Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cine si de ce taie padurea pe traseul spre Cabana Barcaciu

Traseul turistic de la Avrig spre Cabana Bărcaciu este presărat de cioturi de copaci și urme ale exploatării forestiere. Iubitorii muntelui spun că peisajul a ajuns deprimant. Administratorii pădurii spun că este normal să se mai taie copaci și că totul se face după un plan bine pus la punct. Și unii și alții concluzionează că peisajul are de suferit.

”Despăduririle încep încă de la urcare spre cabană. Imediat, la vreo trei kilometri pe stânga, se poate vedea o pădure efectiv golită. Un versant plin de butuci tăiați, cu multe crengi de copac și resturi vegetale lăsate așa, să curgă pe versant până în râu. Dacă până acum câțiva ani era o cărare de munte, acum s-a făcut drum forestier ca să ușureze defrișările în masă. Acest versant nu doar că arată deprimant, dar poate să fie periculos pentru alunecări de teren, cum nu s-au plantat puieți în loc. Urcând, vizibil pădurea este rărită. Parcă nu mai e aceeași cărare ca altădată. Am observat apoi drumul forestier nou construit, care urcă până aproape de Cabana Bărcaciu. Inițial am crezut că au fost cabanierii care au construit drumul pentru transport de alimente și acces mai ușor pentru turiști. Dar când am ajuns aproape de cabană, care altădată te încânta cu imaginea amplă a codrilor și zona alpină, am constatat cu mare dezamăgire că toată zona din fața cabanei este defrișată. Daca te uiți de sus, spre păduri, observi cu ochiul liber defrișările, păduri rare ca niște dinți de greblă”, povestește Ioana O., care a parcurs de curând traseul amintit.

Reprezentanții Direcției Silvice Sibiu au declarat pentru Turnul Sfatului că pădurea respectivă se află în administrarea Ocolului Silvic Izvorul Florii RA, din Avrig, societate aflată în sobordinea Consiliului Local Avrig. ”Trebuie avută puțină grijă pentru că, ceea ce pentru un turist sau un om neavizat arată ca o defrișare necontrolată, pentru un inginer silvic poate reprezenta o măsură normală de exploatare și ameliorare a pădurii”, a declarat Gheorghe Soare, reprezentantul Direcției Silvice.

Ocolului Izvorul Florii are în administrare în jur de 12.500 de hectare de pădure, de la rășinoase la fag și stejar. Șeful ocolului, Ovidiu Prodan, a explicat că pădurile la care fac referire turiștii se află în grija lor, însă, la fel ca orice ocol silvic din România, își desfășoară activitatea în baza unui amenajament silvic aprobat de către ministerul de resort. ”Prin amenajamentul silvic al Ocolului Izvorul Florii R.A. au fost propuse și aprobate lucrările silvice, inclusiv exploatările forestiere, și de pe traseul turistic până Ia Cabana Bărcaciu”, spune ing. Ovidiu Prodan. În ultimii trei ani, pe traseul respectiv au fost tăiați peste 3100 de metri cubi de lemn. ”Tratamentele au fost aprobate de reprezentanții ministerului de resort în teritoriu, fiecare act de punere în valoare fiind verificat de către aceștia. În suprafețele respective au fost efectuate lucrări de împăduriri și completări, fiind plantați un număr de 29500 puieți forestieri. De asemenea, au fost efectuate lucrări de descopleșirea puieților forestieri de specii ierboase și lemnoase în suprafețele unde au fost plantați puieții forestieri. În urma lucrărilor de exploatare au rămas crăci și resturi de exploatare, care nu dau o imagine vizuală tocmai plăcută, dar acestea vor fi strânse în toamnă, după data de 15 septembrie, acest lucru fiind în deplină concordanța cu legislația silvică în vigoare”, a mai explicat pentru Turnul Sfatului șeful ocolului, Ovidiu Prodan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Jesuisla

Acum 9 ani

Alunecari de teren in zona de sisturi cristaline :) Aici n au loc alunecari nici macar in zonele de acumulari piemontane :) Ioana O. , poate ne explici ce e periculos pentru alunecarile de teren, saracutele de ele :P
Raspunde

da

Acum 9 ani

Din satelit s-au facut studii anuale ale defrisarilor necontolate din Carpati si rezultatul este infricosator.Lemnul se duce la export spre ardere in vestul Europei. Padurile sint sub controlul statului in majoritate. Aici ar fi necesare anchete si trimisi in judecata cei vinovati.
Raspunde

cauza-efect

Acum 9 ani

Dupa ce fugaresc investitorii astia din Avrig cu clanta mare,trebuie sa taie padurile pentru ca n-au locuri de munca.
Raspunde

padurar

Acum 9 ani

si voi acuma ce vreti numai padurile din moldova ,harghita si maramures ,si judetul nostru plin de paduri seculare s-a ramina in picioare ,ca nu va fi prosti ,suedezi ,finlandezi etc din tarile scandinavice sa-si defriseze haotic padurile de la noi ca la noi multa padure virgina si umblaprea multe animale salbatice liber s-au nu vedeti ca aia de la iasov daca au taiat padurile i-au invadat ursi ,lupi vulpile si alte animale din padure de nu mai sti care este populatia animalele paduri s-au oameni putiini care au mai ramas dupa exodu foamei care i-au cuprins dupa ce le-a dat faliment industria
Raspunde

RO

Acum 9 ani

Taierile se aproba de catre imbecilii din guvern la propunerile nesimntitilor de la ocolul silvic care nu realizeaza ce sinistru este acum traseul pina la cabana . Este o rusine . Tot o rusine este si ce se intimpla acum la Poiana Neamtului .
Raspunde

RO

Acum 9 ani

Taierile se aproba de catre imbecilii din guvern la propunerile nesimntitilor de la ocolul silvic care nu realizeaza ce sinistru este acum traseul pina la cabana . Este o rusine . Tot o rusine este si ce se intimpla acum la Poiana Neamtului .
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Pădurile dispar pentru a face loc cabanelor și caselor de vacanță.
Raspunde

ovidiu

Acum 9 ani

Am urcat anul trecut la Barcaciu si vorbind cu cabanierul despre drumul forestier si taieri mi-a spus ca ii in regula. Chiar s-ar bucura daca intr-un final ar fi si un drum pana la cabana sa-i fie si lui mai usor la transportat provizii, isi ia si omul un atv. Cat despre taieri mi-a spus ca in zona cei de la ocolul silvic sunt responsabili si foarte atenti ca cei care taie sa si impadureasca diferite zone, ceea ce se si intampla el vazand cu ochii lui. Eu il cred pe acest om care iubeste padurea si muntele.
Raspunde

tot el

Acum 9 ani

Da ca sa plantat nu ai vazut? Da ca cei de la cabana nu se mai chinuie sa care alimentele cu spatele nu ai vazut? Esti o varza fata urata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus