E al șaselea an în care studenți din întreaga Europă vor veni la Sibiu pentru a participa la Cursul intensiv de limba română dedicat studenților care aplică în cadrul programului Erasmus. Și de această dată, musafirii vor fi întâmpinați de studenții voluntari sibieni.
Erasmus Intensive Romanian Language Course (EILC) va avea loc între 20 ianuarie și 16 februarie, primul astfel de curs intensiv fiind organizat la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în 2008. De atunci, anual, studenți europeni beneficiari ai burselor din cadrul programului Erasmus vin la Universitatea sibiană atât pentru a li se preda limba română, cât și pentru a afla mai multe despre cultura și tradițiile țării noastre. La cursul intensiv de limba română de la Sibiu aleg să vină inclusiv studenți străini care beneficiază de mobilitățile Erasmus la alte universități din România.
”Cursul intensiv de limba română oferă atât o bază teoretică pentru inițierea în tainele limbii române, cât și diferite activități culturale specifice țării noastre. Astfel de acțiuni în care sunt angrenați studenții străini au rolul de a-i familiariza cu mediul cultural românesc”, explică Daniela Preda, cea care conduce Serviciul de relații internaționale și programe culturale din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.
Dimineața cursuri, după-amiaza activități
Programul celor patru săptămâni de curs intensiv este deja stabilit pentru fiecare zi. Prima este ”lejeră”: studenții au parte de o ceremonie a deschiderii cursului, după care le este prezentată pe scurt România, iar mai apoi Sibiul. Celelalte zile includ cursuri de limba română, de istorie și cultură românească, în prima parte. Seara sunt programate workshop-uri, vizitarea unor obiective turistice și petreceri tematice. La final, fiecare student va susține un examen, în urma căruia va putea primi diploma de absolvire a cursului.
De fiecare dată, programul construit de reprezentanții ULBS a fost pe placul studenților străini. „Mă bucur să fiu aici, îmi place mult Sibiul, căci în urmă cu doi ani am fost aici pentru câteva luni, pentru un proiect legat de o biserică din oraş. Aşa că am venit cu încredere, ştiind în ce loc primitor şi în ce oraş liniştit, cu oameni ospitalieri o să mă întorc”, povestea Ulli Kessler, din Germania, venit la Sibiu în toamna trecută.
”Mi-a plăcut foarte mult atmosfera, veselia şi ceea ce am învăţat a fost nou şi interesant pentru mine. Zilele trec şi cu fiecare lucru nou pe care îl descopăr despre această ţară îmi doresc tot mai mult să rămân aici. Sincer nu aş mai prea vrea să plec. Dar va trebui să o fac, însă mă voi întoarce”, spunea și Mehmed, din Turcia.
Fiecare va avea un ”buddy”
În afara cadrelor didactice și ai reprezentanților Departamentului de relații externe din cadrul ULBS, alături de studenții străini vor fi și studenții sibieni voluntari din cadrul Erasmus Student Network. ”Ne bucură faptul că îi avem alături de noi și pe studenții voluntari din cadrul Erasmus Student Network. Sunt de un real ajutor”, spune Daniela Preda. Studenții de care vorbește sunt cei care au beneficiat de mobilitățile oferite prin Erasmus și care, la rândul lor, îi pot convinge și pe alți studenți să aplice pentru acest program. În plus, acești studenți voluntari vor fi și alături de studenții străini care vin la Sibiu în cadrul Erasmus.
”Ca și activitate a asociației avem două linii: pe partea de outgoing, pentru studenții români care pleacă din Sibiu. Avem ședințe de informare pe fiecare facultate înainte de interviurile de recrutare pentru bursele Erasmus. Pe partea de incoming, fiecare student care vine la Sibiu are un «buddy» (amic – n.r.), după cum e denumit sistemul - «buddy system». Practic, fiecare student străin are alături un student român, care este primul lui prieten aici, persoana care să îl informeze despre ce îl interesează. Cum ar fi unde poate schimba bani, unde poate cumpăra mâncare, la cine poate apela pentru orice fel de chestiune legală, medicală sau de acest gen. Asta pe partea de relații unu la unu. Apoi, sunt tot felul de activități culturale, cum ar fi excursiile la muzee, sesiuni de fotografiat, dar și petreceri tematice”, descrie Monica Beca, cea care îi coordonează pe studenții sibieni din cadrul ESN.
Asociația din cadrul ULBS a fost înființată acum un an, iar la acțiunile ce poartă semnătura ESN Sibiu participă în mod constant aproximativ 15 studenți voluntari. ”De cele mai multe ori, studenții ajung să se înțeleagă foarte bine și devin prieteni pe termen lung. Țin legătura în continuare”, mai dezvăluie Monica Beca.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 418
Ultimele comentarii
Acum 25 minute
???
Acum 42 minute
@Dumitru Hulea
Acum 1 oră
CitizenX
Acum 1 oră
Paca Liciu
Acum 1 oră
Pol-Pot