Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

Ioan Macrea, propus pentru titlul de Cetatean de onoare al judetului Sibiu

La inițiativa Comisie de cultură din cadrul Consiliului Județean Sibiu, celui care a fost maestru coregraf Ioan Macrea îi va fi decernat, post mortem, titlul de Cetățean de onoare al județului Sibiu. Această inițiativă va fi supusă votului consilierilor județeni în ședința de joi. ”Fostul maestru coregraf Ioan Macrea este reprezentativ pentru județul nostru, prin contribuția sa la prestigiul cultural al județului Sibiu”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre privind acordarea titlului amintit. Acest titlu a fost înființat anul trecut și acordat, până acum, de 11 ori. Sunt cetățeni de onoare ai județului Lucreția Ciobanu, Ion Besoiu, Corneliu Bucur, Nicolae Nan, Mircea Păcurariu, Iacob Cătoiu, Constantin Oprean, Ioan Bondrea, Ghiță Bârsan și Valeriu Olaru. ÎPS Laurențiu Streza a primit acest titlu la finele lunii septembrie.

Născut și crescut în Mărginimea Sibiului, Ioan Macrea a devenit, în anul 1943, elev al Școlii de meserii de pe lângă Arsenalul Armatei din Sibiu și, în scurt timp a început să inițieze tineri în vederea practicării dansului popular.
Dragostea pentru jocul popular și talentul înnăscut l-au determinat, în 1944, să pună bazele unei formații de călușari, alături de colegii săi, care a devenit mai târziu ansamblul Junii Sibiului.
Talentul coregrafului și eforturile dansatorilor au rodit ulterior în numeroase reprezentații la nivel local, județean și național. Ansamblul a urcat rapid pe scara valorică, fiind răsplătit cu premiul I la numeroase mari competiții naționale și,  ulterior, internaționale.
Succesele din țară au propulsat ansamblul pe scena internațională, astfel încât, începând cu anul 1968, Junii au participat la numeroase concursuri și festivaluri internaționale în Europa, Asia, Africa și America de Nord, abordând un repertoriu ilustrativ pentru toate zonele folclorice ale României, fiind, în prezent, printre cele mai apreciate ansambluri folclorice din România
”, sursa: Raport de specialitate întocmit de CJ Sibiu


Foto: Junii Sibiului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

david

Acum 9 ani

stiu din anii ´60 de Zamacaucare era si el la Junii
Raspunde

Lilu

Acum 9 ani

O prostie marca CINDREA. Care este sensul acestui demers? Acordand la atat de multi cetateni titlul de Cetatean de Onoare, se diluaza semnificatia titlului insusi. Cu atat mai mult post mortem...
Raspunde

pt lilu

Acum 9 ani

cu ce sa se laude nelu cinstea? cu locurile de munca create, cu depozitele de legume din judet promise in campanie? noroc cu botesch ca i-a lasat proiecte
Raspunde

andrei

Acum 9 ani

Felicitari dl.Cindrea ca apreciati toate valorile care au lasat urme asupra culturii noastre.Toata stima.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus