Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Premiera mondiala la Sibiu: un nou tip de proteza aortica

Dr. Sherif Sultan, unul dintre primii trei chirurgi cardiovasculari din lume, alături de o echipă de medici români de la Spitalul Polisano din Sibiu au realizat săptămâna trecută, cinci operații, implantând unor pacienții aflați în stadii avansate de afectare a aortei, o proteză aortică prototip Cardiatis.
Ineditul operației constă în faptul că tehnica este invazivă cu riscuri post operatorii minime, iar noua proteză, de producție belgiană, apărută doar de câteva luni pe piață, este pentru prima dată folosită la nivel mondial, fiind, potrivit medicilor, ”ceva unic, care era absolut necesar pentru a putea da o șansă la viață pacienților cu afectarea gravă a aortei”.

”Echivalentul mersului pe Lună în medicină”

Cinci pacienți, cu vârste cuprinse între 28 și 83 de ani, au beneficiat de implantarea protezelor la Spitalul Polisano. Unii chiar au fost refuzați de alte centre renumite, fiind considerați cazuri prea grave, pentru care operația nu mai putea fi o alternativă. ”De exemplu, unul dintre pacienți a fost refuzat de o clinică de specialitate renumită din Istanbul. Acesta a auzit de noi și de faptul că vom începe aceste intervenții și primii zece pacienți vor fi încadrați într-un studiu, așa că a venit la control, am văzut despre ce este vorba și i-am spus că îl operăm. Intervenția a decurs fără probleme și pacientul se simte acum foarte bine”, povestește dr. Victor Costache, directorul medical al Polisano şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară.
Chirurgul irlandez Sherif Sultan, unul dintre cei mai buni specialiști din domeniul chirurgiei endovasculare minim invazive, spune că a ales Sibiul pentru a realiza ”această intervenție cu acest dispozitiv deosebit” datorită vechii colaborări pe care o are cu dr. Costache.
”Este pentru prima dată când se pun astfel de dispozitive la niște pacienți. Atât stentul e nou, cât și tehnica de a-l implanta, astfel încât sângele este direcționat spre ambele picioare. S-a întâmplat la Sibiu pentru că suntem obișnuiți să colaborăm cu dr. Victor Costache. Așa că am planificat trei operații pentru aceste două zile, dar s-au adăugat doi pacienți în stare critică, ei aveau nevoie iminentă de aceste intervenții, așa că echipa a făcut cinci operații. În Franța s-a implantat proteza Cardiatis, prima variantă, iar această proteză este una nouă, îmbunătățită, pe care mă bucur că am avut ocazia să o implantez aici. E mai mult decât binevenită, pentru că era nevoie de ceva unic, nou, pentru a putea trata pacienți cu afecțiuni așa avansate. O astfel de intervenție, cu această tehnică, e echivalentul mersului pe Lună în domeniul medicinii, e ceva unic în istoria cardiovasculară și trebuie să fiți bucuroși că acest lucru s-a întâmplat nu la București, ci aici, la Sibiu”, a spus dr. Sherif Sultan.

Proteze aortice revoluţionare

Dispozitivelor folosite în timpul intervențiilor sunt nişte proteze care tratează patologia aortică complexă. ”O pacientă era foarte tânără, doar 28 de ani, cu o aortă distrusă și care nu ar fi fi putut supraviețui mult fără operație. Cazul ei a fost foarte provocator, dar intervenția a decurs foarte bine. Înainte, în timpul unei operații clasice, și după, pacienții puteau dezvolta paralizie, atac cerebral, blocaj renal. Acum riscurile sunt minime”, a mai spus Sherif Sultan.
Spitalul European Polisano este cooptat într-un grup european de studiu și în cadrul acestuia au fost implantate dispozitivele pacienților care necesitau folosirea tehnologiei multilayer pentru tratarea afecțiunilor aortei. Primii zece pacienți care vor fi operați cu noua proteză Cardiatis nu vor avea nicio cheltuială de suportat. În general o astfel de intervenție costă câteva mii de euro ”Depinde dacă trebuie montată o proteză sau 2-3”, spun medicii.
”Mă simt excelent. Mă așteptam ca după intervenție să nu mă pot deplasa o perioadă, să mă simt amețit, dar nu e deloc așa. Eu am mers la un control pentru o altă afecțiune și acolo mi-au depistat problema și au zis să merg urgent la un specialist. Am venit direct aici, la dr. Nicolae Florescu, care mi-a spus că problema e destul de complicată și m-a sfătuit să mă operez cât mai curând, căci va fi spre binele meu. Și așa a fost”, poveste Ioan Marcu, unul dintre pacienți.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

9 comentarii

sibian

Acum 8 ani

multumim tare sherifule, sultanule, dorim sa ne pui cate o proteza la toti sibienii ca sa se oftice brasovenii.
Raspunde

@1

Acum 8 ani

da sa fie moca ca sibienii sunt rupti in fund
Raspunde

@2

Acum 8 ani

asa-s sibienii rupti in fund de la iubirea cu aproapele lor.
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Deja toti brasovenii au facut infarct si stau la coada la proteze...Sherif Tiraspol
Raspunde

@3

Acum 8 ani

Cum adica unul dintre primii trei chirurgi din lume? Medicina este Miss Univers?
Raspunde

BENGA

Acum 8 ani

da bubele pe voi ofticati de serviciu ,s-a gate autostrada sibiu -viena-miunhen -paris -londra si gata cu voi miticilor s-a vezi atunci dezvoltarte la sibiu ,asa grabitiva vindeti tot ce mai aveti in batatura si fuga la sibiu ca in ritmul care se construeste sa-r putea s-a ne unim cu talmaciu si atunci s-a vedeti frustrare pe marile metropule ale tari ,grabitiva
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Grabiti-va. Cu o populatoe de analfabeti nu ai cum sa dai inainte
Raspunde

@7

Acum 8 ani

Dar tie chiar ti se pare ca Sibiul da inainte...hmmmmm!?
Raspunde

invidia

Acum 8 ani

dai inainte cu oameni care stiu sa construiasca infrastructura voi stati de povesti si hotii ca o sa prindeti Bangladesu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus