Joi,
19.09.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Sistem nou "anti furat lemn" testat in premiera in judetul Sibiu

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Doina Pană a declarat, joi, că sistemul prin care vor fi urmărite transporturile de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale, va fi implementat în 120 de zile. Județele Sibiu, Argeș și Alba vor testa în premieră proiectul.

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.

Joi, ministrul Doina Pană a explicat că implementarea acesteia va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.

Ea a explicat că există, încă din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final, însă datele sunt înscrise în sistem după un anumit timp, până la data de 15 a lunii următoare.

Discutând cu cei care au conceput şi administrează sistemul, Pană a ajuns la concluzia că există posibilitatea extinderii lui, astfel încât înregistrarea drumului lemnului din pădure şi până la beneficiarul final să se facă în timp real şi tot drumul să fie monitorizat.

Pentru aceasta, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic, a explicat Pană.

Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz.

Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă, a arătat Pană.

Chiar dacă un transport un este verificat, şi în momentul predării mărfii la depozit trebuie accesat sistemul astfel încât lemnul tăiat ilegal să nu poată fi primit. Cei de la depozit nu pot spune că au verificat datele transportului de lemn fără să o facă, pentru că rămâne o amprenta intrării în sistem, a mai spus Pană.

Ministrul a precizat că, pentru a propune acest sistem, adoptat joi prin HG, s-a consultat cu reprezentanţii inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânătoare (ITRSV), Romsilva, proprietarilor şi administratorilor de păduri, firmelor care exploatează lemn şi ai Ministerului de Interne.

"Spre surpriza mea, plăcută, toţi au acceptat această formă. Deci nu numai declarativ sunt împotriva tăierilor ilegale, ci sunt chiar de foarte bune intenţii", a declarat ministrul.

Ea a mai explicat că, pentru implementarea acestui sistem, este nevoie de alte imprimante, motiv pentru care a discutat cu Imprimeria Naţională, iar acestea trebuie să fie securizate şi personalizate, pentru că au fost şi situaţii în care cineva declara că şi-a pierdut formularele pentru avizele de însoţire a mărfii, pe care le vindea altcuiva şi îşi procura altele.

În plus, trebuie instruiţie toţi cei care vor accesa sistemul, de la şefi de ocoale, la cumpărătorii lemnului, incluzând poliţişti şi jandarmi care vor fi implicaţi în controale.

Astfel, în primele 10 - 15 zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial, vor fi instruiţi toţi cei implicaţi, urmând o lună în care proiectul va fi implementat de probă în trei judeţe (Argeş, Sibiu, Alba). După aceea, în proiect vor intra alte trei judeţe, iar în următoarea lună, alte trei, ulterior fiind prevăzută o perioadă de ajustare în caz că sunt probleme în sistem, de 10 - 15 zile.

Hotărârea de Guvern este prevăzută aşadar a intra în vigoare în 120 de zile.

Pană a mai precizat că a fost nevoie de "o investiţie minoră" pentru ca sistemul SUMAL să permită această înregistrare în timp real.

Ea a mai spus că agenţii economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro implementarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

EU

Acum 10 ani

SUT SCEPTICA CA ACEST PROIECT VA FI BINE ADMINISTRAT...IN SPECIAL NOAPTEA , de fapt seara incepand cu ora 19 pana dimineata la ora 5!
Raspunde

padurar

Acum 10 ani

ba miticilor de la bucale ce va este dubios la voi cei mai mari tepari ai tari ,toate actiunile ,pilot incep cu sibiul ,vezi aia cu studiatu pensionarilor cu handicapuri s-a inceput la sibiu si s-a terminat tot la sibiu ,ba nu mai stiti cuim s-a aduceti bani la buget si ce vati propus in lipsa de a relansa si industrializa tara punem birururi si taxe si ii cautam pe astia din ardeal ca de unde s-a umplem bugetu ca s-a tina olguta de craiova echipa de folbal in prima liga ca numai din pepeni si fuse ,linguri si oale nu se fac bani s-a ti ditaimai echipa ,ca aia de la ford de se supara si nu mai sponsorizati locurile de munca va lasa cu ochi in soare ,si atunci s-a vezi toate drumurile duc la sibiu ,pupila lui ponta s-a dat la fund de cind a descoperit ce bine este platit sotul ,puneti tunurile pe ardeal prapaditilor voi numai sifonati banisi ce furati voi de 25 de ani platim noi astia cu pensi de *** si salari minim pe economie ,voi bogatie de nici voi nu ati visat ,ati comfundat bani de investiti cu propile voastre buzunare asta da democratie ba industrializata tara ca nuva pricepeti lasati pe cine stie si nu mai inventati numai taxe ca asta poate si un simplu finantist cum este mugurel isarescu vesnicu si singuru priceput la bisnita ce va este putred la mijloc de il tot puneti acolo la butoane va invata cum se face bisnita cu valuta amaritilor din afara care lucra de spetesc s-a trimita o brumo de bani la familile lasate acasa ,cind vine vacantele automat scada euro si pricoliciu de la bnr face ce se pricepe cumpara ieftin si vinde scump mai tirziu asta da economie bisnis de vilcea
Raspunde

Victor Viorel

Acum 10 ani

Ce faci fa Doina? Ai chef de niste taieri de padure?
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Ia sa bage sistemul asta in Hargita si Covasna, sa vezi atunci foame pe acolo, sa vezi atunci foame la fabricile de cherestea \"cinstite\". Ce o sa mearge este acei 5% taieri ilegale care se vor face 15% pentru ca dupa atatia ani exista deja tot lantul de procesare ilegala a lemnului furat.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Asta e o nouă mârșăvie marca ponta-ghiță. Sistemul lor informatic o să monitorizeze șpaga care se tot împuținează înspre vârf, aparatul fiind tot mai flămând, şi copacii tot mai puţini.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus