Actualizare vineri, ora 14:00
Reprezentanţii SPitalului Clinic Judeţean Sibiu declară că pacientul a ajuns la Unitatea Primiri Urgenţe în jurul ore 01:00, prezentând multiple traumatisme, motiv pentru care pacientul a intrat în comă şi ulterior a decedat.
"Pacientul a ajuns la noi în jurul orei 01:00 cu traumatism cranio-facial, fractură oase nazale, fractură perete anterior sinus maxilar, fractură arcadă zigomatică, epistaxis bilateral şi a fost internat pe Secţia Chirurgie Buco-Maxilo-Facială. Ulterior pacientul a făcut stop cardio-respirator, a intrat în comă şi în pofida eforturilor medicilor a decedat. Decesul a survenit în urma trumatismului cranio-facial şi vertebro-medular", spun reprezentanţii Spitalului Judeţean Sibiu.
Un barbat de 61 ani, instituționalizat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap (CRRPH) Cisnădie a decedat în noaptea de luni spre marţi, potrivit unor surse din cadrul centrului, după ce a fost agresat de un alt beneficiar de 37 de ani, diagnosticat cu problemelor psihice grave.
Victima, G.L., diagnosticată cu sindromul Down era instituționalizată din anul 1969, fiind transferat de la CITO Dumbrăveni în CRRPH Cisnădie când a fost înfiinţat centrul.
În urma anchetei desfășurate de comisia de control din cadrul DGASPC Sibiu la CRRPH Cisnădie s-a stabilit că între beneficiari nu au mai existat conflicte, şi prin urmare nu s-a considerat că nu pot să locuiască în aceeaşi cameră.
„Între victimă și presupusul agresor nu au avut loc incidente anterioare, motiv pentru care nu s-a considerat că acesta se află în pericol. De asemenea, nu s-au semnalat în registrele și dosarele beneficiarilor centrului alte manifestări agresive la adresa celorlalți beneficiari ai centrului. Ca urmare a incidentului din seara zilei de 8 septembrie, au fost înștiințate instituțiile competente - Poliţia şi Serviciul de Ambulanţă, care s-au deplasat la fața locului, luând măsurile necesare impuse de situație. În 9 septembrie a fost notificată DGASPC Sibiu cu privire la decesul unui beneficiar şi a incidentului și a fost anunțată telefonic mama beneficiarului care prezumtiv ar fi provocat incidentul”, spun reprezentanţii DGASPC Sibiu.
Beneficiarul S.C. în vârstă de 37 de ani, care se presupune că a săvârșit actul de violență este instituționalizat în CRRPH Cisnădie din 4 august 2014, conform Deciziei nr. 25581, emisă de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Sibiu potrivit criteriilor legale de admitere într-un centru CRRPH. Bărbatul a mai fost internat în copilărie la Centrul Râul Vadului şi Tălmaciu în sistemul de protecție, după care a fost redat în familie la solicitarea mamei.
„Acesta este pus sub interdicție din anul 2002, din cauza problemelor psihice grave de care suferă, având ca tutore și asistent personal pe mama sa. Instituționalizarea s-a solicitat de către mama lui din cauza problemelor comportamentale manifestate față de aceasta”, mai spun reprezentanţii DGASPC.
Unul dintre beneficiarii CRRPH Cisnădie susţine însă, că beneficiarul S.C. care se presupune că a săvârșit actul de violență, manifesta un comportament violent încă de când a fost adus la centru, în urmă cu o lună, iar beneficiarilor le era teamă de el, motiv pentru care îl ocoleau.
„Era după ora 22:00 şi noi eram toţi în camere. Asistenii de serviciu au auzit zgomote şi au mers în camera din care se auzeau, iar acolo l-au găsit pe G.L plin de sânge, îi curgea sânge şi din gură şi din nas. Noi ne-am speriat toţi, a venit poliţia, i-au pus cătuşe lui S.C., au făcut fotografii, iar pe cel lovit l-au dus la spital şi a doua zi am aflat că a murit. Pe noi nu ne-a mirat aşa mult, pentru că de o lună de când a venit la centru era tot mai violent în fiecare zi, verbal şi fizic dacă avea ocazia, aşa că ne era frică de el şi îl ocoleam”, povesteşte unul dintre beneficiari.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu “ancheta este în desfăşurare şi nu se pot face dezvăluri pentru a nu afecta cercetările şi finalizarea acestora”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Județului Sibiu , Potrivit Inspectoratului Şcola , Centrul Râul Vadului , Pitalului Clinic Judeţean Sibi , Reabilitare Persoane , Secţia Chirurgie Buco , Unitatea Primiri Urgențe , Spitalului Județean Sibiu
Vizualizari: 1342
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
M
Acum 4 ore
Gil
Acum 5 ore
Newman
Acum 5 ore
Flaver
Acum 5 ore
Maria