Duminică,
09.05.2021
Partial Noros
Acum
4°C

Alianta PNL – PDL: Consiliile locale raman blocate

După destrămarea USL și crearea unei noi alianțe, între PNL și PDL, era de așteptat ca în consiliile locale din localitățile din județ să survină o serie de modificări. Până acum, nu s-a produs nicio schimbare. Una din cauze ține de lentoarea cu care au început dialogurile dintre democrat-liberali și liberali în teritoriu, dar și pentru că unele alianțe locale trec peste cele dictate de la București sau din Sibiu.
 
După alegerile locale din 2012, când PNL și PSD au avut liste comune, e greu de separat convingerile și înțelegerile locale. În plus, consiliile locale sunt de regulă dominate de partidul care a dat și partidul. De exemplu, acolo unde primar este un social-liberal, are și majoritatea în consiliu. Sunt câteva cazuri în care se așteaptă schimbarea viceprimarului, sunt însă mult mai multe cazuri în care o modificare în consiliul locale este exclusă. În alte multe cazuri exista deja o alianță între PNL și PDL, astfel încât noua alianță nu aduce mai nimic prin aceste locuri. Cel mai elocvent caz în această situație este cel de la Săliște, unde consilierii PDL, șapte la număr, au creat majoritatea alături de liberali. 
 
Până acum, la nivel local, doar politicienii din ACL și-au declarat intenția de a modifica majoritățile din consiliile locale, astfel încât să schimbe viceprimarii PSD. ”Ne vom preocupa de formarea de majorități, în așa fel, încât grupurile care vor rezulta în consiliile locale, să-și poată impune punctul de vedere și să creăm balansul necesar pentru un echilibru în toate organizațiile și în toate structurile administrative-teritoriale din județul Sibiu”, a spus Marcel Luca, vicepreședinte PNL.
 
Unde se poate schimba viceprimarul
Sunt în județ un oraș și două comune unde cel puțin teoretic, noua majoritate poate schimba viceprimarul. Dacă se dorește... 
 
Agnita
Deși aici primarul este PSD, împreună, consilierii PNL și PDL formează majoritatea. Aici este de așteptat ca în cazul în care nu vor exista trădări politice, majoritarii ACL să propună un alt viceprimar, în locul lui Dan Niculescu (PPDD). PNL are aici patru consilieri și cu cei cinci ai PDL au jumătate plus unul din cei 17 consilieri ai orașului. De cealaltă parte, PSD și PPDD au șapte consilieri. De asemenea, FDGR are un consilier local. 
 
Cârțișoara
În acest moment, la Cârțișoara, primar este Magda Dorin (PDL), iar viceprimar – Vasilică Cârțan (PSD). Prin noua majoritate, PNL și PDL au împreună cinci din cei nouă consilieri și este posibil ca viceprimarul PSD să fie înlocuit din funcție. Ceilalți consilieri sunt: doi PSD și unul PPDD.
 
Racovița 
Singurul viceprimar PPDD, Claudia Trifu din Racovița, își poate încheia mandatul dacă noua majoritate își va spune punctul de vedere. În Racovița, primar este Simion Olaru (PNL), însă poate schimba viceprimarul dacă alături de cei doi consilieri PNL vor vota cei patru consilieri ai PDL. Restul consiliului local este format din PSD (3) și unul PNȚCD. 
 
Locuri unde pierd ACL-iștii
 
Mediaș
În Mediaș, este foarte posibil ca viceprimarul PNL, George Petrescu să fie înlocuit de consilieri, după tentativa eșuată de acum câteva luni. Atunci PSD-iștii au fost ”trădați” de către cei doi consilieri PPDD, însă acum, după alianța PSD – PPDD de la nivel central este de așteptat ca social-democrații să încropească o majoritate în consiliu alături de UDMR. PDL și PNL au acum 10 voturi în Consiliul Local Mediaș, în timp ce PSD poate forma o majoritate alături de cei cinci consilieri ai lor, plus cei doi PPDD, alți doi UDMR, unul PC, un independent și unul Partidului Eccologist.
 
Dumbrăveni
Primarul Georgeta Irimie din orașul Dumbrăveni poate pierde aici majoritatea din Consiliul Local, după destrămarea USL. PNL și PDL au împreună cinci din cei 15 consilieri locali. O posibilă alianță formată după modelul Guvernului Ponta îi poate face zile negre primarului liberal. PSD are aici trei consilieri, PPDD are tot trei, UDMR are tot unul. Votul decisiv îl poate avea consilierul Partidului Verde sau cel al Asociației Partida Romilor "Pro-Europa". Din cauza acestei instabilități din consiliu, cel mai probabil, viceprimarul Elena Diac (PSD) va rămâne în funcție. 
 
În comuna Alma, liberalii pot pierde postul de viceprimar. Acesta este PNL, deși liberalii nu au decât doi consilieri. ACL va avea patru consilieri, iar majoritatea poate fi făcută de PSD – PC – PPDD care împreună strâng șase consilieri în total.
 
În Arpașu de Jos funcționează alianța PSD – PDL. Primarul este PDL, iar viceprimarul, PSD. PDL are patru consilieri, PNL unul, PSD are doi, UNPR – 3 și PNG – unul. În total, sunt 11 consilieri. ACL ar putea propune un viceprimar doar în condiția în care consilierul PNG va vota propunerea celor din PNL și PDL.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

mosu

Acum 6 ani

ramaneti pe loc findca liberali se vor uni si ii vor lasa cu***in balta pe pdl ,Dupa unirea liberalilor se vor alipi de psd si Usl se va refacee ,totul dureaza cam 2 - 3 saptamani SIGUR nu sant Gacea dar asa se va intimpla....
Raspunde

georgescu

Acum 6 ani

Cam veche știrea despre Săliște,acolo a functionat alianța D.A. imediat după alegerile locale ,PNL nu a respectat protocolul USL ,în care era stipulat ca viceprimarul să fie numit de la PSD ,așa a înțeles fostul primar să respecte înțelegerea.OARE DE CE?
Raspunde

tupeu

Acum 6 ani

bai voi nu existati in nici un fel sunteti incuscriti si nasiti ,culoarea voastra este s-a ramineti cit mai mult la cascavalu puteri si joburi sigure pentru voi si neamurile voastre in rest pace si priewtenie intre voi fosti nomenclaturisti si copiilor vostri ,in rest pacaliti tulumaci din 4 in 4 ani ca mai sunt multi in bobor
Raspunde

POza

Acum 6 ani

FOTOGRAFIA MAFIOTILOR LOCALI!!! Imi vine sa vomit . Uitati-va cum privesc si va dati seama ce derbedei au ajuns sa conduca judetul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus