După ce premierul Victor Ponta a anunțat că va trimite legea privind proiectul de exploatare auriferă de la Roșia Montana în Parlament, reporterii Turnul Sfatului au contactat parlamentarii de Sibiu pentru vedea dacă Sibiul susține sau nu legea. Puțini sunt cei care pot spune clar că sunt pentru sau împotriva proiectului. Majoritatea parlamentarilor sibieni spun că nu știu încă destule fapte despre proiect sau că nu au toate informațiile necesare pentru a lua o decizie, deși despre Roșia Montana se vorbește de mai bine de zece ani. Între timp, sibienii continuă să protesteze în Piața Mare.
Sinuciderea USL
Senatorul Sorin Ilieșiu este unul dintre cei mai aprigi iniamici ai proiectului. ”Eu sunt pentru ca aurul de la Roşia Montană să fie exploatat, dar să rămână în ţară, să fie exploatat de statul român, să se creeze locuri de muncă pentru români, căci Gabriel Resources o să folosească românii la sapă, iar specialişti o să aducă de la ei şi o să îi plătească cu salarii de 15.000 euro. Cred că oamenii de ştiinţă români pot să găsească o metodă de extracţie fără cianuri, care să nu aducă prejudicii nici oamenilor, nici solului. Eu, ca ardelean, nepot de miner din minele de la Baia Mare, am datoria să lupt pentru ca aurul românesc să ajungă la Banca Naţională, nu în Bulgaria, Moldova sau în alte părţi. Eu sunt de părere că numai un om cumpărat poate să fie pro exploatării de la Roşia Montană. Capul răutăţilor a venit de la Băsescu, el a fost agentul comercial de la Gabriel Resources. Eu cred că dacă nu o să ia poziţie faţă de această situaţie, aceasta o să fie o sinucidere a USL”, a declarat Ilieșiu. Un vot negativ vine și din partea deputatului Ovidiu Ganț. Dealtfel, conducerea FDGR a ținut încă de săptămâna trecută să-și exprime concret părerea. ”Am discutat cu deputatul nostru, domnul Ovidiu Ganț, și dânsul va vota împotriva proiectului. Depinde și de minorități, dardacă ele vor vota pentru proiect domnul Ganț se va abține” a declarat Paul Porr, președintele FDGR.
Polisano angajează mai mult
Nici deputatul Ioan Tămâian nu este deloc convins de argumentele Gabriel Resources. ”Acest proiect nu trebuie implementat. Nu sunt de acord în condiţiile. Cred că românii sunt capabili să îşi exploateze singuri resursele. Părerea mea e că e o mare greşală să se dea curs proiectului acum. Românii trebuie să aibă grijă de zăcăminte, căci ele nu ne aprţin nouă ci viitoarelor generaţii. Ei spun că la începerea proiectului vor avea nevoie de aproximativ 2.300 de oameni, deci 2.300 de locuri de muncă, iar apoi când trec la prelucrare rămân 900 de posturi, care vor fi ocupate de oameni din comunitate. Nu e mult. Comparativ, doar clinica Polisano are peste 2.300 de angajaţi în toate clinicile. În legătură cu acest subiect, încă un lucru e foarte clar şi anume că că infestarea solului cu cianură nu este într-o proporţie alarmantă, iar aceasta poate fi neutralizată cu produse româneşti. Eu cred că trebuie să spunem nu şi să cerem părerea cetăţenilor români şi acum, nu doar când e vorba de constituţie. Trebuie să punem specialiştii să studieze, iar noi, politicul, să vedem ce e mai bine pentru cetăţeni”, a declarat Tămâian. Ideea este întărită și de deputatul Nicolae Neagu. ”Eu cred că solulţia este referendumul, pentru că poziţiile pro şi contra sunt neclare şi la referendum o să vedem tot ce e făcut în proiect. Eu zic să fie oprit proiectul până la clarificare, eu altfel nu i-aş da drumul. Votul meu e negativ. Sunt prea multe dubii şi nu mai ştii ce e adevărat şi ce nu. Nu ne putem lăsa manipulaţi nici de ONG-uri, nici de cei care vor să exploateze la Roşia Montană”, a spus Neagu.
Un singur poate
Dintre toți parlamentarii chestionați de Turnul Sfatului doar senatorul Ion Ariton a lăsat să se înțeleagă că ar exista o posibilitate de susținere a proiectului. ”Pentru a răspunde la această întrebare – pro sau contra - este nevoie de o discuţie temeinică. Eu am fost la negocierile acestui contract. Se pot face exploatări, dar cu respectarea anumitor condiţii, altfel...”, a declarat Ion Ariton, fost ministru al economiei.
Lista lungă a lui ”nu știu”
Restul parlamentarilor de Sibiu fie au declarat că încă nu s-au hotărât, fie spun că mai trebuie să studieze problema, fie așteaptă un telefon cu o veste bună. Mircea Cazan, spre exemplu, așteaptă să pună mâna pe proiectul de lege. ”Când o să am proiectul în mână și o să văd exact despre ce este vorba o să mă pronunț. Până atunci, numai povești. Dacă pronunț înainte, iar nu se știe...”, ne-a mărturisit deputatul Mircea Cazan. Senatorul Viorel Arcaș are exact aceeași problemă. ”Nu pot să fiu nici pro și nici contra până nu am toate informațiile ca să știu exact ce votez. Sentimental sunt contra proiectului dar în ultima vreme am primit și ceva semnale mai pozitive. Deci, o să vedem ce implicații are”, a declarat Arcaș. Și mai în ceață este deputatul Ioan Axente. ”Nu mă pot exprima până nu aprofundez toată problema. Subiectul este în atenția mea, dar deocamdată este prea devreme să iau o decizie. Urmează să mă edific”. Puțin cam needificat este și Gheorghe Frăticiu. ”Nu am luat o decizie. Probabil că nu voi vota proiectul de lege dar mai am puțin timp de gândire”, ne-a spus deputatul Gheorghe Frăticiu. Nu în ultimul rând, deputatul Gheorghe Roman a anunțat că așteaptă să-i spună oamenii ce să facă. ”În acest moment există argumente pro și contra. În ceea ce mă privește, voi vota exact cum îmi spun oamenii care m-au votat. Îi invit pe cei interesați la biroul meu parlamentar sau să îmi scrie pe adresa de mail
[email protected], sau pe pagina de facebook”, a declarat Roman.
Menționăm că și deputatului Raluca Turcan i-a fost solicitată o părere referitoare la acest subiect. Până la închiderea ediției nu am putut afla ce crede doamna Turcan despre Roșia Montana.
Luni este prima ședință
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat vineri că va convoca împreună cu Crin Antonescu, luni, Birourile Permanente Reunite pentru a discuta despre constituirea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană. "Am vorbit cu preşedintele Crin Antonescu, am să convoc un Biroul Permanent Reunit săptămâna viitoare, luni, în care să discut despre constituirea unei comisii speciale formată din senatori şi deputaţi care să analizeze cu celeritate şi să prezinte grupurilor parlamentare care este opinia şi cum trebuie promovat acest proiect de lege (referitor la Roşia Montană n.r.)", a precizat Valeriu Zgonea.
Peste o mie de protestatari la Sibiu
În ultimele douăsăptămâni peste o mie de sibieni au protestat în Piața Mare împotriva exploatării de la Roșia Montana. Sibienii au scandat lozinci împotriva exploatării cu cianură, prevăzută în actualul proiect, dar și sloganuri ca “Nu ne vindem țara”, “Salvați Roșia Montană” și “Solidaritate”. Opozanţii au iniţiat și o campanie de stranger de semnături, atât în corturi special amenajate, cât şi online, la adresa www.rosiamontana.net.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Paul Porr ,
Ovidiu Ganț ,
Piata Mare ,
Crin Antonescu ,
Victor Ponta ,
Mircea Cazan ,
Ion Ariton ,
Raluca Turcan ,
Ioan Tămâian ,
Roşia Montană ,
Turnul Sfatului ,
Nicolae Neagu ,
Gheorghe Roman ,
Senatorul Sorin Ilieșiu ,
Baia Mare ,
Birourile Permanente Reunite ,
Senatorul Viorel Arcaș ,
Valeriu Zgonea ,
Gabriel Resources ,
Banca Naţională ,
Ioan Axente ,
Gheorghe Frăticiu ,
Salvaţi Roşia Montană ,
Biroul Permanent Reunit
Social
Telefon:
0742 381 305
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pol-Pot
Acum 2 ore
Artaxerxes Coviltir
Acum 2 ore
Noboby
Acum 2 ore
Neata ! In jud. Brasov se dau amenzi mistretilor de mult timp
Acum 2 ore
John Doe