Luni,
07.10.2024
Partial Noros
Acum
15°C

307 de sibieni invata in alta tara. 174 sunt in Germania

Germania, Italia, Franţa și Spania sunt țările în care părinții sibieni aleg în ultimii doi ani să își trimită la studii copiii. Cifrele sunt în creștere de la an la an, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu spun că motivele pentru care sibienii aleg această soluție sunt bine întemeiate.

Dacă în 2012 – 2013 numărul elevilor din județul Sibiu care au plecat în străinătate a fost de 297 de elevi, în anul școlar 2013 – 2014, numărul a crescut ajungând la 307 elevi pentru care părinții au decis să aleagă sistemul de învățământ din altă țară. Dintre aceștia cei mai mulți au plecat în Germania, respectiv 174, apoi în Spania (35 elevi), Italia (17), Franța (11), Grecia (6) și alte țări (62).

”Motivele plecării elevilor la studii în străinătate sunt diverse: plecarea părinţilor la muncă, în străinătate, determină implicit şi transferul elevilor în ţările de rezidenţă ale părinţilor acestora, apoi unităţile de învăţământ din cadrul Uniunii Europene oferă un învăţământ de calitate la costuri accesibile. De exemplu, şcolile profesionale din Germania sunt adaptate la cerinţele pieţii muncii şi oferă tinerilor experienţe deosebite care pot fi aplicate cu succes în cariera lor viitoare”, spune inspectorul școlar general Ştefan Firu.

De asemenea, elevii care aleg să studieze în străinătate consideră că la absolvire îşi pot găsi un loc de muncă corespunzător nivelului pregătirii lor. În acelaşi timp mulți tineri  reuşesc să obţină salarii mai mari decât cei care au absolvit studiile în ţară. ”În consecinţă, străinătatea oferă tinerilor mai multe oportunităţi şi de studiu şi de carieră care îi pune în situaţia de a se descurca singuri, de a fi nevoiţi să se adapteze la un nou stil de viaţă, la obiceiuri noi, la o cultură nouă”, mai arată Ștefan Firu.

Și studenții aleg străinătatea

Dacă pentru elevi decid părinții, studenții aleg singuri să lase România pentru a studia în alte țări. Unii pentru un semestru sau un an, alții aleg să plece definitiv.

150 de studenți ai Universității “Lucian Blaga” din Sibiu au ales să studieze în străinătate în ultimul an și în mare parte au optat pentru programul de mobilități studențești Erasmus, fiind atrași de țări din Europa Centrala și de Vest. Majoritatea au optat pentru o bursă Erasmus de două semestre.

Și studenții preferă să plece tot în Germania, Franța, Spania și Italia. Reprezentanții ULBS spun că în ultimii trei ani s-a observat un trend ascendent în rândul studenţilor ULBS doritori de o mobilitate Erasmus de studiu sau de practică contribuind astfel la obiectivele specifice ale Lifelong Learning Programme – LLP de a creşte participarea la învăţarea continuă a persoanelor de toate vârstele, inclusiv cele cu nevoi speciale şi grupurile defavorizate, indiferent de nivelul lor socioeconomic.

”Printre motivele menţionate de studenţii ULBS care beneficiază de mobilităţi Erasmus de studiu sau de practică se numără oportunitatea de a studia la o universitate din Uniunea Europeană fără a plăti taxe de școlarizare și echivalarea creditelor ECTS la întoarcerea în țară, fără examene de diferență. Apoi ei văd acest lucru ca pe cea mai eficientă metodă de a învăța limbi străine și de a-și crea o rețea de prieteni din toate colțurile lumii. Mai sunt atrași și de șansa de a călători și vizita Europa, de grantul lunar pe durata stagiului și desigur de îmbunătăţirea competenţelor şi aptitudinilor, fapt ce facilitează accesul la piaţa muncii”, spun  reprezentanții ULBS. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

Johannis-junior

Acum 10 ani

Acolo se duc doar copii de șmecheri,hoți,patroni,directori la stat și ai altor scursuri sugative din banul public....fiți siguri că n-ajung acolo la studii copii de oameni necăjiți!
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

1. 307 studenti din promotia 2013! Deci totalul studentilor e mult mai mare. 2. Lipseste Austria /Viena unde sibienii -s numerosi. 3. Experienta lor formatoare poate fi un mare succes national pe termen mediu /lung.
Raspunde

european

Acum 10 ani

daca citesc articolul, ma cuprinde invidia! Majoritatea studentilor din vest, ale caror parinti platesc impozite pentru ca Erasmus sa functioneze pentru romani, nu-si permit nici sa viziteze Europa nici sa-si faca prieteni prin toate colturile lumii pe banii altora, trebuie sa invete intensiv, sa chelnareasca seara ca sa-si plateasca taxele si chiria, ca sa-si ia pe urma o slujba si sa plateasca impozit, din care sa se serveasca altii, asta e diferenta intre ce face Europa pentru unii si altii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus