Miercuri seară, săptămâna trecută, ajung în centrului Mediașului rupt de foame și întreb doi îndrăgostiți care se plimbau prin părculeț unde pot găsi un restaurant bun, dacă nu cel mai bun din oraș. Încep să râdă ca proștii și pleacă mai departe. Nu mă descurajez, întreb mai departe un domn mai în vârstă. Răspunde sincer că nu știe, că n-a mai mâncat la restaurant de pe vremea comuniștilor. Am noroc cu un tip îmbrăcat la costum și un trandafir roșu în mână. ”Aici, la Traube, este curat, elegant și se mănâncă bine. Dincolo, la Trattoria, e mai mult pizza și mâncare de genul ăsta”, îmi spune politicos. Am intrat la Traube.
Restaurantul seamănă foarte mult cu Împăratul Romanilor din Sibiu. Același stil, scaune tapițate, tablouri multe, mese mari, are o eleganță ce amintește de începutul anilor 90. În sală eram singur cuc. Chelnerii îmi dau bună seara, după care unul se duce și aprinde toate luminile, iar altul dă drumul la muzică. Primul dintre ei îmi aduce meniul. Unul stufos, în trei limbi, cu multe pagini și o combinație de mâncăruri între cât mai neaoș cu putiință și cât mai emancipat. Adică au ciorbă de burtă, dar și doradă regală, iar ca garnitură oferă ”piure de cartofi”. Am comandat o ciorbă de perișoare a la grec, cu smântână - să mă încălzesc de pe drum, plus o împletitură de porc a la Traube, care vine cu cartofi gratinați, și o salată de ardei copți.
Ciorba a venit în nici zece minute și a fost o porcărie. După gust era veche de vreo două zile și reîncălzită de câteva ori. În afară de uleiul care plutea deasupra castronului n-am prea simțit vreo aromă. A avut exact trei perișoare de dimensiunea unei lingurițe. Smântâna a fost apoasă, curgea din lingură. Eșec total. La care se adaugă atmosfera de tăcere apăsătoare. La fiecare lingură de ciorbă se auzea ecoul în sala goală. Și nu sorbeam.
După alte zece minute a venit împletitura. Adică un muschi de porc tăiat fâșii, împănat cu usturoi, ceapă și morcovi, mai mult fiert decât prăjit. Lângă el, bucătarul a tăiat două felii de slănină pe care le-a prăjit până s-au desfăcut ca un evantai. Aș minți dacă aș spune că nu mi-a plăcut, dar nici nu pot să-l laud cu ceva. Vreau însă să menționez că sunt familiar cu ardeii copți, la borcan, de la Billa, pe care i-am recunoscut imediat în farfurie. Cum eram singur în sala mare, auzeam din spatele ușilor de la bucătorie chelnerii cum se ceartă. N-am înțeles ce au de împărțit, dar am înțeles clar înjurăturile.
Pentru experiența de a mânca la cel mai bun restaurant din Mediaș am plătit puțin peste 50 de lei. Aș concluziona că restaurantul se încadrează în ton cu orașul. Și am ținut să ajung aici pentru a ura primăriei Mediaș cele mai ironice felicitări pentru drumurile foarte proaste pe care le administrează.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
O
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Claudiu
Acum 2 ore
CA