Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Cindrea, la sesiunile de animare economica: ”dam startul proiectelor de dezvoltare”

Reuniunile pe teme economice organizate de la începutul acestui an în toate regiunile județului au primit numele generic de ”sesiuni de animare economică”, iar în cadrul acestora, președintele Consiliului Județean Sibiu anunță că ”în anul 2014 dăm startul pentru proiectele de dezvoltare economică”.
La Miercurea Sibiului, miercuri, a avut loc penultima astfel de reuniune, unde – ca de obicei – alături de Ioan Cindrea au stat la prezidiu prefectul Ovidiu Sitterli și Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu. La întrunire au participat primari din zonă, dar și directori de servicii deconcentrate sau reprezentanți ai mediului economic.
”După ce vom sintetiza propunerile dumneavoastră, cu concursul Universităţii Lucian Blaga, vom lansa proiectele dumneavoastră în cadrul acţiunilor pe care Consiliul Judeţean Sibiu le pregăteşte pentru promovarea oportunităţilor de investiţie în judeţul Sibiu. În anul 2014 dăm startul pentru proiectele de dezvoltare economică. Toate misiunile economice care pleacă sau vin la Sibiu vor avea pe masă proiectele dumneavoastră de dezvoltare. Veţi avea tot sprijinul autorităţilor judeţene şi locale pentru implementarea proiectelor”, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean, potrivit unui comunicat de presă.
Săptămâna viitoare, miercuri, este programată ultima ”sesiune de animare economică”, în Copșa Mică.

Cum arată anul dezvoltării economice? Consilii de dezvoltare și Agenție de dezvoltare

Tot miercuri, Ioan Cindrea a dat publicității un document denumit 2014 – Anul dezvoltării economice,  care schițează viziunea acestuia pentru dezvoltarea economică a județului Sibiu. Potrivit documentului, pe lângă cei doi poli de dezvoltare urbană (Sibiul și Mediașul), acțiunile pentru susținerea economiei locale vor lua în calcul existența a cinci regiuni de dezvoltare: Țara Oltului, Mărginimea Sibiului, Valea Secaşelor, Valea Târnavelor şi Valea Hârtibaciului. Pentru fiecare din acestea urmează să fie create Consilii de dezvoltare, până la finele lunii aprilie 2014. Din aceste consilii ar urma să poată face parte reprezentanții unităților teritorial-administrative din regiunile amintite, politicieni, reprezentanți ai Prefecturii.
”Prin crearea celor cinci zone teritoriale se urmărește stabilirea unui nivel de programare strategică și implementare proiecte INTERMEDIAR între JUDEȚ și Municipiu/oraș/comună. Nu vor avea personalitate juridică”, este scris în documentul făcut public de Cindrea.
La jumătatea anului, la nivel județean este preconizată crearea unei Agenții județene de Dezvoltare, la care au fost deja invitați să dețină calitatea de membri fondatori alături de CJ Sibiu reprezentanții Camerei de comerț, ai Primăriei Sibiu, Primăriei Mediaș și Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Concret

Dincolo de consilii și agenție, măsurile concrete anunțate pentru susținerea economiei locale sunt, în acest moment, reprezentate de participarea la forumuri, organizarea de întâlniri de afaceri, la nivel național și internațional. Astfel, în februarie este programată Ille et Villaine – Sibiu”, iar în iunie se vorbește de organizarea unei acțiuni internaționale ”de promovare integrată”. În fine, tot în iunie anul acesta ar trebui să fie pusă în funcțiune o ”platformă integrată de promovare”.


2014 – ANUL DEZVOLTĂRII ECONOMICE este marcat încă de la început de implementarea
Strategiei teritoriale pentru dezvoltare economică și socială sustenabilă și echilibrată
(sursa: Consiliul Județean Sibiu)

1.    OBIECTIV FUNDAMENTAL
Crearea cadrului instituțional pentru

- dezvoltare echilibrată a județului și reducerea diferențelor economice și sociale;

- implicarea oamenilor și instituțiilor din tot județul în stabilirea proiectelor importante pentru ei, proiecte în măsură să genereze dezvoltare sustenabilă pe termen lung;

- asigurarea cadrului de decizie și a cadrului politic de susținere pe termen lung a unor astfel de proiecte (constituire Consilii de Dezvoltare, inițiere Pacte Teritoriale de Dezvoltare pentru cele 5 zone, inițiere și aprobare în CJ a unui Pact pentru Dezvoltare durabila a teritoriului, care să cuprindă proiectele prioritare pe termen lung, la nivel de județ);

- asigurarea suportului tehnic și financiar pentru proiectele strategice (constituirea unei agenții județene de dezvoltare).


Actiuni :

1.    Definirea cadrului teritorial de dezvoltare (noiembrie-decembrie 2013) :

a.    Doi poli urbani, respectiv municipiul Sibiu și municipiul Mediaş;

b.    Cinci zone teritoriale de dezvoltare economică și socială, respectiv Țara Oltului, Mărginimea Sibiului, Valea Secaşelor, Valea Târnavelor şi Valea Hârtibaciului;

2.    Activități de animare teritorială în cele 5 zone de dezvoltare, pentru definirea proiectelor prioritare (ianuarie – februarie 2014);

3.    Constituirea unui Consiliu de Dezvoltare în fiecare dintre cele 5 teritorii (martie - aprilie 2014). Ne propunem: să fie reprezentate toate UAT-urile prin primar, partidele politice reprezentate în Consiliul Județean vor delega câte un reprezentant, Instituția Prefectului va delega un reprezentant la nivel înalt, CJ va fi reprezentat prin Presedinte, un numar egal de reprezentanți ai mediului privat vor fi selectați);

4.    Activități de comunicare și sincronizare cu cele două municipii, pentru realizarea unor strategii coerente și adecvate (februarie – aprilie 2014) ;

5.    Constituire Agenție Județeană de Dezvoltare (august 2013 – iunie 2014). Invitaţia de a fi membrii fondatori a fost adresata de catre Consiliul Judetean Sibiu

o    Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultura a judeţului Sibiu;

o    Primariei Municipiului Sibiu ;

o    Primariei Municipiului Mediaş;

o    Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.

După constituire, toate UAT-urile vor fi invitate să se afilieze.

6.    Politică și măsuri coerente de promovare a județului Sibiu ca destinație pentru investiții, turism și locuire

i.    Participare la Formul Franco Roman de Investitii (februarie 2014);

ii.    Organizare misiune economica Ille et Villaine – Sibiu (aprilie 2014);

iii.    Organizare acțiune internațională de promovare integrată (iunie 2014, 3 zile, invitați ambasadorii și reprezentanți economici la București, fonduri de investiții, bănci internaționale etc.);

iv.    Platformă integrată de promovare în funcțiune (iunie 2014).


Prin crearea celor cinci zone teritoriale se urmărește stabilirea unui nivel de programare strategică și implementare proiecte INTERMEDIAR între JUDEȚ și Municipiu/oraș/comună. Nu vor avea personalitate juridică.
Concept: un “teritoriu” este o parte a unei unități administrativ-teritoriale de nivel  NUTS 3 (județ), care cuprinde mai multe unitati de nivel NUTS 4 (municipii, orașe, comune), care au sau pot avea obiective comune de dezvoltare economico-socială;
Animarea teritorială:    se bazeaza pe principiul responsabilității și integrării. E nevoie de un nivel intermediar între județ și comună/oraș, nivel la care să fie concepute strategii și planuri de actiune.

Strategia unui teritoriu se face simultan de sus in jos si de jos in sus.
De sus in jos, sunt enuntate obiectivele strategice ale judetului, care arată prioritățile ce vor fi finanțate și cofinanțate de către județ. Strategia e aprobată de Consiliul Județean.
De jos în sus, comunele/orașele dintr-un teritoriu, pe baza intereselor locale, din comună/oraș își stabilesc intersele comune la nivelul teritoriului și le transpun într-o strategie și un plan de acțiune, care vă conține interse comune care se subscriu celor din Strategia județului și pot fi cofinanțate de catre Consiliul Județean, și interese comune pentru care Teritoriul este singurul responsabil (dacă există astfel de interese care nu sunt încadrabile în prioritățile județului, deja aprobate. Strategia unui teritoriu este susținută instituțional de către un Consiliu de Dezvoltare și politic de agreerea unui Pact Politic.
Teritoriile sunt actori activi; Consiliul Județean, Programele guvernamentale sau Fondurile Europene pot fi cofinanțatori. Responsabilitatea deciziei și implementarii este la nivelul teritoriului. Cooperările fundamentale în teritoriu vor fi cu Gal-urile și ADI.


2.    FORUMUL DE AFACERI FRANȚA – EUROPA DE SUD-EST (București, 11-12 februarie, hotel JW Marriott) la care județul Sibiu va avea un stand propriu

-    Sunt invitate să participe la acest Forum, organizat de UBIFRANCE Romania – Agenţie pentru dezvoltarea internaţională a întreprinderilor de pe lângă Ambasada Franţei în România, alături de partenerii francezi, reprezentanţi din 12 ţări din Europa de Sud – Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia).

-    La sesiunea de deschidere participă Prim-Ministrul României Victor Ponta, Ministrul Economiei Andrei Gerea, iar ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine Dan Șova va avea o intervenție în cadrul atelierului ”Infrastructuri transport”

-    Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, va avea intervenții în cadrul atelierelor ”Industria Auto” și ”Accesul pe piață – cheia reușitei economice”

-    Scopul acestui eveniment este atât promovarea mediului de afaceri din judeţ şi a oportunităţilor oferite pentru investiţii, precum şi identificarea de noi parteneri de afaceri, posibilităţi de colaborare şi de extindere în domeniul economic.

-    4 direcții de afaceri:

o    Un nivel de trai urban mai bun: infrastructură, transport, energie, mediu

o    Alimentație mai bună: sectoare și produse agricole, ferme, utilaje agricole

o    Comunicații mai bune: conținut digital, e-comerț, servicii IT, soluții și aplicații mobile, audiovizual

o    Sănătate mai bună: echipamente medicale

-    Județul Sibiu: stand propriu (se datorează relaţiilor bilaterale dintre judeţul Sibiu şi regiunea Ille et Vilaine din Franţa, relaţii pe care preşedintele Ioan Cindrea le-a extins din zona culturală spre economică şi a schimburilor comerciale)

-    Printre firme sibiene care s-au înscris la Forum se numără: Transgaz, Romgaz, Construcții, Ambient, Con-A, Compa, Volkas, , Redal, NTN SNR Rulmenți, Sirius și ModularBest

-    Vor fi 12 sesiuni B2B (45 minute fiecare)

-    Sunt organizate nouă ateliere tematice

o    Atelier Infrastructuri de transport – Proiecte rutiere și feroviare (Partenerii instituționali ai atelierului sunt Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții – ARACO și Club Feroviar; Invitați de onoare sunt reprezentanții BERD, BEI și Banca Mondială; din partea autorităților române vor fi invitați Secretarii de Stat Alexandru Năstase – Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Cristian Ghibu și Manuel Donescu – Ministerul Transporturilor)

o    Atelier Sănătate

o    Atelier Distribuție specializată : oportunitate de a fi referențiat de cei mai importanți retaileri din regiune (Cora, Carrefour, Mega Image)  

o    Atelier Telecomunicații și audiovizual:  modernizarea rețelelor în zona Europei de Sud-Est

o    Atelier Industria Auto: Supply Chain în industria auto – discuții cu mari actori din sector (Partenerul principal al atelierului este Grupul Renault-Dacia, iar partenerul instituțional este Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM)

o    Atelier Fonduri Europene: instrumente pentru reușita finanțării proiectelor din regiune (la lucrările atelierului va fi invitat Secretarul de Stat Gabriel-Calin Onaca – Ministerul Fondurilor Europene)

o    Conferință Jacques SEGUELA, fils de pub 2.0

o    Atelier Accesul pe piață: cheia reușitei economice

o    Atelier Formare tehnică în industrie: provocări și inițiative

-    Background UBIFRANCE:  8 din 10 clienți care au apelat la serviciile specializate au putut identifica noi contacte cu potențial ridicat de afaceri; 4 din 10 au pornit cel puțin o afacere în decurs de 2 ani.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Florin

Acum 8 ani

Gargara cu sifon...
Raspunde

cine e cindrea?

Acum 8 ani

Super minciuni și propagandă de cea mai joasă speță ! cine-l mai crede și pe trogloditul ăsta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus