Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Inceput de 2013: Compa scade cifra de afaceri, Carpatica dubleaza profitul

Rezultatele financiare anunţate de principalele companii sibiene prezente pe Bursă arată diferit. Astfel, dacă la finele lui 2012 aproape toate anunţau creşteri, primele trei luni ale lui 2013 au adus scăderi pentru Compa şi Dafora, şi creşteri pentru Carpatica şi Moara Cibin.

Conducerea Compa se aştepta la o scădere a cifrei de afaceri, calculele financiare indicând o reducere a veniturilor din exploatare de 15% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. "Cauza determinantă diminuării producţiei o reprezintă reducerea volumelor comandate de partenerii noştri, ca urmare a contracţiei produsă în ultima perioadă în industria auto mondială". În plus, primul trimestru al acestui an se raportează la un prim trimestru al lui 2012 catalogat de conducerea Compa drept unul cu rezultate "excepţionale".
"Rezultatul net de 7,88 milioane de lei, în conjunctura nefavorabilă a anului 2013, influenţată de reducerea volumelor este în opinia noastră un rezultat bun pentru trimestrul I 2013, urmând ca managementul firmei să acţioneze în continuare pentru implementarea măsurilor de reducere a costurilor, demarate încă din primele zile ale anului 2013", se arată în raportul semnat de directorul general al Compa SA, Ioan Deac.
Numărul de angajaţi al celei mai mari întreprinderi sibiene care a rezistat trecerii la capitalism a scăzut faţă de primul trimestru al anului trecut cu 74, ajungând acum la 1.729 de persoane.

Carpatica: ne-am dublat profitul

Profitul brut raportat de Banca Carpatica în primul trimestru al lui 2013 este de 17 milioane de lei, aproape dublu faţă de cele 8,5 milioane de lei din primul trimestru al anului trecut, an la finele căruia Banca sibiană a revenit pe profit. Numărul creditelor nou acordate a crescut cu 16%, ceea ce a dus la o creştere a soldului creditelor până la 1,24 miliarde de lei, în creştere cu aproape 5% faţă de finele lui 2012. "Carpatica a trecut printr-un proces dificil în ultimii ani, dar a reuşit să revină pe profit în 2012 şi să restabilească creşterea", arată Johan Gabriels, CEO al Băncii.

Dafora, pierderi de 3,4 milioane

Compania Dafora are, de la începutul lui martie, un nou director general. În locul lui Gheorghe Călburean, care a renunţat la această funcţie, Consiliul de administraţie al societăţii l-a ales pe Dan Lucian Popovici, pentru o perioadă de patru ani. Sub conducerea acestuia, Dafora a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de la 53,3 milioane de lei, în primul trimestru al anului, faţă de 39 de milioane de lei în primele trei luni ale lui 2012. În acelaşi timp, dacă acum un an rezultatul net raportat era de 0,65 milioane de lei, acum acesta este unul negativ, pierderile înregistrate fiind de 3,49 milioane de lei.

Moara Cibin creşte la cifra de afaceri

Cifra de afaceri a Morii Cibin a crescut de la 20,5 milioane de lei, la 33,8 milioane de lei, în primul trimestru al acestui an faţă de primul trimestru din 2012. Cheltuielile de exploatare au scăzut (1,6 milioane de lei faţă de 1,9 milioane de lei anul trecut), dar cheltuielile totale au crescut pe măsura cifrei de afaceri: de la 23,6 milioane de lei anul trecut, la 37,1 milioane de lei în 2013. Profitul net pe primele trei luni a fost calculat la 38.158 de lei, faţă de 70.272 de lei, în 2012.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus