Marţi,
29.11.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Festivalul National al Traditiilor Populare va fi finantat de Administratia Fondului Cultural National

Complexul Naţional Muzeal ASTRA a reuşit să obţină prin proiectul Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare un punctaj de 89,33 în valoare de 55.924 lei, în cadrul sesiunii de proiecte culturale pe anul 2013 (etapa 1), secţiunea „Patrimoniu Imaterial”, la concursul de proiecte pentru finanţare nerambursabilă al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare pentru cultură şi economie a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de „Tezaure Umane Vii” derulat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA. Ediţia a XI–a se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 9 - 11 august 2013.

Festivalul îşi propune valorificarea patrimoniului cultural tradiţional, exprimat prin valorile cotidiene din viaţa comunităţilor rurale din judeţele Bihor, Călăraşi şi Mehedinţi, precum şi a celor româneşti din afara graniţelor ţării. Anul acesta invitat este Ansamblul Gheorghe Nistor din Micherechi, Ungaria. De asemnea, încurajarea tinerei generaţii de a cunoaşte, însuşi, perpetua şi a face cunoscute aceste tradiţii în toată lumea, ele constituind un tezaur al patrimoniului nostru cultural naţional, marca propriei identităţi etno-culturale”, spun organizatorii.

Evenimentul este conceput ca o manifestare interactivă între actanţi şi publicul vizitator. Muzica tradiţională, dansul, atelierele de arte plastice sau arte mecanice, demonstraţiile culinare, reprezintă modalităţi prin care valorile comunităţilor reprezentate sunt perpetuate şi însuşite de către tânăra generaţie.

În cele trei zile ale Festivalului, participanţii-actanţi vor evolua în faţa vizitatorilor, după un program desfăşurat simultan pentru toate secţiunile:

Arte religioase şi arte literare: în gospodăriile transferate în muzeu din zonele de provenienţă ale participanţilor-actanţi se vor afla purtătorii tradiţiilor orale, povestind scene din viaţa satului, rememorând obiceiuri de peste an, recitând sau cântând creaţii populare, într-o autentică atmosferă de "şezătoare".

Arte muzicale şi coregrafice: grupurile de dansatori şi interpreţi (vocali şi instrumentali) se vor succeda în spectacole desfăşurate pe scena de pe lac sau animând diferite zone ale muzeului.

Arte plastice: meşterii şi creatorii populari îşi vor demonstra îndemânarea, creând, după tehnici tradiţionale, produse autentice. Arte culinare: vor fi preparate mâncăruri după reţete tradiţionale, în zona Târgului de Ţară.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus