Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu spun că sunt pregătiți să-și extindă activitățile prin preluarea direcției județene de sport și tineret, dar și a altor structuri din subordinea Ministerului Educației, cum ar fi palatele copiilor sau cluburile elevilor. În același timp, instituția nu știe câte structuri are în subordine.
La sfârșitul lunii octombrie, în Monitorul Oficial al României, ediția din 27 octombrie 2023, a fost publicată Legea nr. 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
Articolul XXIX prevede că începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităților administrației publice centrale/locale își pot desfășura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice și dacă activitățile desfășurate nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.
Legea prevede că prin desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității trebuie să rezulte o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal. Tot procesul trebuie să aibă loc până în prima zi a anului 2024, adică în ultimele 2 luni ale acestui an.
În același timp, la Secțiunea 5 sunt prevăzute măsuri privind „descentralizarea unor servicii publice”. Acestea se referă la transferul serviciilor publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale în autoritatea/coordonarea/subordonarea consiliilor județene. Este vorba despre direcțiile județene de familie și tineret care se află în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; direcțiile județene de sport care se află în subordinea Agenției Naționale pentru Sport, precum și palatele copiilor/cluburile elevilor și patrimoniul aferent aflate în subordonarea Ministerului Educației.
Desființarea instituțiilor din subordinea CJ cu mai puțin de 50 de angajați
Am trimis reprezentanților CJ Sibiu câteva întrebări legate de aceste două prevederi ale legii intrate în vigoare. În ceea ce privește primul subiect - cel al desființărilor sau reorganizărilor instituțiilor din subordinea sau coordonarea CJ Sibiu - reprezentanții instituției ne-au transmis doar că după publicarea legii în Monitorul Oficial a solicitat date fiecărei instituții și întreprinderi publice subordonate CJ Sibiu, în prezent fiind în stadiul de centralizare a informațiilor și de identificare de soluții.
„Prin urmare, nu suntem momentan în măsură să vă oferim informații punctuale la cele solicitate, urmând a fi adoptate acte administrative pentru punerea în aplicare a actului normativ antemenționat, după analizarea impactului tuturor datelor ce ne vor fi comunicate de către toate instituțiile și întreprinderile publice subordonate”, se arată în răspunsul transmis redacției Turnul Sfatului.
Descentralizarea
În ceea ce privește chestiunea descentralizării, prin preluarea direcției județene de sport și tineret, dar și a palatelor sau cluburile elevilor, am întrebat dacă CJ Sibiu este pregătit să preia aceste instituții cu toată infrastructura și dacă acest lucru va afecta în vreun fel activitatea, dar și bugetul instituției. Totodată, am întrebat dacă de la adoptarea acestei legi CJ Sibiu a purtat o corespondență cu reprezentanții Guvernului referitor la întregul proces. Am mai întrebat dacă modalitatea prin care s-a adopat această decizie este considerată una bună sau putea fi făcută în alt mod.
În răspunsul CJ Sibiu se amintește că legea mai prevede că preluarea serviciilor publice menționate se face „prin lege la propunerea Guvernului României și inițiativa ministerelor” și se menționează că „transferul de activitate se face odată cu transferul de patrimoniul și al fondurilor necesare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestora”.
„Așadar, vorbim despre un proces amplu de transfer de activitate, patrimoniu și resurse, care va fi generat doar la inițiativa ministerelor de care, în momentul de față, țin aceste servicii publice, urmate de o propunere în acest sens a Guvernului României și, în final, printr-o nouă lege”, citează reprezentanții CJ Sibiu din lege.
Totuși, în final reprezentanții adminsitrației județene au ținut să menționeze că „Consiliul Județean Sibiu are capacitatea de a gestiona și coordona activitatea noilor servicii publice doar după parcurgerea etapelor stabilite prin lege și alocări resurselor necesare funcționării acestora”.
Textul legii publicat în Monitorul Oficial poate fi consultat aici.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5247
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Ana
Acum 8 ore
Ngelu
Acum 8 ore
Dd
Acum 9 ore
Adelin Dan
Acum 9 ore
FLOD