Luni,
18.01.2021
Parțial Noros
Acum
-5°C

Proiect pilot realizat la Sibiu de ITM Sibiu si Inspectoratul Scolar Judetean

Strategia Uniunii Europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a nominalizat educaţia şi cultura preventivă ca factori-cheie pentru menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii muncii.

"Fiind conştienţi de necesitatea şi utilitatea socială a introducerii noţiunilor privind securitatea și sănătatea, pe cât posibil încă din clasele învățământului primar, ITM Sibiu în parteneriat cu ISJ Sibiu au iniţiat dezvoltarea unui proiect educaţional denumit ,,Învăţ să mă protejez” În acest scop s-a recurs la utilizarea ca resurse pentru învăţători a materialelor realizate de către Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) care a creat, alături de consorțiul Napo, o serie de instrumente didactice privind securitatea și sănătatea, pentru învățători", spun reprezentanţii ITM Siibiu.

Prin aceasta s-a urmărit a se prezenta copiilor din clasele primare teme de securitate si sănătate, într-un mod educativ, dar distractiv și plin de imaginație, cu ajutorul filmuleţelor cu binecunoscutul personaj Napo și al unor activități creative.

„Pentru fiecare grupa de vârstă s-a alcătuit un pachet de studiu, care prezintă mesajele principale și obiectivele didactice, sugerând învățătorilor idei detaliate de activități și punându-le la dispoziție toate resursele necesare, alături de un model de plan de lecție care poate fi inclus cu ușurință într-o lecție obișnuită de 40 de minute. Seturile de instrumente didactice privind securitatea și sănătatea în muncă au fost concepute pentru categoriile de vârstă 7 - 9 ani si respectiv 9 - 11 ani si cuprind instrucțiuni complete, sugestii de activități și materiale video, oferind învățătorilor sprijin și orientare pentru includerea informaţiilor referitoare la securitate şi sănătate în programa existentă. Lecțiile sunt flexibile și concepute astfel încât să corespundă materiilor curente, să le consolideze și să ajute la predarea lor”, au spus organizatorii.

Pentru testarea modului de asimilare de către copiii din categoriile de vârstă sus amintite a cunoştinţelor din domeniul securităţii şi sănătăţii, au fost selectate 4 clase din intervalul 9 – 11 ani, respectiv clasa I-a, clasa II- a, clasa III-a si clasa IV-a din cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 18 Sibiu, si au fost ,,calibrate “ acţiunile didactice specifice procesului de predare. In perioada de desfăşurare a orelor de curs a fost inclus si un concurs al elevilor din cele 4 clase privind realizarea, sub o îndrumare competenta, a unor desene inspirate din tematica acestor cursuri.

„Rezultatele obtinute în cadrul activităţilor didactice specifice vor constitui obiectul unor dezbateri si analize obiective privind posibilitatea diseminarii experientei dobandite prin generalizarea proiectului educational la nivelul judetului Sibiu si apoi la nivel naţional. Premisele unui astfel de demers sunt încurajatoare având în vedere generalizarea la nivelul întregii tări a proiectului ,,Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” care a fost elaborat si aplicat în premieră naţională, în judetul Sibiu”, spun reprezentanţii ITM Sibiu.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Ciuf

Acum 6 ani

\"Inspectoratul Şcolar Judeţean\" - adica aia pusi pe criterii politice, plimba hartoage? Mai incompetenti si mai dezinteresati ca astia de la ISJ SB nu o sa mai gasiti nicaieri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus