Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Weekend-ul festivalurilor si al teatrului la Sibiu

Se simte venirea primăverii în Sibiu şi când vorbim de evenimente. Timp de trei zile sibienii se vor putea bucura din plin de evenimente, de la festivaluri de muzică, concerte până la piese de teatru dintre cele mai îndrăgite.

Festivalul concurs Vara vara primavara Festivalul–Concurs al Tinerilor Interpreţi de Muzică Populară "Vară, Vară, Primăvară", ce se va desfăşura între 14-16 martie la Sibiu. Ediția a XVIII-a a Festivalului - Concurs „Vară vară primavară” se va desfășura în perioada 14-16 martie, la Sibiu, și este primul eveniment de anvergură organizat în anul aniversar “Junii Sibiului” - 70 de ani. În concurs, fiecare concurent va trebuie să prezinte două melodii specifice zonei de provenienţă: una fără acompaniament (doină, baladă, cântec doinit) şi una cu acompa¬nia¬ment orchestral.

Marele Premiu al festivalului este în valoare de 1.000 lei. Preselecția concurenților va avea loc în data de 14 martie 2014, iar cei mai buni participanți vor trece în etapa următoare a competiției: spectacolul-concurs, cu public, desfășurat în 15 martie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

"Evoluțiile tinerilor vor fi apreciate de juriul alcătuit din specialiști în domeniul culturii tradiționale și muzicii populare. Concursul va fi urmat de un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Ceata Junilor și laureați ai edițiilor precedente ale festivalului, iar invitat special este preotul Cristian Pomohaci. Cei mai buni concurenți vor fi premiați în cadrul Galei Laureaților, programată în 16 martie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Gala laureaților va fi urmată de un spectacol extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului și invitații lor, nume de prim rang ale muzicii populare românești: Constantin Enceanu, Carmen Popovici Dumbravă, Dumitru Teleagă, Gelu Voicu, Ionuț Fulea, Ilie Medrea, Liliana Laichici, Mariana Anghel, Mariana Ionescu Căpitănesc”, spun organizatorii. 

Spectatorii își pot procura biletele pentru cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului “Vară, Vară Primăvară”, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, între orele 10:00-16:00. Prețul unui bilet este de 15 lei.

Alte două reprezentaţii ale unuia dintre cele mai premiate spectacole ale teatrului sibian - „Faust” vor avea loc sâmbătă şi duminică la hala Balanţa. "Faust", în regia lui Silviu Purcărtete este cea mai grandioasă producţie a teatrului din Sibiu, care se joacă într-o hală industrială de peste 1.500 de metri pătraţi şi în care sunt implicaţi peste 70 de actori.

"Faust" a avut premiera în 2007 şi a fost una dintre piesele de rezistenţă ale Programului "Sibiu Capitală Culturală Europeană", dar şi una dintre piesele cu care s-a deschis stagiunea 2007 – 2008 a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu. "Faust" a primit premiul UNITER pentru "cea mai bună scenografie" şi pentru "cea mai bună actriţă în rol principal" şi a fost, de asemenea, nominalizat la categoria "cel mai bun spectacol al anului".

Până la debutul FITS 2008, "Faust" a avut 21 de reprezentaţii care s-au jucat cu casa închisă. La fel s-a întâmplat şi în cadrul FITS. Primele două reprezentaţii – din 31 mai şi 1 iunie – au strâns sute de spectatori şi au adunat ropote de aplauze.

Spectacolul se va juca sâmbătă, 15 aprilie şi duminică, 16 aprilie, de la ora 19:00, la hala Balanţa. Preţul unui bilet este de 40 lei, iar redus 25 lei.

Ziua de duminică începe la Teatrul Gong, cu un spectacol dedicat celor mici „Hansel und Gretel”. „A spune poveşti este o bucurie. A vedea ochii micilor şi marilor spectatori încântaţi de imaginile scenice şi de personajele care prind viaţă în spectacol – este o speranţă. A lucra împreună cu întreaga echipa a Teatrului Gong este o experinţă plină de lumină pentru care nu poţi decât să mulţumeşti cu respect şi drag”, a spus, regizorul artistic, Oana Leahu.

Spectacolul se va juca de la ora 11:00. Preţul unui bilet este de 6 lei.

Sibienii sunt invitaţi în perioada 12-16 martie să vizioneze filmele regizorilor maghiari la Centrul Cultural Maghiar, Librăria Humanitas şi în Atrium Cafe Bistro. Asociaţia Maghiarilor din Sibiu–HID prin Centrul Cultural Maghiar în colaborare cu Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Clorofilm, Asociaţia Filmtett, Subterană Cinematografică, Atrium Cafe Bistro, cu sprijinul Parohiei Reformate şi a Casei de Cultură a Municipiului din Sibiu organizează Zilele Filmului Maghiar.

A III-a ediţie a Zilelor Filmului Maghiar la Sibiu a debutat miercuri, 12 martie, cu filmul „Faţă dansată până la moarte”.

Programul cuprinde şi două vernisaje, astfel sibienii vor putea vedea în Turnul Sfatului expoziţia „Refugiu” de Baranyi Ildikó (EFIAP), care va fi vernisat în 12 martie, ora 17:00, iar în aceeaşi zi, la Centrul Cultural Maghiar de pe stradă Berăriei, nr. 2A, se va vernisa expoziţia de ilustraţii „Tinerii din Martie”, de la ora 18:00 Toate filmele vor avea subtitrare în limba română.

PROGRAM:

Vineri, 14 martie

• Film: FEBRA RICŞEI documentar – 2013, 60 min. Centrul Cultural Maghiar, 17,00

• Film: JANOVICS JENŐ, UN PATHÉ MAGHIAR documentar - 2011, 62 min, Centrul Cultural Maghiar, 18,00

• Film: POLIGAMY dramă – 2013, 110 min. Centrul Cultural Maghiar, 19,00

• Atelier DUNA – scurt metraje Erdélyi Dániel: 411-Z / 6 min, scurt-metraj, 2008 Atrium Cafe & Bistro, 22,00

Sâmbătă, 15 martie

• Film: SOŢIA MEA, FEMEIA MEA, GAGICA MEA comedie - 2012, 91 min. (pret bilet: 7 lei) Librăria Humanitas, 20,00

Duminică, 16 martie

• Film: ÎN NUMELE LUI SHERLOCK HOLMES film pentru adolescenţi - 2011, 100 min. Centrul Cultural Maghiar, 16,00

• MEDIAWAVE – Cinema maghiar scurtmetraje câştigătoare la festivalul MEDIAWAVE, 80 min.

1. Derdák Tamás Zoltán ’Létra’: Trei seminţe mici de chimion / 3 min, videoclip

2. Horváth-Molnár Panna & Zomborácz Virág: Dipendenza / 3 min, animaţie

3. Szabó Réka: Film cu umbre / Árnyékfilm/ 11 min, film de dans

4. Vácz Péter: Iepurele şi Cerbul / Nyuszi és Őz / 17 min, animaţie

5. Csáki László: My Name is Boffer Bings / 21 min, animaţie în cretă, VO engleză 6. Szabó Szonja: Turist / Turiszt / 14 min, scurt-metraj Centrul Cultural Maghiar, 18,00 • Film: NU SUNT PRIETENUL TĂU tragicomedie – 2009, 100 min. Centrul Cultural Maghiar, 19,30

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus