Situație paradoxală la Copșa Mică. Deși orașul are o rețea de apă potabilă, pe care s-au “scurs” deja 6 milioane de euro,la robinetele oamenilor curge un lichid mâlos și urât mirositor. Proiectul de introducere a apei potabile, început acum opt ani, nu a mai fost finanțat de Guvern de trei ani, iar localnicii au ajuns la capătul răbdărilor.
Proiectul de introducere a apei potabile în Copșa Mică și localitățile limitrofe, finanţat de Guvernul României prin intermediul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (Convenţie de finanţare nr. 5540/SB/26.10.2006), presupunea fonduri totale de 12,5 milioane de euro, din care au fost deja achitați 6 milioane de euro. Pe apa sâmbetei s-au dus fondurile, din moment ce investiția este inexistentă pentru oamenii care trăiesc în Copșa Mică. “Ministerul Mediului ne-a anunțat că se oprește finanțarea proiectului și pe anul acesta, pentru că nu sunt bani la bugetul de stat”, spune primarul din localitate, Tudor Mihalache.
Reţeaua de apă potabilă din Copșa a fost executată și era pe punctul de a fi finalizată, dacă finanțarea proiectului nu s-ar fi oprit. Practic, conductele există în pământ, stația de epurare este aproape funcțională, dar prin sistem nu curge apă. Constructorul, compania italiană SCA.MO.TER, nu şi-a mai primit banii de la Guvern şi a dat statul în judecată. „Suntem mai mult în tribunale decât pe teren, practic şantierul este stopat şi suntem în instanţă cu constructorul, care este în prag de faliment. El, şi noi datorită costurilor care apar. Până acum, am trimis 5 petiţii, 10 notificări, comunicate de presă... Cred că avem kilograme de corespondenţă purtate cu prim-ministrul, cu Ministrul Mediului, cu prefectul, cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu preşedintele României...”, se plânge primarul din localitate.
Nici staţia de epurare construită prin proiect guvernamental nu a fost dată în folosinţă, aşa că apa menajeră se deveresează în râurile care trec prin localitate. „O parte din apa uzată merge – şi de la noi, şi de la celelalte comune – în râul Visa şi Târnava, direct. Fapt pentru care plătim amendă Apelor Române, lunar”, mai spune Tudor Mihalache.
Mâl în loc de apă, la robinet
La robinetele locuitorilor din Copşa Mică curge aceeaşi apă industrială care circulă şi în conductele fabricilor de industrie grea din zonă. Localnicii se aprovizionează cu apă potabilă de la cişmelele publice.
Oamenii din oraş se plâng că, de multe ori, nici măcar nu-şi pot spăla hainele cu apa care curge la robinet, deşi plătesc facturi pentru ea. “Miroase de... nici nu ştiu... miros de canal! Ieri sau alaltăieri, când o fost? Neagră, neagră, neagră a venit apa... Şi puţea aşa de urât... Când vedem că e așa, nici hainele nu le spălăm cu ea”, spune o locatară din Copșa, care ne-a invitat în bucătărie, ca să ne demonstreze că, de cele mai multe ori, apa de la robinete nici măcar menajeră nu este.
Locuitorii din Copşa se alimentează cu apă potabilă de la cişmelele publice. Orice vârstă ar avea şi oricum ar fi vremea, ei sunt nevoiţi să meargă zilnic, pe jos, până la cea mai apropiată cişmea şi să îşi umple bidoanele cu apă. Sub cişmele zac, nefolosite, conducte noi, în valoare de 6 milioane de euro.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Consiliului Județean , Copșa Mică , Guvernul României , Ministrul Mediului , Tudor Mihalache , Ministerului Mediului Apelor , Schimbărilor Climatice , Ministerul Mediului , Direcției Apelor Române
Vizualizari: 564
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Elena
Acum 1 oră
Sibiu.Adrian
Acum 2 ore
Lutte
Acum 2 ore
Cristian Sibian
Acum 2 ore
UnPSDist mandru