Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Alerta la DSP Sibiu, cauzata de epidemia de poliomielita din Israel

Direcţia de Sănătatea publică Sibiu a fost anunţată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) asupra faptului că în Israel - în special zona de sud şi centrală, începând din luna aprilie şi până în prezent, s-a pus în evidenţă circulaţia virusului sălbatic poliomielitic tip 1, atât în mediu (apa de canal), cât şi la subiecţi sănătoşi. Pentru a preveni îmbolnăvirea sibienilor care urmează să călătorescă în Israel, DSP Sibiu informează populaţia asupra măsurilor care se impun în caz de alertă.

„Dat fiind riscul de import al virusului sălbatic în Europa, OMS şi Centrul European de Control al Bolilor recomandă tuturor persoanelor care călătoresc în această ţară efectuarea vaccinării antipolio, la Cabinetele de Vaccinări Internaţionale - indiferent de vârstă, dacă statutul vaccinal anterior nu poate fi dovedit prin documente”, spun reprezentanţii DSP Sibiu.

În judeţul Sibiu - cel mai mare număr de cazuri s-a înregistrat în perioada 1956 -1957 (105 cazuri). În continuare, numărul cazurilor a scăzut până la dispariţie (în anii 1963 -1964). A urmat o perioadă în care s-au mai înregistrat doar cazuri sporadice (1975 = 3, 1978 = 2), ultimul caz fiind în anul 1984.

Conform datelor din Formularul de raportare a activităţii de estimare a acoperirii vaccinale la vârsta de 12 luni, din august 2013, acoperirea vaccinală cu vaccin antipoliomielitic a fost de 94,21% pentru generaţia iulie 2011 şi de 68,91% pentru generaţia iulie 2012.

Poliomielita este o boală infecţioasă, specific umană, foarte contagioasă, provocată de un enterovirus. Formele manifeste de boală reprezintă sub 1% şi se caracterizează prin paralizii flasce. Paraliziile se pot remite (recupera) sau pot evolua spre sechele motorii definitive. Este cunoscută şi sub numele de „paralizie infantilă”.

Sursa de virus este strict umană: bolnavi cu forme clinice, dar mai ales cei cu infecţii inaparente. Aceştia pot disemina virusul în urma replicării (înmulţirii) în faringe şi la nivelul tractului gastro-intestinal, încă de la începutul bolii, pe o perioadă de 2 – 4 săptămâni.

Calea de transmitere este în principal cea enterală (digestivă), dar în procent mult mai mic se poate transmite şi pe cale respiratorie, prin intermediul picăturilor Pflügge (picături de salivă) sau prin contact direct sau indirect, prin vehicularea la distanţă a virusului prin intermediul particulelor septice, al apei sau alimentelor contaminate.

Receptivitatea este generală, dar numai 5% dintre infecţii sunt simptomatice.

Până la 95% dintre toate infecţiile cu virusul poliomielitic sunt atipice sau asimptomatice. Mai puţin de 1% din cazurile de infecţie evoluează către poliomielită, caracterizată prin paralizie flască PAF). Simptomele paralitice încep la 1- 10 zile după prodrom şi progresează în 2-3 zile către paralizie flască, cu diminuarea reflexelor tendinoase profunde, atinge un platou timp de zile sau săptămâni, după care forţa musculară începe să revină. Paralizia este de obicei asimetrică şi afectează predominant membrele inferioare. Pacienţii nu vor suferi pierderi senzoriale sau modificări ale stării de conştienţă. Multe persoane cu poliomielită paralitică recuperează, prin revenire la diverse grade a funcţiei musculare. L

ista Cabinetelor de Vaccinare Internaţională poate fi găsită pe site-urile CNSCBT şi DSP Sibiu, iar în Sibiu cabinetul la care se pot face aceste vaccinuri este pe strada Rahovei, nr 57, aparatament 3, parter, tel: 0748 223 976 sau 0744 985 035.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus