Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
8°C

Oferta Comtram pentru modernizarea unui drum, respinsa: prea ieftina si cu salarii prea mici

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a anulat atribuirea unui contract pentru  modernizarea unui drum județean societății sibiene SC Comtram SA, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. Înainte ca acesta să fie închis pentru a doua oară pentru fapte de corupție, firma de construcții pe care o controlează - Comtram SA - a depus o ofertă în cadrul licitației pentru reabilitarea drumului județean care leagă Șeica Mare de Șeica Mică, drum cu o lungime de 7,8 km. Cei de la CNSC au constatat că societatea lui Carabulea și-a motivat prețul scăzut prin salarii plătite angajaților la limita legii și chiar sub această limită.


O firmă din Harghita a contestat lucrarea

Reabilitarea și modernizarea DJ 142J, care leagă Șeica Mare de Șeica Mică, a fost scoasă la licitație de Consiliul Județean Sibiu la începutul lui septembrie anul trecut. Lucrarea era evaluată înainte de licitație la 10,7 milioane de lei, fără TVA, criteriul de atribuire fiind ”prețul cel mai scăzut”.
Pentru această lucrare,  cei de la Comtram au ofertat 5,62 milioane de lei, fără TVA, iar oferta lor a fost declarată câștigătoare la începutul lunii februarie 2013. Concurenții direcți în cadrul acestei licitații, firma Multipland SRL din Harghita, clasată pe locul doi în cadrul licitației, au mai solicitat și în noiembrie 2011 intervenția CNSC pentru reanalizarea ofertei depuse de firma controlată de Ilie Carabulea. Atunci, CJ Sibiu a solicitat justificarea prețului ”neobișnuit de scăzut” ofertat de Comtram SA. Aceștia au justificat prețul scăzut prin faptul că dețin în proprietate stație de asfalt, de concasare și licență pentru exploatarea pietrei, printre altele.

Salarii la limita legii și sub lege

În urma contestației depusă de SC Multipland SRL, cei de la CNSC au studiat motivele invocate în susținerea acesteia. ”Nivelul de salarizare este cel minim pe economie, de 800 de lei pe lună, adică 4,47 lei pe oră”, constată cei de la CNSC, în urma analizei documentelor.
”SC Comtram SA a justificat tariful de 5,00 lei/oră ofertat pentru consumurile de mână de lucru prin invocarea prevederilor art. 1 din HG nr. 23/2013, deși în momentul prezent sunt în vigoare prevederile HG nr. 871/2013, potrivit cărora «Începând cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 850 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,059 lei/oră» și «Începând cu data de 1 iulie 2014, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 900 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,357 de lei/oră». Mai mult, în opinia Consiliului este puțin probabil ca un topograf, un mașinist utilaj construcții, un dulgher construcții sau un fierar beton să accepte o salarizare la nivelul minim stabilit prin lege. Prin urmare, Consiliul constată faptul că fundamentarea prețului ofertat prezentat de SC Comtram SA în vederea justificării prețului aparent neobișnuit de scăzut a fost neconcludentă, fiind aplicabile dispozițiile HG nr. 925/2006, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora «... în cazul în care explicațiile prezentate de ofertant nu sunt concludente, oferta sa va fi considerată neconformă»”, se arată în decizia dată de CNSC la mijlocul lunii martie.
Decizia prevede anularea raportului prin care lucrarea a fost atribuită societății sibiene Comtram SA și ”reluarea procedurii de atribuire (...) prin stabilirea ofertei câștigătoare, dintre ofertele admisibile, în conformitate cu criteriul de atribuire stabilit în documentația de atribuire”.  Decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Un drum care îl scurtează pe altul cu 15 km

DJ 142J este drumul județean de 7,8 km care face legătura între Șeica Mare, Șeica Mică și, de aici, mai departe, cu DN14B (Copșa Mică – Blaj). Drumul există mai mult pe hartă: primii aproape patru km dintre Șeica Mare și Șeica Mică sunt acoperiți cu tot ceea ce s-a scurs de pe dealurile din apropiere, astfel încât doar cei cu căruțe se mai pot încumeta pe acest tronson. În aceste condiții, singura variantă accesibilă mașinilor în prezent este Șeica Mare – Copșa Mică – Șeica Mică, adică un drum de peste 22 de km.

Foto: comtram.infoconstruct.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

AHA!!!

Acum 10 ani

Cam așa îi tratează nea ilie-pușcărie și pe ceilalți angajați ai săi de la Atlassib și de la celelalte firme ale sale....și te mai miri că-i merg toate prost în ultimul timp...vorba aia...după faptă...și răsplată!
Raspunde

Lucrari mizerabile

Acum 10 ani

Pai da, banii aia ii primesc si de banii aia muncesc. De ce nu faceti o vizita pe santierul Sasausi-Agnita? Sa vedeti aici lucrari de 2 lei facute de Comtram. Au asfaltat anul trecut si pe jumatate de drum este mancat tot asfaltul. Este incredibil ca nimeni nu se sesizeaza. Domnule Deleanu, poate faceti o vizita pe acest santier ca sa aratati cititorilor aceasta bataie de joc!
Raspunde

foarte bine

Acum 10 ani

Foarte bine că a fost respinsă oferta lor! Gunoi împuţi Carabulea ăsta, numai furăciuni. Auzi că salariu minim la toţi de la Comtram. Abureală, minim pe cartea de muncă şi le dă la negru restul. Şi acum haideţi deştepţii care îi suflă în fund, că vă dă de lucru şi îi ţâţă de mâţă! Cum spune antecomentatorul, mergeţi dle Deleanu şi vedeţi Săsăuş-Agnita!Dar chiar mergeţi, că dacă voi presa nu faceţi asta, atunci cine? Noi nu avem cum să facem cunoscut asta.
Raspunde

Marasdie

Acum 10 ani

Daca tot mergeti pe maretele proiecte ale consiliului judetean va invitam si pe la noi prin Marasdie. Marele drum inaugurat cu mare fast in toamna este praf. FLOREA GRUP, mari constructori ai Consiliului Judetean. Veniti sa vedeti cum arata un drum dupa 6 luni de la terminare. Sare asfaltul pe toata urcarea spre drumul de Paltinis. Drum facut din banii nostri! Pe cand un articol despre mizeriile astea?
Raspunde

torente

Acum 10 ani

ba asta cu licitatile in contestatie este o practica de a nu se construi de ce credeti ca avem cele mai proaste poteci [sosele ]din europa si km de drum construit cel mai scump ,de unde credeti ca s-au imbogatit toti politiceni nostri ,ca no fi avut in gradina semanati euroi ,uitativa la fostu sinistru al transpoturilor [berceanu ]ce avere are ,s-au credeti ca a facuto din aeromodelele din bete de chibrituri la casa pionerilor din craiova ,va dati seama ce specialist a fost asta ,plin ceu de avioane construite de acest mare specialist ,care a sabotat centura sibiului +aeroportu din sibiu s-a numai povestim de podu de cale ferata de la cirta ,tinut in reparati 2 ani ,intr-o tara cu democratie acest individ era la pripon pentru sub minarea economiei nationale ,ba sta pitulat regateanu ca de da pe goarna ce stie s-a vedeti atunci plimbareti pe la DNA asa lati gasit tap ispasitor pe concitadinul nostru [carabulea ]ba asta cel putin va lasa ceva ,si aia cu salariu minim pe econoimie este o generalitate si pleaca de la astia care ne conduc de 25 de ani ,normal ca nu se respecta legea daca ai protectori la astia care trebuie s-a o aplice
Raspunde

stop

Acum 10 ani

Normal,e respinsa ca oferta vine de la o firma din Sibiu,ca de venea de la o firma de la ei era acceptata cu bratele deschise,asa trebuie sabotata,denigrata cu ajutorul detractorilor si sabotorilor,patronul bagat la puscarie ,sa falimenteze afacerea,sa nu mai construiasca in Sibiu,ca invidia e mare,in timp ce magatunurile tarii din bani publici ne facem ca nu le vedem..Mai sabotati mult Sibiul asta,bai napircilor.
Raspunde

@stop

Acum 10 ani

Sibiul o sa fie sabotat pana cand tu sa inveti limba romana...mujicul Romaniei
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Laă-l bă în pace pe ăsta,e totuși acceptabil dpdv gramatical față de tactsu-agramatu de serviciu al săsălăului-tu pe cine dracu sabotezi ”mojicule”?f...i m...ii m..ii de papagal!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

@7,8

Acum 10 ani

la munca loaze comuniste,voi astia autoinititulati culti cu vocabular\"de usa cortului\"
Raspunde

@9

Acum 10 ani

Multă m..e și ție harnicu bălțiiiiii:))))))))))))))))))))))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus