Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Adrian Alui Gheorghe lanseaza romanele “Laika" si “Urma" la Sibiu

În septembrie, poetul şi prozatorul Adrian Alui Gheorghe ajunge la Sibiu, unde îşi va lansa două romane - “Laika” şi “Urma”.

“Editura Cartea Românească vă invită miercuri, 10 septembrie, de la ora 18:00, la Libăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu, la o dublă lansare a romanelor “Laika” şi “Urma” semnate de poetul şi prozatorul Adrian Alui Gheorghe, disponibile şi în ediţie digitală. La lansare, vor participa, alături de autor Radu Vancu, Dumitru Chioaru şi Adrian G. Romilă”, spun organizatorii.

“Laika”, cel mai recent roman apărut la Cartea Românească, ar putea fi mult aşteptatul roman al Revoluţiei române, tragic şi comic deopotrivă. Scris cu nerv şi umor. Totul curge atît de firesc în poveste, încât ai senzaţia că te-ai întors în timp şi râzi de propriile naivităţi, de entuziasmul cu care ai intrat în cursa istoriei. Subiectul e provocator: cum s-a desfăşurat revoluţia română la un „aşezămînt” de boli nervoase. Cine câştigă? Cum evoluează mica societate cu bolnavi sadea şi bolnavi închipuiţi? Hohotul de râs, cu care te desparţi de trecut, pare a fi răspunsul cel mai sănătos. E o carte ca o terapie.

“Urma“ nu este cartea unui poet convertit la proză, ci e un roman scris după toate regulile genului. Subiectul e provocator: în închisoarea de la Aiud, în anii ’60, apar urme suspecte pe zăpada dintre pavilioanele înţesate cu „politici”. Se declanşează o anchetă. Mărturiile sunt halucinante: soţia unui deţinut – desigur, e vrăjitoare – îşi posedă cu patimă soţul, noaptea, în celulă, călugărul Daniil, mort cu un an în urmă, şi Maica Domnului vin să aline suferinţele „bandiţilor”. Ancheta se împotmoleşte, ameninţările curg de la Centru. Trebuie găsit vinovatul şi cum cazul depăşeşte graniţele realităţii, acesta nu poate fi decît magicianul care preface apa în vodcă, descuie orice uşă, smulge cu puterea gândului hainele gardienilor: deţinutul Gurii Lovin. Din acest moment, lucrurile scapă de sub control, comandantul îşi pierde minţile, iar finalul devine un nou început.

Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzeşti, judeţul Neamţ. Absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi. Cărţi de proză publicate: Titanic şvaiţer. Momente şi schiţe (1997), Goliath, proză scurtă (1999), Bătrînul şi Marta, un romanţ şi cîteva povestiri (2002, ed. a II-a, 2005), România pe înţelesul tuturor (2003), Ce rost are să trăieşti în România tranziţiei? (2004), Frig, roman epistolar, în colaborare cu Aurel Dumitraşcu (2008).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

x

Acum 9 ani

Oare cum il gasesti in cartea de telefon: la Alui sau la Gheorghe?
Raspunde

Prof. Dinu Iamandi

Acum 9 ani

Cititi Laika, e o carte care te devastează... De râs. De la Ilf si Petrov nu am mai citit asa ceva. E cartea deceniilor astea. Felicitari si ma bucur ca ajunge la Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus