Timp de trei veri la rând, Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu a organizat o școală de vară dedicată ”economiei verzi”. Profesori și studenți din patru țări au venit la Sibiu pentru a discuta, din puncte de vedere diferite, asupra a ce înseamnă economia verde și care cum arată viitorul în acest domeniu.
“Knowledge-based Green Economy: challenges, constraints and opportunities” este numele complet al Școlii de vară, ale cărei cursuri intensive au fost finanțate prin intermediul Lifelong Learning Programme Erasmus (LLP Erasmus). De la studenții participanți, la profesori – veniți din Spania, Italia și Slovenia – cu toții s-au arătat încântați atât de cursuri, cât și de Sibiul care le-a găzduit. Ediția din acest an, a treia, a fost și ultima. Despre modul în care a fost gândit acest proiect și rezultatele lui a vorbit pentru Turnul Sfatului Cristina Tănăsescu, coordonator al Școlii de vară.
Reporter: Cum v-a venit ideea organizării Școlii de vară KbGE?
Cristina Tănăsescu: Colaborând intens cu colegii din Departamentul de Relații Internaționale am avut șansa să mă informez asupra oportunității organizării unor programe intensive prin programul «Învățare pe tot parcursul vieții» – ERASMUS. Ca urmare, după o muncă intensă de echipă, de concepere și descriere a proiectului, acesta a fost depus la Agenţia Naţională și selectat printre proiectele câștigătoare la nivel național. Așadar, “Knowledge-based Green Economy: challenges, constraints and opportunities” a reprezentat numele primei școli de vară internațională finanțată prin programul LLP Erasmus și organizată de Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, începând cu anul 2012. O coincidență fericită care a animat dezbaterile primei școli de vara din 2012, a constituit chiar tema prioritară a Conferinței ONU pentru Dezvoltare Durabilă, Rio+20, de la Rio de Janeiro din iunie 2012: Economia verde în contextul dezvoltării durabile și al combaterii sărăciei!
R.: Cât de ușor sau de dificil a fost să găsiți partenerii pentru acest proiect?
C.T.: Partenerii i-am identificat dintr-o listă foarte amplă a contractelor bilaterale pe care Facultatea de Științe Economice le-a încheiat cu alte universități.
R.: Cum ați ales temele cursurilor intensive, cum ați ales profesorii care să discute cu studenții din cele patru țări?
C.T.: Programul nostru a fost selectat – dintre multe alte proiecte depuse la nivel național – pentru că aduce un plus în privinţa oportunităţilor de învăţare, dezvoltare a competenţelor și prezintă o puternică abordare multidisciplinară. Și, bănuiesc, un argument puternic a fost tema propusă: economia verde bazată pe cunoaștere. “Economia verde” este o economie bazată pe sustenabilitate, pe faptul că biosfera noastră este un sistem închis cu resurse finite și cu o capacitate limitată de autoregenerare. Depindem de resursele naturale ale pământului și de aceea trebuie să creăm un sistem economic ce respectă integritatea ecosistemelor. Pentru mediul social trebuie să creăm un sistem economic care asigură tuturor oamenilor accesul la un standard de viață decent și plin de oportunități pentru dezvoltarea socială și personală prin intermediul producției responsabile.
R.: Cu ce credeți că s-a îmbogățit ULBS și Sibiul în urma implementării acestui proiect?
C.T.: În prezent, la nivel european exista o cerere din ce în ce mai mare pentru meserii ale economiei verzi, green jobs, adică tot ceea ce duce la realizarea unor produse și servicii care îmbunătăţesc mediul înconjurător. Sistemul naţional de educaţie, promovând principiul învăţării pe tot parcursul vieţii, trebuie să asigure, în învăţământul iniţial şi prin programele de formare profesională a adulţilor, cunoştinţele şi competenţele specifice noilor ocupaţii pe care le generează economia verde. Așadar, implementarea acestui proiect a contribuit la îmbunătățirea unor competenţe pentru noi locuri de muncă a viitorilor absolvenți.
În plus, a permis studenţilor şi profesorilor să lucreze în grupuri multinaţionale şi să beneficieze în acest fel de condiţii de învăţare şi predare speciale, care nu sunt disponibile într-o singură instituţie, precum şi să descopere noi perspective asupra temei studiate prin abordarea multidisciplinară.
”Ce a reprezentat acest proiect? Unul de suflet! Unde s-a pus multă pasiune – de la organizatori, participanți, studenți la profesori... Și ca urmare, intensitatea momentelor a creat vii amintiri pentru toți. Pentru niște studenți italieni, spanioli, sloveni , care, la final, ne-au mulțumit cu emoție că le-am arătat o parte atât de minunată din lumea asta, pe care nu ar fi bănuit-o niciodată!”, Cristina Tănăsescu, coordonatoare a Școlii de vară KbGE
Studenți și profesori impresionați
Ultima ediție a Școlii de vară KbGE s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni (14 – 25 iulie 2014), în care studenții din patru țări au urmat o serie de cursuri în format intensiv, din diferite domenii conexe economiei. Scopul acestei școli de vară a fost acela de a aduce în discuție diferite abordări și concepte legate de modelul economic denumit Economia verde. Pornind de la scenarii concrete – cum ar fi sistemul bancar sau cel turistic – cursurile școlii de vară organizată în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au căutat să sublinieze relațiile interne ale unor astfel de procese pornind din perspective culturale și sociologice. De aceea, spre exemplu, printre cursurile ediției de anul acesta a școlii de vară s-au regăsit teme precum ”atenția asupra diversității culturale în Spania și Uniunea Europeană”, legătura dintre fenomenul migrației forței de muncă și criza economică, managementul mediului înconjurător și promovarea etichetei ”eco” în turism.
Școala de vară de KbGE de la Sibiu și-a propus și să crească numărul de mobilități ale studenților și profesorilor, să ofere oportunități de dezvoltare personală pentru studenți, să ajute la cooperarea specialiștilor din domenii precum administrarea afacerilor, turism, psihologie și comunicare, să crească numărul colaborărilor între instituțiile partenere și să ofere un program multi-disciplinar studenților și profesorilor.
Școala de vară a fost organizată sub tutela Facultății de Științe Economice din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, având drept parteneri Universitatea din Insulele Baleare (Spania), Universitatea din Primorska (Slovenia) și Universitatea din Bologna (Italia).
Calitatea cursurilor a fost remarcată și de către Leja, venită din Slovenia alături de cinci colegi. "Vorbesc în numele tuturor colegilor mei atunci când spun că este o oportunitate să lucrăm în grupuri internaționale, în care se vorbesc mai multe limbi și de unde afli multe lucruri despre culturi diferite. Desigur, cursurile despre economia verde sau eco-turism au constituit de asemenea un punct care a contat în alegerea acestei Școli de vară", povesteşte tânăra studentă.
Jordi Vallespir Soler este profesor universitar al Universității din Insulele Baleare, fiind prezent în fiecare an la Sibiu. ”S-a vorbit deja despre caracterul transversal al acestei școli. Nu se combină doar domenii din economie, ci și din educație, de exemplu. De aici rezultă și ideile noi, din acest schimb de informații din mai multe domenii”, a povestit profesorul spaniol.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Agenția Națională , Lucian Blaga , Dezvoltare Durabilă , Uniunea Europeană Guvernului P , Ştiinţe Economice , Relații Internaționale , Universităţii Lucian Blaga , Green Economy , Cristina Tănăsescu , Jordi Vallespir Soler , Lifelong Learning Programme Er , Turnul Sfatului Cristina Tănăs , Insulele Baleare
Vizualizari: 823
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gigi
Acum 1 oră
Sandokan
Acum 1 oră
Rammstein
Acum 2 ore
IULIAN
Acum 2 ore
Emil