Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
3°C

Porr: Cu doamna Fodor lucrurile sa mearga ceas in continuare

Un dialog de 15 minute cu președintele FDGR, Paul Jurgen Porr, din care au reieșit câteva lucruri: Astrid Fodor va candida pentru postul de primar al municipiului Sibiu, Paul Porr va candida la președinția Consiliului Județean, dar nu face anunț concret, ca ”să-i lăsăm să fiarbă un pic”, iar până la alegeri, majoritatea din CJ Sibiu va rămâne așa. A, și încă ceva: peste cinci ani, vor fi din nou alegeri prezidențiale, iar Klaus Iohannis va câștiga detașat.

Reporter: Cum vedeți votul de la alegerile prezidențiale? Foarte multă lume a spus că nu a fost un vot pro-Iohannis, cât un vot anti-Ponta.
Paul Porr: Și, și. A fost un segment important care a vrut o schimbare. El a fost singurul candidat dintre toți care avea un program. Ceilalți au avut lozinci: România puternică, România frumoasă, România nu știu cum, dar nimic concret. Și atunci, pentru tipii pragmatici a fost un argument. Campania, și înainte de primul tur, și înainte de turul doi, a fost execrabilă. În România sigur nu a mai fost o campanie atât de murdară, nu știu pe plan global dacă au fost țări în care a fost o campanie așa de abjectă. Sigur că se luptă cu bandaje dure într-o campanie, se mai spun și minciuni, după aia le uiți și faci alianță, dar ce și-a permis staff-ul lui Ponta în această campanie a fost peste poate. S-au turnat tone de lături peste capul lui Iohannis, noi sibienii știam de copiii vânduți și alte chestii.

R.: Vă așteptați să mai apară și chestii noi despre Iohannis?
P.P.: Nu, nu avea ce să apară. Acum, orice poți să zici. Dar alt segment de populație a fost anti-sistem politic și anti-Ponta, chiar. Pe foarte mulți această campanie murdară i-a îndepărtat, chiar dacă să zicem că erau de stânga sau erau de părere că pentru președinție trebuie un român, unul de naționalitate română, aveau argumente, dar după ce s-a întâmplat, mulți au zis ”cu ăsta nu”. Părerea mea e că a fost bine că în țară, balanța a fost înclinată pro-Iohannis și nu ca acum patru ani, când cu voturile din țară era balanța înclinată într-un fel și dimineața s-a înclinat altfel, cu voturile din diaspora. Aici, voturile din țară erau spre Iohannis. Contează foarte mult și pentru conștiința publică, deci nu ”străinii” ne-au schimbat soarta, așa cum sunt etichetați cei din diaspora de unii: ”ce vor, că n-au mâncat salam cu soia, să stea acolo...”

R.: I-ați dat vreun sfat lui Iohannis în campania electorală?
P.P.: Nu.

R.: V-a cerut vreun sfat în campania electorală?
P.P.: Nu. El e un tip suveran. Ați văzut și cu această campanie murdară, el n-a ripostat, n-a făcut nimic, n-a cerut drept la replică. Eu știam asta de dinainte, că este stilul impermeabil. Și așa trebuie să fii în poziția de candidat, dar și după aia, că nu trebuie să te iei după toate bârfele și să ceri drept la replică din orice... El a stat deasupra.


R.: Nu l-a afectat în niciun fel, nicio declarație?
P.P.: Eu cred că în interior l-a afectat, că doar nu e robot, dar reacțiile în public au fost zero. Chiar și la cele două confruntări, deși a fost mai agresiv, că era și cazul, a fost de o agresivitate elegantă.

R.: L-ați certat după prima confruntare, cea de la Realitatea TV?
P.P.: Nu. Era nepregătit în sensul că a fost singur acolo, fără staff, fără nimic.

R.: Dar de ce a mers așa?
P.P.: Ceilalți erau toți acolo, inclusiv Marinescu era acolo, cu copiii vânduți și așa mai departe.

R.: Marinescu era acolo?
P.P.: Da, sigur. Staff-ul lui Ponta... Iohannis a făcut bine că a participat la două dezbateri, așa se face cam în toată lumea, așa era normal. N-a vrut Ponta să participe la o întâlnire pe teren neutru, ceea ce ar fi fost normal, adică să aibă acces toată media, nu numai televiziunile de casă. Și tot a fost bine că la două din cele patru s-a dus. Și eu cred că și asta a contat mult și în percepția populației care poate că nu era tocmai hotărâtă. S-a văzut diferența de stil.

R.: După prima dezbatere, chiar susținători ai lui Iohannis, păreau debusolați: ”e clar, a pierdut”...
P.P.: Nu. Eu zic că l-a dominat pe Ponta, chiar dacă el a venit cu cifre, cu dosare. Președintele nu e contabil șef, el trebuie să dea niște linii directoare, nu trebuie să știe dacă în Italia sunt un milion 300 de mii de români sau un milion 400 de mii de români. Poate că nici cifra aia nu e corectă, că s-au mai dus 50 de mii de atunci. Astea sunt bagatele, nu contează. Cred că și la prima confruntare s-a văzut diferența de minte: o minte ordonată, clară, care știe ce vrea și nu o minte umplută de cifre și răutăți.

R.: Se simte acum pe el un stres? Există o presiune a funcției?
P.P.: Nu. Cred că se simte normal. Eu m-am mai întâlnit cu el și în perioada campaniei, dar el își încărca baterile, mai dormea și în mașină, iar dacă vezi 10 mii de oameni care îți strigă numele, îți încarci bateriile. Mai stresată era doamna Carmen, care îl aștepta când venea noaptea la unu acasă, care îi făcea micul dejun când pleca la patru dimineața. La ea chiar se vedea și la propriu. I-am și spus lui Klaus: ”ai grijă de Carmen, că tu te încarci pe parcurs”. A și spus ”Așa e”. Dacă ești în priză tot timpul, în acțiune, e o chestie psihologică, dacă stai la televizor și vezi tot de acolo, sigur că te îngrijorezi, te stresezi.

R.: Ați îmbărbătat-o în vreun fel în perioada asta?
P.P.: Ea s-a cam închis în perioada asta, spun închis... Mergea la serviciu, mergea acasă, dar mai puțin în public. Ea și înainte mai rar ieșea cu el, mergea el singur la diferite evenimente, chiar numai dacă erau mai deosebite. Dar a avut un sprijin important în soție. Și în luarea deciziei de a candida, dar și pe parcurs.

R.: A trebuit să o convingă?
P.P.: Eu cred că nu. Dar ar trebui să o întrebați pe ea...

R.: Ați spus de Iohannis că a fost un tip mai dur și a trecut totul pe lângă el, dar pe dumneavoastră v-am văzut la mitingul de la Sibiu cu lacrimi în ochi.
P.P.: Nu e adevărat. Nici n-am stat până la sfârșit, că-l aveam aici pe ministru de externe al landului Bavaria aici.

R.: V-a emoționat mitingul?
P.P.: Da. Și nu... Cred că din cauza vântului eram așa... Și eu și și el am fost convinși de la început că va reuși.

R.: E greu de crezut asta.
P.P.: Nu eram de un optimism din ăsta, așa, dirijat. Era convingere, convingere.

R.: Nu ați pus la pariuri. Era o cotă bună.
P.P.: Nu, dar câștigam serios dacă puneam.

R.: Ce șanse sunt să se organizeze alegeri parțiale la Primăria Sibiu?
P.P.: Sigur vor fi alegeri. Nu e șansă sau neșansă, așa e legea. Deocamdată este un interimat, până acum a fost doamna Fodor, probabil va fi și după, iar apoi vor fi alegeri. Deci va fi o perioadă de interimat, în care se pregătesc alegerile parțiale. Deci în cel mult trei luni vor fi alegeri în Sibiu.

R.: Vă pot da cel puțin 20 de exemple în România unde nu s-au organizat alegeri și s-a așteptat un tur de scrutin naționale.
P.P.: Aici se va respecta legea și vor fi alegeri. Nu va fi interimat până în 2016.

R.: Totul stă în semnătura lui Victor Ponta. Credeți că ei sunt pregătiți de o nouă competiție electorală?
P.P.: Trebuie să fie. Premierul trebuie să respecte legea.

R.: E pregătit FDGR de alegeri? Va fi doamna Fodor candidatul?
P.P.: Am mai spus și în urmă cu două, trei luni când era o chestie speculativă posibilitatea plecării lui Iohannis că Forumul va avea un candidat.  Vă spun că probabil va fi doamna Fodor, dar asta va stabili Forumul din Sibiu. Încă nu s-a luat o hotărâre definitivă. S-au discutat nume, dar probabil candidatul Forumului va fi doamna Fodor.

R.: Dânsa și-a dat acordul?
P.P.: Da. Dar și asta să o întrebați pe dânsa.

R.: Ce așteptări are Forumul de la dânsa?
P.P.: Păi, să meargă lucrurile ceas în continuare. În principiu, treburile din Primăria Sibiu funcționează bine, acum și toate sunt rodate, ca să zic așa. Sigur, poate mai sunt departamente care nu sunt în componența ideală sau nu ar mai fi nimic de făcut. În ceea ce privește Sibiul, sigur, mai sunt destule străzi de asfaltat, destule lucruri de făcut, dar toate acestea se vor face. Practic, trebuie doar menținută ștacheta la nivelul la care s-a ajuns. Sper să nu-și încetinească ritmul și să nu scadă nivelul. Dar eu sunt optimist, doamna Fodor fiind viceprimar - și acum de luni bune primar interimar - stăpânește problemele. Oricum, va avea viceprimar în continuare, va avea consiliu ca și până acum, încât eu sunt optimist legat de viitorul primăriei și de oraș.

R.: Ați vorbit cu liberalii?
P.P.: Nu. Nici noi cu ei, nici ei cu noi. Nu știu dacă ei vor avea candidat sau nu. Cu Virgil Popa suntem în relații bune, nu l-am întrebat dacă vrea să candideze sau nu. Dar noi am spus de la început că vom avea candidat.

R.: Vă vedeți și pe dumneavoastră participant la un eveniment electoral?
P.P.: Nu.

R.: E o hotărâre decisivă?
P.P.: Am mai văzut comentarii pe net...

R.: Toată lumea vă vede candidat la președinția Consiliului Județean.
P.P.: Eu vorbesc acum de primărie. Fiecare să facă ce știe. Cuvântul profesionalism vine de la profesie.

R.: Atunci domnul Iohannis trebuia să rămână la catedră?
P.P.: Nu neapărat. Fiecare să facă ce știe mai bine. Celelalte sunt mai mult sau mai puțin facultative.

R.: Deci, exclus?
P.P.: Primăria, da.

R.: Consiliul Județean?
P.P.: Mai vedem. Oricum, mai e timp până la alegeri. Să-i lăsăm să fiarbă un pic... (n.r. zâmbește și face cu ochiul)

R.: Sunteți mulțumit de ce se întâmplă la Consiliul Județean?
P.P.: Nu știu ce înseamnă mulțumit. Lucrurile merg pe un făgaș normal. Proiectele trec. Acolo am avut discuții cu liberalii și cu PDL-ul să schimbăm majoritatea. Le-am spus că noi respectăm hotărârea votanților. Sibienii au hotărât că asta e conjunctura. Chiar dacă Bottesch a luat mai mult decât cei doi, fiecare, PSD și PNL, prin USL au depășit. Bottesch a luat chiar mai multe voturi decât acum patru ani, dar dacă asta a fost hotărârea alegătorilor, noi o respectăm. Chit că mie personal mi-ar fi convenit să rămână Bottesch. Această hotărâre a alegătorilor se schimbă doar în situații mai diferite, nu că la București se face o alianță. Când au venit la mine să-l schimbăm pe Banciu, le-am zis că ăsta nu-i proiect, ”jos Banciu”, ci ce punem în loc. Dacă Banciu ar fi fost declarat corupt, să zicem, am fi fost de acord cu ”jos Banciu”, dar nu așa că suntem noi la București și hai să fim și la Sibiu... Am avut o discuție și cu Cindrea și cu doamna Turcan... Dacă nu avem un motiv serios, nu avem ce schimba aici.

R.: Pe principiul acesta nu se va schimba nici la nivel național majoritatea parlamentară.
P.P.: Păi, sigur vor fi suficienți care să treacă iar fronturile, că așa e stilul, dar cred că majoritatea va rămâne, chit că mai slabă și nu știu dacă «ăștelalți» i-ar mai primi pe transfugi. Eu, în locul lor, le-aș zice ”ați mers acolo, acum stați acolo”. Și ăsta ar fi un semn că trebuie schimbat ceva în clasa politică.

R.: Care credeți că vor fi oamenii președintelui?
P.P.: Eu cred că își va lua oameni din București. El trebuie să-și formeze o echipă de consilieri, altceva nu trebuie să facă acum. Guvernul rămâne, primul ministru rămâne și își duce mandatul până în 2016. Deocamdată nu se schimbă nimic.

R.: Ce oameni va lua?
P.P.: Oameni de valoare. Va lua oameni pe care se va putea bizui. Oameni profesioniști și de caracter.

R.: Din FDGR?
P.P.: Nu cred. Nu s-a pus problema, deocamdată.

R.: Cum vedeți România peste cinci ani?
P.P.: Va fi cu progrese semnificative față de acum, dar vor mai fi multe de făcut și peste cinci ani. Vor fi alegeri, va câștiga alegerile detașat, mai lejer decât până acum. Și în zece ani, poți să schimbi niște chestii, care să se vadă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

@@@@

Acum 8 ani

Minciuni si gargara ieftina,tipice unei slugi a sasului de la Cotroceni...degeaba te dai analist politic...tot doar un medic ramai..punct.
Raspunde

@1

Acum 8 ani

Si iohannis e basist, nu? :))) Hai du-te si oftica-te ca nu e ponta presedinte, in alta parte.
Raspunde

gfg

Acum 8 ani

Ce a asa greu sa-ti dai seama ca sasul e basist???? Treci cu vederea de el si priveste in spatele lui.....blaga, predoiu, udrea.....etc etc
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Esti prost sau te faci doar?ma refeream la Porr ,nicidecum la klaus ca ar fi basist...btw...klaus e doar un papusar inconjurat de hiene portocalii gen blaga ,udrea,predoiu,falca,turcan etc...cu penalii astia inhamat la caruta miram-as sa vad Romania lucrului bine facut la orizont.
Raspunde

fi liber

Acum 8 ani

FI LIBER ,FI TU, CEEA CE ITI DORESTI!! Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce *** ”Info” la adresa de email: cristifit1980@gmail.com
Raspunde

tury

Acum 8 ani

bai mai rebenitiva si aia de la ,antena 3 si rts ,s-au adaptat la idea ca in urmatori 10 ani se da ora exacta de la sibiu ,numai plingeti ,invatativa ca la cumpana dintre ani va va transmite mesaju de anu nou ,k johannis ,sti vorba aia romaneasca nu este pentru cine se pregateste [ponta ] pentru cine se nimereste .JOHANNIS ,ba pregativa pentru ,2019 -2024 ,si pina atunci vedeti ce a mai facut ,johannis inaite de ase naste ,ca aia cu nazismu copii traficati si alea 6 case nu mai tine ,ai vazut cum a vazut ,dumnezeu lucrurile ,la alea 6 case ia mai dat un palat la cotroceni
Raspunde

germanicus

Acum 8 ani

Nu inteleg de ce il scoateti mereu la inaintare pe Porr? Ar trebui cumva ca el sa mosteneasca judetul Sibiu?
Raspunde

Adrian Razvan

Acum 8 ani

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. (Afacere proprie) Cerinte: - cunostinte minime PC. - necesar calculator. - conexiune internet. - varsta minima 18 ani. - rabdare - seriozitate Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire unde veti afla toate detalile si apoi care doriti o sa incepeti sa lucrati. Program part-time/full-time , acasa. Se va lucra pe 2 planuri, iar in al doilea plan, cu 2-3 ore pe zi se poate ajunge usor la 300$ lunar! Pentru detalii trimite “Info“ la e-mail: *** Oferim si solicitam seriozitate!
Raspunde

Andrei B.

Acum 8 ani

Pentru #7 şi nu numai: ora exactă se va da din Bucureşti, mai lăsaţi-o naibii cu ridicatul Sibiului în slăvi.
Raspunde

CIA

Acum 8 ani

un exemplu de politician echilibrat... probabil asta este si unul din motivele succesului pe care l-a avut FDGR-ul la Sibiu...
Raspunde

inatai sa gandim apoi deschidem gura...

Acum 8 ani

@Andrei B. Ora exacta o da ceasul, Bucurestiul mai are pana sa devina \"ceas\". Vad ca mai sunt unii care suna la bucale sa afle cat e ceasul :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus