Marţi,
08.10.2024
Ceata
Acum
6°C

Unde ne ascundem in caz de razboi? Cate buncare sunt in Sibiu

În cazul unui accident nuclear, care provoacă iradierea sau contaminarea populaţiei ori a mediului peste nivelurile admise de reglementările în vigoare, sibienii ar trebui să se adăpostească în buncăre sau adăposturi speciale.

În judeţul Sibiu sunt înregistrate 40 de astfel de buncăre, toate aparţinând operatorilor economici, la care se mai adaugă 77.519 spaţii de adăpostire, executate în special în subsolurile construcţiilor, aparţinând persoanelor fizice. În caz de război, sibienii ar trebui să ştie care este cel mai apropiat adăpost, mai ales pentru că acestea ar trebui să fie marcate cu ajutorul indicatoarelor de protecţie civilă imprimate pe pereţii clădirilor, reprezentate de un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu. Dar deşi populaţia ar trebui să fie informată, sibienii nu prea ştiu unde ar trebui să se ascundă în caz de forţă majoră şi nici ce obiecte le-ar fi utile într-un adăpost.

Un buncăr poate să adăpostească un număr redus de persoane, respectiv şase, 12 sau 18. Adăposturile civile în schimb au capacitatea de a proteja 250-300 de persoane, iar altele chiar 500 de persoane. Capacitatea de adăpostire în cadrul construcţiilor noi se stabileşte în funcţie de numărul de persoane, alocându-se 1,00 m.p. suprafaţă utilă pentru fiecare persoană.

 

Construite înaintea celui de-al Doilea Război Mondial

Reprezentanţii Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu spun că multe dintre adăposturi sunt ridicate în oraş încă de acum 80 de ani.

„Construcţia de adăposturi a început să intre în preocupările organelor de specialitate din unele ţări europene, printre care şi România în anul 1930. Pe măsură ce pericolul izbucnirii unui război creştea, s-au dezvoltat construcţiile de adăposturi, fenomen accentuat foarte mult după începerea celui de-al II-lea război mondial, mai ales după ce utilitatea acestor lucrări devine evidentă. În ţara noastră, pe baza reglementărilor din anul 1933 şi 1939 ale Apărării Pasive, au fost construite adăposturi speciale, sau au fost amenajate unele spaţii în subsoluri existente”, spun reprezentanţii ISU Sibiu.

Adăposturile de protecţie civilă sunt spaţii special amenajate pentru protecţie în situaţii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate şi autorizate potrivit normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate de ministrul administraţiei şi internelor.

Adăposturile trebuie dotate cu bănci, rezervor de apă potabilă sau apă minerală îmbuteliată, lanternă electrică, telefon (în derivaţie la un post din apropiere), aparat radio, recipiente pentru resturi menajere, geantă sanitară, căşti de protecţie, trusă de deblocare salvare (cu rangă de fier, daltă metal, ciocan, lopată, topor, felinare de vânt cu petrol).

„Pe timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore”, mai spun reprezentaţii ISU Sibiu.

Dacă la noi nu există o statistică recentă a capacităţii de adăpostire la nivel naţional, în Elveţia  sunt reţele de ”centre operatorii protejate” constând din mari spitale subterane proiectate pentru a rezista la efectele exploziilor nucleare cu un echivalent în trotil de până la 150 Kt. Elveţia este ţara care are asigurată protecţia populaţiei în proporţie de 100%, iarîn Canada capacitatea de protecţie împotriva radiaţiilor radioactive, depăşeşte numărul populaţiei ţării.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

22 comentarii

lulu

Acum 10 ani

Si pana la urma unde de ascundem??????...........ca nu am inteles........unde se afla cele 40 de buncare?????Nu mai puneti titluri aiurea numai de dragu de a fi cititi.
Raspunde

trasilvv

Acum 10 ani

Total de accord, foarte slab articolul, bla-bla si titlu popmpos
Raspunde

marginean

Acum 10 ani

da prin anii 60-70 se faceau la fiecare bloc un adapost pentru ALA ( apararea locala anitaeriana, cred) acelea nu mai sunt?
Raspunde

tara

Acum 10 ani

ba tara arde si baba se scarpina ,unde s-a ne asscundem jumatate din populatia tari este la ;spanoili ,germani ,francezi ,italieni ,englezi etc ,pe restu care suntem batrini si ne mai putem deplasa carne de tun in prima linie ca uite asa scapa toasi de la puterea tari de pensionari si propunerea s-a trimiteti tot de aia cu pensi nesimtite de 400 roni nu de aia de la 2000 la 30 000 ,ca ramine familile fara sprijin ,conturi bancare si alte privilegi facute cadou de astia care ne conduc de 25 de ani ,ce razboi tara asta este in razboi de vreo 50 de ani
Raspunde

dana

Acum 10 ani

mda.. n am aflat nimic concret din articolul asta... cand ne dati mai multe detalii asa cum ne asteptam?
Raspunde

Ghe

Acum 10 ani

Eu zic sa ne ascundem intre oi
Raspunde

unu\'

Acum 10 ani

Cladirea primariei,cea vinduta lui Carabulea,avea si probabil mai are,un spatiu in subsol conceput ca sediu al comandamentului local,militar si civil,in cazurile specificate in articol.Ce-ar fi sa-i intrebati pe Iohannis,Carabulea si consilierii locali care au aprobat vinzarea(in scop de invatamint,in urma unei pseudo-concurente intre ULBS si Carabulea) ce s-a intimplat cu respectivul spatiu.O fi depozit,seif de banca,SPA ...etc.
Raspunde

DocV

Acum 10 ani

:)) Multe dintre asa-zisele pivnite din subsolurile blocurilor sunt de fapt adaposturi.
Raspunde

ca pe timpuri:

Acum 10 ani

1. otravit fantanile 2. dat foc la cereale 3. fugit in padure (in alea care mai sunt) 4. facut pact cu cel care a fost mai tare
Raspunde

Andrei

Acum 10 ani

Dorino! Da-ti demisia! Vad ca la tine e obisnuinta sa scrii articole cu informatii care nu folosesc la nimeni. Macar schimba titlurile. Acum stiu, in caz de razboi ma ascund in buncarele de pe pagina articolului tau. Ma ascund virtual, ca fizic oricum nu stiu unde.
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

cel mai sigur ar fi sub complexul Financiar-Bancar de pe Dumbravii 17, acolo sunt vreo 3 etaje subterane plus seifuri mari ! dar au acces doar CURURILE GRASE din institutile de deasupra, logic !da, mare parte din pivnite sunt adaposturi in caz de razboi(cele adanci,solide, NU cu aerisire la strada !). o buna parte din cladiri din centrul istoric au avut subsolurile amenajate ca adapost, cum e primaria, palatul bruckenthal, palatul prima ardeleana etc.
Raspunde

bai sibienilor !

Acum 10 ani

Singurul loc sigur este pe Calea Dumbravii nr. 155; daca va strangeti pe-o parte aveti loc cu totii !
Raspunde

Sfatul Medicului

Acum 10 ani

In caz de razboi trebuie sa va ungeti cu noroi pe tot corpul ca sa va obisnuiti cu pamantul.
Raspunde

Bunker

Acum 10 ani

Nu va recomand casele sasului Iohannis care sant tinte sigure ..... Iohannis a incercat la Grivco
Raspunde

bai oltenilor !

Acum 10 ani

singurul loc sigur pt voi e in buda din fundu\' curtii ! sari in rahat si ai scapat :)
Raspunde

@15

Acum 10 ani

:))))))))))))))LOL!CORECT!Si sa le faca oltenilor un sens unic nea Iohannis....via Slatina!!!!!!!
Raspunde

@6

Acum 10 ani

hahaha!!! esti un strateg. si eu zic ca tine. sau mai bine in a 7-a casuta din Canada a lui Johannis facuta probabil pentru ”Hensel si Gretel” din turta dulce si ciocolata primita de la parintii sai din Germania
Raspunde

@17

Acum 10 ani

Noteaza: Hänsel este diminutivul de la Hans. Deci se scrie cu \"ä\". Restul comentariului nu l-am inteles. Se vrea comic?
Raspunde

hop si eu

Acum 10 ani

Mmda, titlul este retoric, articolul deci, nu mai are continut. Se citeste cam asa \"Unde ne ascundem in caz de razboi? In cate buncare sunt in Sibiu.\" Am descoperit culmea ziaristului, sa scrii un titlu care nu mai necesita detaliere in articol.
Raspunde

---------

Acum 9 ani

ce prostii vorbiti, radiatiile trec in 60 de ani unde stati pana atunci in buncar? tampitilor.
Raspunde

----------

Acum 9 ani

retrag cuvantul tampiti ma scuzati, dar este inadmisibil, cum sa spui ca te poti adaposti intrun buncat 60 de ani.
Raspunde

----------

Acum 9 ani

retrag cuvantul tampiti ma scuzati, dar este inadmisibil, cum sa spui ca te poti adaposti intrun buncat 60 de ani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus