Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

In 2015 incepe competitia nationala pentru alegerea orasului candidat la titlul de Capitala Culturala Europeana

După orașele Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Tg. Mureș, în cursă a intrat și Bucureștiul. Consilierii generali ai Capitalei vor discuta, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre privind depunerea candidaturii Municipiului Bucureşti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, în 2021 există oportunitatea ca Municipiul Bucureşti să poată fi ales drept Capitală Culturală Europeană.

"Competiţia naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România se deschide în 2015, anunţând deja intenţia de a participa la această competiţie oraşele Cluj-Napoca,Timişoara, Iaşi, Craiova şi Arad", se arată în document, în care se menţionează şi că următoarea şansă a României de a avea o Capitală Culturală Europeană va fi "abia peste alţi 15 ani".

De asemenea, în document se arată că evenimentul "Capitală Culturală Europeană" este deja considerat unul de natură "să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul", procesul de accedere la acest titlu începând cu şase ani înainte.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraşelor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numără creşterea turismului în medie cu 12 procente în anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfăşurate, a venitului oraşului, precum şi relansarea imaginii acestuia.

Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii culturale, prin faptul că spaţiile culturale noi şi cele renovate rămân parte din infrastructura oraşului, şi de îmbunătăţirea cooperării între cetăţeni şi autorităţi.

Ultimul oraş din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. Din anul 2000, acest titlu poate fi împărţit între două oraşe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Georg

Acum 10 ani

Copsa Mica...
Raspunde

turist

Acum 10 ani

va umflati in pene de parca alegerea ar fi la latitudinea baronilor locali...Nu strica sa va mai uitati prin prejur, ce orase au fost alese CCE si pe ce criterii...Sibiul ( PRIMUL si ultimul) nu ar fi ajuns niciodata fara Luxemburg.
Raspunde

@turist

Acum 10 ani

Sibiul e prea valoros de aia a fost invitat si a demonstrat-o un an intreg,o Capitala Culturala Europeana la superlativ,gagauta frustrat si invidios.
Raspunde

SIBIANUL

Acum 10 ani

Alegerea se face pe proiecte si programe .Dar nu pentru cei care merg la teatru sa ia haine gratis de la garderoba ... DOAR Cluju si Timisoara merita ! Restul la cultura de praz...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus