen vor avea parte de un concert folk, urmat la ora 21 de proiecţia a două filme documentare ale regizorului Dumitru Budrala: Satul de demult şi La drum.
De asemenea, în livada cunoscută sub denumire de „La Marmeladă” a Complexului Agroturistic din Sălişte, va fi organizat un „Picnic în Cindrel”, cu concursul pensiunilor din Sălişte. Aici, preţul unui meniu este de 35 lei şi constă în aperitive cu diverse sortimente de brânză, într-o tocăniţă la ceaun şi un desert la alegere (plăcinte cu carne sau cu brânză). Cei prezenţi la picnic, vor putea descoperi în livadă tainele câtorva meşteşuguri tradiţionale direct de la meşterii din Sălişte.
Oferta culturală pentru ziua de sâmbătă include şi Zilele Cetăţii Cisnădie, care se vor desfăşura în Parcul Măgura, cu începere de la ora 15, şi unde invitatul special este interpretul de muzică populară Cristian Pomohaci. De la ora 15, la şcoala din Sadu au loc o lansare de carte, o expoziţie de desene şi un spectacol folcloric al Ansamblului „Valea Sadului”. Şi la Jina, localitatea aflată la cea mai mare altitudine din judeţul Sibiu, turiştii care tranzitează comuna vor putea vizita muzeul pastoral al familiei Morariu, între orele 16 - 21. Iar la Răşinari, de la  ora 11, la Casa Memorială „Octavian Goga”, se va desfăşura Simpozionul „Zilele Culturale Octavian Goga”.

Filarmonica merge în premieră la Cristian

Sâmbătă, 25 mai, ora 19, o parte din orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi prezentă, în premieră, la Biserica Evanghelică din comuna Cristian, unde va susţine concertul „Ora de muzică clasică”, ocazie cu care invită toţi melomanii să ia parte la acest eveniment, accesul la concert fiind gratuit.

Mărul de aur: din biroul primarului în muzeul de icoane pe sticlă

Duminică, 26 mai, după terminarea slujbei la Biserica din Sibiel, primarul oraşului Sălişte, Horaţiu Răcuciu, va preda trofeul „Mărul de aur” muzeului din Sibiel. Acest trofeu a fost primit în anul 2009 de satul Sibiel din partea Federaţiei Naţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism pentru nunta tradiţională din Sibiel, pentru ospitalitatea oamenilor şi vechimea practicării agroturismului. Această distincţie este echivalentul premiului Oscar în domeniul turismului.
De la ora 13.30, la Căminul Cultural din Sibiel, va avea loc Decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, premii oferite cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Evenimentul literar va fi urmat de un spectacol folcloric susţinut de formaţia de dansuri populare „Mărginenii” din Sălişte. Tot de la ora 13.30, la Biblioteca din Sălişte se desfăşoară biblio-atelierul „Copacul cu cuvinte frumoase”.
La Cisnădie, de la ora 14, în Parcul Măgura, în cadrul Zilelor Cetăţii Cisnădie, va începe spectacolul folcloric susţinut de elevii Şcolii Populare de Arte „Ilie Micu”, de Ansamblul folcloric „Crişana” din Oradea şi de Ansamblul Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului”.

Placă memorială pentru Ioan Macrea

Duminică, 26 mai, cu începere de la ora 11.30, în centrul comunei Gura Râului va avea loc un spectacol al Junilor din Gura Râului, spectacol inaugurat de fanfara tradiţională din comuna Jina.
La ora 12, vor fi dezvelite plăcile memoriale Ioan Macrea şi Nicolae Hanzu,  două personalităţi marcante pe care le-a dat comuna Gura Râului.
Căminul cultural din Gura Râului va fi inaugurat la ora 14, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, si va găzdui un spectacol folcloric oferit de Corul Şcolii, de Ansamblul de Fluieraşi şi de Ansamblul de Dansuri Populare „Bujorul de Munte”, prilej cu care peste 100 de copii îmbrăcaţi în costum popular vor urca pe scenă. Printre cei care vor dansa jocuri populare se va număra şi primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin. Spectacolul va continua cu prestaţia Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului” şi Ansamblul Veteranii Junii Sibiului, invitată specială fiind interpreta Nineta Popa.

Sursa: Consiliul Județean Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

intrebare

Acum 10 ani

Stie cineva la ce ora incepe „Picnic în Cindrel”?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Du-te şi tu in Piaţa Huet la picnic, de ce să baţi atâta drum până în Cindrel?
Raspunde

lol

Acum 10 ani

Pai, poate vrea omul picnic romanesc, autentic, fara dampf de besina sasului!
Raspunde

oleriho

Acum 10 ani

am fost acum 2 saptamani la Alamor. mi-a placut ca n-au fost kitch-uri si manele, deloc! dar (dez)organizarea a fost la ea acasa. Ma asteptam la ceva mai... traditional, dar banuiesc ca si ameteala e traditie
Raspunde

raspuns la intrebare

Acum 10 ani

Picnic in Cindrel incepe la 17.00
Raspunde

trai pe vatrai

Acum 10 ani

sunt foarte utile aceste evenimente s-e papa bine bautura din belsug si dupa acea o trinta taraneasca si uite asa ducem in derizoriu FESTIVAL JAZZ traiasca mielu la protap ca uite asa ne mai spalam creierile
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus