Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Johannis catre sibieni: Adio, dar raman cu voi!

Primarul Klaus Johannis a fost nominalizat la sfîrșitul săptămânii trecute de către liberali în funcția de ministru de Interne. Singurele două condiții puse de Johannis pentru preluarea acestei funcții au fost legate de mandatul de primar al Sibiului, ce l-ar fi dorit ”înghețat” pentru o perioadă de câteva luni și de poziția de vicepremier în Guvernul Ponta. Ambele cerințe au născut discuții, mai ales din partea social-democraților.

După o perioadă destul de lungă în care primarul a fost ”îmbiat” cu tot felul de funcții la București, Klaus Johannis a fost pus la sfârșitul săptămânii trecute în fața unei situații fără prea multe căi de ieșire. Liberalii i-au impus lui Johannis preluarea unei funcții de ministru, pentru a justifica într-un fel funcția de prim-vicepreședinte al partidului. Întrebat joi ce le va răspunde colegilor din partid care îi cer asumarea unei poziții la nivel central, Johannis a dat primul semn că a luat o decizie în acest sens. ”Le voi răspunde vineri, după Biroul Politic Național”, a răspuns Johannis. Și a venit răspunsul. ”Am acceptat să fiu nominalizat pentru Ministerul de Interne și pentru funcția de vicepremier. Urmează votul în cadrul Delegației Permanente a PNL", a declarat Johannis, după ședința în care a acceptat plecarea din Sibiu. A vorbit apoi de mandatul său, dar și de condiția pe care a pus-o atunci când a acceptat numirea. ”Ceea ce va trebui să fac acolo se va putea descrie foarte simplu: coordonare. Fiindcă colegii mei m-au rugat prin nominalizare să coordonez acțiunile guvernamentale ale miniștrilor liberali, ordonare în privința instituțiilor statului și în fine, impunerea legii. Aceasta este o noțiune care se aude rar pe la noi, noi suntem obișnuiți să apară legi cu o viteză amețitoare și cred că e important să se și impună respectarea acestei legi. În rest, am spus și colegilor și pot spune și în public, vă garantez că fac ceea ce fac, pentru a îmbunătăți vizibilitatea componentei liberale din guvern și pentru a îmbunătăți percepția pe care noi liberalii o avem în public”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Klaus Johannis.

”Nu sunt dispus să renunț foarte ușor la primărie”

Nu i-a uitat însă pe sibieni: ”Nu sunt dispus să renunț foarte ușor la primărie. Există antecedente, un fost primar general, cred că este și în sală, care a fost în același timp și prim-ministru și bine a făcut. Dacă legislația permite, da, voi face apel la această legislație, dar nu e o chestiune de strictă urgență, dar cred că se găsesc soluții pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă până se clarifică lucrurile”, a declarat Klaus Johannis. Primarul a vorbit și despre Primăria Sibiu, despre care a spus că ”e o primărie care funcționează excepțional de bine și dacă cineva va cere suspendarea mea din funcția de primar, vor fi acolo oameni care să ducă lucrurile mai departe pentru o durată rezonabilă de timp”.

Johannis a transmis și un mesaj sibienilor: ”Mă simt obligat față de sibieni, (...) dar nu aș putea să vă spun cu foarte mare ușurință (n.r. că plec din funcția de primar), voi căuta metode pentru un interimat rezonabil, asta înseamnă câteva luni de zile. Dacă lucrurile acolo vor funcționa bine, atunci evident, la un moment dat va trebui să renunț la funcția de primar”, a declarat Johannis.

PSD își pune problema oportunităţii şi chiar a legalităţii

Ideile sugerate de primar au fost însă imediat puse sub îndoială și chiar contestate de social-democrați. Primul semnal a venit din partea purtătorului de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. ”Domnul Johannis este un om de valoare și poate fi un câștig pentru guvern. Sper ca dorința PNL de a-l numi pe domnul Johannis și vicepremier să nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul și instituțiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate”, a susținut Ivan într-un comunicat de presă. Social-democrații susțin că prin primirea de către Johannis a funcției de vicepremier Guvernul Ponta va trebui să intre din nou în votul parlamentului. În opinia social-democraților se consideră că deși postul de vicepremier rămâne la PNL, el se mută de la ministrul de Finanțe la cel de Interne.

Un alt mesaj, ceva mai dur a venit apoi din partea ministrului Dan Șova, care a anunțat că poziția de vicepremier dorită de Johannis este deja ocupată de Gabriel Oprea. ”Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dansului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţă naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României", spune Dan Şova, care ridică în discuţie şi "problema oportunităţii şi chiar a legalităţii ocupării concomitente a funcţiei de ministru şi de primar" care ar fi deţinute de Klaus Johannis.

Incompatibilitate

De fapt, această ultimă problemă i-a frământat în continuare pe social-democrați, care au invocat Constituția în explicarea faptului că Johannis trebuie să demisioneze din funcția de primar dacă vrea să o ocupe pe cea de ministru. Potrivit deputatului Ciprian Nica (PSD), vicepreşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Johannis va fi nevoit să-și dea demisia din funcția de primar pentru a evita starea de incompatibilitate şi încălcarea prevederilor constituţionale şi pe cele ale Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală şi ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice.  ”Eu zic că este incompatibilitate. E clar că trebuie să îşi dea demisia fiindcă intră în stare de incompatibilitate de la momentul depunerii jurământului şi în termen de zece zile trebuie rezolvată. (...) Din păcate, prevederile legale, mai ales Constituţia, sunt foarte clare”, a declarat acesta, citat de Agerpres.

Potrivit articolului 105 din Constituţie, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau senator.

De asemenea, articolele 30 şi 62 ale Legii nr. 215/2001 prevăd că funcţia de primar este incompatibilă, printre altele, cu funcţia de senator, deputat, ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi cele asimilate acestora.

Şi Legea nr. 161/2003, prin articolul 84, stipulează faptul că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu ”orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie”.

Sau nu

”Avocații” ideii conform căreia Johannis se poate suspenda din funcția de primar fac trimitere la Legea Statutului Aleșilor, care prevede posibilitatea ca un primar să se supende pentru o perioadă de până la șase luni. Singura problemă este însă de interpretare: dacă este sau nu Constituțională această idee. Constituția spune destul de clar că funcția de ministru este incompatibilă cu orice funcție de ales cu excepția celei de parlamentar.

Crin Antonescu:  Nimeni nu va incompatibil, nimeni nu va încălca lege

După discursul avut la anunțul nominalizării lui Klaus Johannis pentru funcția de ministru de Interne, liderul PNL, Crin Antonescu, a avut o serie de declarații prin care a explicat că nu se va schimba nicio lege pentru ca postul de primar al Sibiului să rămână blocat. ”Nici Klaus Johannis nu este în situaţia de a fi somat şi nici PSD sau alt partid nu e în situaţia de a-l soma pe de domnul Johannis, nu îmi aduc aminte ca domnul Klaus Johanis, PNL, sau eu ca preşedinte al acestuia să fi cerut premierului sau PSD schimbarea vreunei legi sau cu atât mai puţin încălcarea sau eludarea ei. Cred că tot acest episod a fost citit într-o cheie destul de războinică”, a spus Antonescu la Digi 24, citat de Agerpres. Crin Antonescu a declarat că în momentul în care se va ivi o posibilă situaţie de incompatibilitate ”ea va fi rezolvată. Nimeni nu va incompatibil, nimeni nu va încălca legea, nimeni nu va solicita o lege specială. Nu are rost să discutăm despre drobul de sare”, a mai spus Antonescu. În plus, Antonescu a declarat că dacă va fi nevoie, parlamentarii USL vor vota din nou în Parlament Guvernul Ponta. ”Nu am nicio îndoială că dacă mergem în Parlament toţi parlamentarii PSD, reputaţi de altfel prin disciplina lor, ca şi parlamentarii liberali de altfel, vor vota în sprijinul acestui Guvern (n.r.- remaniat) care, în fond este acelaşi, cu nişte modificări substanţiale, dar este acelaşi Guvern din punct de vedere politic, fără niciun dubiu”, a mai spus Antonescu.

Traian Băsescu: să aibă grijă cum aranjează cu incompatibilitatea

Președintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă seară, pentru B1 TV, că intrarea edilului de Sibiu, Klaus Johannis, în Executiv ar reprezenta un câștig pentru Guvernul Ponta. Șeful statului a mai afirmat că formula Guvernului nu a mai fost, de data aceasta, decisă la GRIVCO. "De data asta vine în Guvern fără să fi făcut aranjament la GRIVCO", a declarat președintele la scurt timp după ce a arătat că primarul Klaus Johannis este un câștig pentru Guvernul Ponta însă "trebuie să aibă grijă cum aranjează cu incompatibilitatea", scrie site-ul hotnews.ro.

Regiunea miniștrilor

În situația în care Klaus Johannis, Teodor Atanasiu și Eugen Nicolaescu vor fi învestiți în funcția de ministru, Regiunea Centru va avea cinci miniștri în cabinetul Ponta, fiind printre primele la nivel național cu această reprezentativitate.

Eugen Nicolaescu este foarte apropiat de județul Mureș, pe care l-a reprezentat în două legislaturi, chiar dacă acum a candidat într-un colegiu din București, în timp ce Teodor Atanasiu este senator de Alba. Mai sunt de asemenea miniștri din această regiune Constantin Niță, ministrul Energiei, cel care ocupă funcția de președinte al PSD Brașov și ministrul Apărării, Mircea Dușa, parlamentar PSD de Harghita, de loc din Toplița. Singurul județ din regiune care nu are niciun reprezentant în guvern este județul Covasna.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

alzara

Acum 10 ani

Succes! E timpul sa spalam rusinea precedentului sef la Interne din Sibiu. Greu, dar posibil. Prin astfel de promovari Antonescu demonstreaza calitati de om de stat.
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

E tare ce a zis Basila: \"\"trebuie să aibă grijă cum ARANJEAZĂ cu incompatibilitatea\"!!! Adica sasul care a devenit mitic de Dambovita, musai sa mearga pe aranjamente si smecherii. O sa-i fie usor, fiind acuma sef peste militieni.
Raspunde

S

Acum 10 ani

Succes in continuare si multumim pentru tot ce ati facut pentru acest frumos oras!
Raspunde

coruptie la Hermanshit

Acum 10 ani

Cu nea Ilie bagat la colivie si carpatica Asig e groasa rau! Daca da Carabulea pe goarna si alte combinatii, dar de la nivel local... trebuie sa-i pregateasca un loc in celula si lui Klausi.
Raspunde

carnatz dupa el

Acum 10 ani

Pe el il intereseaza Primaria nu oamenii !! @ De acord dar adauga-l si pe Bottesch si pe Tusienanu, si pe nemtii de la firma nemteasca de resigurare a firmi lui Carabulea...etc
Raspunde

Vm

Acum 10 ani

da este bine ce spune Basescu si arata si demnitate nationala ,romanii trebuie sa aiva mai mare incredere in ei insasi,in corectitudine ,in trecut ,in deminiatea nationala ,in cei care au luptat sute de ani ca asa fim o natiune demna ,in cei care nevinovati au fost umiliti ,omoriti in temnitele comuniste ,tot binele tarii .,Romania are nevoie de patrioti adevarati ,fara de care o natiune nu poate exista
Raspunde

sb

Acum 10 ani

Inlocuitorul D-nului Johannis se pare ca va fi Martin Bottesch. Ovidiu Gant are si dansul sanse de a prelua fotoliul de primar. Proiectele din cadrul Primariei vor fi duse la capat Sibiul are o putere mai mare in acest moment cu alegerea d-nului Johannis la Interne. Succes D-nule Johannis la Bucuresti. Nu vreau sa plecati .
Raspunde

@sb

Acum 10 ani

Bai sas propagandist, Ovidiu Gant nici macar nu are buletin de Sibiu, el este svab corcit din Timisoara! Candideaza aici pentru parlament fiindca doar aici sunt dobitoci care voteaza cu \"nemtii\", la Timisoara nu-l vota nici dracu!
Raspunde

Dig bick

Acum 10 ani

Se vor face alegeri pt. primar. Functia e de ales nu de numit
Raspunde

nicu

Acum 10 ani

eu cred ca virgil popa va fi ales primar in caz de alegeri.
Raspunde

ma intreb si eu

Acum 10 ani

oare nu-si poate lua concediu fara plata?
Raspunde

@11

Acum 10 ani

Ar fi o idee bună,dar atunci din ce ar mai trăi klaus,vrei să facă foame sau să-i taie gazul,curentul?:D
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus