Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
10°C

Detlef Zühlke, Doctor Honoris Causa al ULBS: "Am putea asista la cea de-a patra revolutie in domeniul tehnologiei"

Președintele și inițiatorul platformei de cercetare și demonstrație ”SmartFactory”, prof. Dr. Ing. Detlef  Zühlke, a primit joi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Lucian Blaga.
Evenimentul a fost găzduit de Aula Magna a Facultății de Medicină “Victor Papilian” din Sibiu, iar Laudatio a fost citit de prof. Dr. Ing. Dan Maniu Duşe: „Prin faptul că îi acordăm prof. Detlef Zühlke cea mai înaltă distincţie pe care universitatea o poate acorda, cea de Doctor Honors Causa, arată aprecierea noastră pentru colaborarea deosebită pe care universitatea a avut-o cu domnul profesor din 2007, până în prezent”, a spus profesorul sibian. Preşedintele Senatului ULBS, Constantin Oprean, a citit în latină hotărârea prin care s-a decis în unanimitate acordarea înaltei distincţii.
Detlef  Zühlke s-a declarat onorat de acordarea titlului din partea universităţii sibiene şi a susținut și o prezentare despre impactul tehnologic asupra oamenilor şi posibilitatea ca generaţia actuală să determine cea de-a patra revoluţie în domeniul tehnologiei, care va aduce schimbări majore la nivel mondial, nu doar în domeniul tehnologiei, ci pe toate planurile. „Mulţumesc ULBS pentru că mi-a acordat acest titlu, e o mare onoare pentru mine şi cu siguranţă voi face tot ce pot pentru a continua fructuoasa colaborare cu universitatea sibiană. Apreciez foarte mult toate proiectele comune dintre ULBS şi Universitatea Kaiserslautern, schimbul de studenţi, iar ele vor continua cu siguranţă. Din punct de vedere al schimbărilor tehnologice, suntem într-o perioadă a provocărilor majore. Totul este în schimbare, totul se modifică foarte repede şi trebuie să se satisfacă nevoile individualizate ale cetăţeanului, de aceea zic eu, că privind în urmă, vedem perioade marcate de schimbări majore, cum sunt cele din 1800, 1902 sau 1960, numite, după trecerea perioadei respective, revoluţii, iar acum am putea asista la ce-a de-a patra revoluţie în domeniul tehnologiei”, a spus profesorul german.
Detlef Zühlke a studiat ingineria electrică și calculatoarele la Universitatea din Aachen, iar doctoratul l-a obținut în 1983, cu o lucrare despre programarea roboților. Din 1985, s-a angajat la compania germană Lufthansa, iar din 1991 este titular al catedrei de Automatică de producție (PAK) la Universitatea Tehnică din Kaiserslautern. A fondat acolo Centrul de interacțiune om-mașină, care oferă servicii de cercetare în domeniul de proiectare a sistemului om-mașină pentru aplicații industriale.
Din 2009, el se îndreaptă în zona de cercetare a sistemelor inovatoare lucrând pentru Centrul German de Cercetare pentru Inteligența Artificială (DFKI). Zuhlke este principalul inițiator al ideii de SmartFactory. 
Acest concept își propune în linii mari ca dispozitive simple să poată deveni “obiecte inteligente” şi să-și ofere funcţiile într-o rețea de automatizare, similară serverelor web. Prin această compatibilitate de informaţie şi funcţii se poate dezvolta un “internet de obiecte”, în care tot procesul tehnologic dintr-o fabrică să devină o rețea interconectată şi integrată.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus