Luni,
15.04.2024
Cer Senin
Acum
28°C

Strainii au cinci la suta din suprafata agricola a judetului

Liberalizarea pieței funciare începând cu data de 1 ianuarie 2014 are menirea de a oferi posibilitatea cetățenilor străini să achiziționeze terenuri agricole în țara noastră. Conform  Direcției pentru Agricultură Județeană Sibiu, în prezent cinci procente din totalul suprafeței agricole a județului nostru este deja deținută de cetățeni străini.

Directorul Direcției Agricole, Stelian Iliu, anunța încă de la jumătate anului trecut că liberalizarea pieței funciare stârnește interes în rândul străinilor cu afaceri în România. ”Din discuțiile pe care le avem cu primarii din comune știm că sunt în așteptare destul de mulți străini. Odată cu liberalizarea aceasta o să cumpere și pe persoană fizică”, spunea Iliu anul trecut. ”Străinii, dacă vin și fac investiții și lucrează terenul este foarte bine. Problema este că trebuie să ne uităm și la producătorii autohtoni”, mai spune el.

La debutul anului 2014 în județul Sibiu s-a ajuns la performanța ca aproximativ 10 la sută din suprafața agricolă totală a județului să mai fie nelucrată, suprafață aflată într-o scădere vizibilă în ultimii ani. Și cu toate acestea, cererea pentru terenuri agricole nu a crescut foarte mult în ultima vreme, spun specialiștii în domeniu. Felicia Toth, șef serviciu în cadrul Direcției Agricole Sibiu, spune că nu se observă o creștere a solicitărilor venite din partea cetățenilor străini. Însă problemele cu care se confruntă fermierii rămân. ”Agricultura modernă şi eficientă la nivel de exploataţie agricolă are nevoie de capacităţi de stocare a produselor agricole, utilaje performante, sisteme de irigaţie pe timp de secetă, piaţă de desfacere, infrastructură. În acest sens, formele asociative viabile (nu cele care rămân la stadiu de înscrisuri pe hârtie) deschid calea spre performanţă agricolă, fiind „actorii” esenţiali pentru dezvoltarea rurală. Şi în 2014, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Sibiu şi-au propus în Planul de acţiuni anual, întâlniri la nivel de fermă familială/exploataţie agricolă/primărie, pentru informarea şi conştientizarea avantajelor asocierii în grup de producători sau cooperative agricole, înregistrarea operatorilor în sistemul de agricultură ecologică şi obţinerea  atestatului de producător tradiţional”, a declarat Felicia Toth.

Cum văd străinii care vin în județul nostru agricultura? Un bun exemplu este ferma Karpaten Meat de la Marpod. Inițiativa măcelarului Samuel Widmer și a zootehnistului Stefan Jung, ferma a demarat în 2008 cu 120 de bovine din rasa Aberdeen Angus, iar la finalul anului 2013, după investiții de mai multe milioane de euro, s-a ajuns să se administreze 2.500 de ha de teren și  aproximativ 2.000 de vite. Adevărul este însă că cea mai mare parte a suprafeței de teren este arendată sau închiriată.

Din punct de vedere statistic, ponderea proprietăților agricole deținute de străini este mai mică în județul Sibiu comparativ cu ce se întâmplă la nivel național. Conform  Ligii Producătorilor Agricoli din România, investitorii străini dețin în proprietate circa un milion de hectare de teren arabil și au în arendă aproximativ alte două milioane, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare, cât este suprafața arabilă a României.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus