Sâmbătă,
12.10.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Zeci de coroane depuse la fostul sediu al Consiliului Dirigent / FOTO

De ordinul zecilor, sibienii adunați în public au fost depășiți numeric de către oficialitățile venite să depună coroane și jerbe la clădirea în care a funcționat Consiliul Dirigent al Transilvaniei, cu ocazia Zilei Naționale a României.  Intrarea în clădirea unde la parter funcționează acum un fast-food și o cafenea a fost acoperită cu un drapel de mari dimensiuni, astfel încât la ora 10:00, când au început ceremoniile, atmosfera de sărbătoare să nu fie amestecată cu miros de șaorma.
Pe un frig amplificat de vântul puternic, primul care a depus o coroană a fost prefectul județului, Ovidiu Sitterli, urmat de președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea. Aceștia au și rostit câte o alocuțiune, în care au vorbit despre importanța momentului. Din partea Primăriei Sibiu au depus o coroană viceprimarii Astrid Fodor și Virgil Popa, alături de secretarul Dorin Nistor. Printre instituțiile ai căror reprezentanți au mai depus coroane se numără și Garnizoana Sibiu, structurile Ministerului Administrației și Internelor din județ (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu,  Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sibiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Centrul Chinologic Sibiu, Punctul de Poliţie Frontieră Aeroport Sibiu), Direcţia Judeţeană de Informaţii Sibiu,  Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Sibiu dar și o serie de asociații ale veteranilor de război, militarilor în rezervă sau de revoluționari.
Au mai depus coroane și toate instituțiile de învățământ superior din Sibiu, precum și o serie lungă de ONG-uri și asociații sibiene, persoane particulare, elevi, studenţi și militari.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Despre Consiliul Dirigent al Transilvaniei
Sursa: patrimoniu.sibiu.ro


Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918 de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Alba Iulia. Preşedintele Consiliului Dirigent a fost Iuliu Maniu. Atât sediul Marelui Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), cât şi cel al Consiliului Dirigent (guvernul Transilvaniei) a fost stabilit la Sibiu.

Componenţă
Consiliul Dirigent îşi desfăşura activitatea pe Resorturi (Ministere) şi a fost alcătuit din 15 membri (10 membri din partea Partidului Naţional Român, doi din partea Partidului Social-Democrat din Transilvania şi 3 independenţi).

Recunoaşterea Consiliului Dirigent
Pe 24 decembrie 1918 Regele Ferdinand I al României a emis "Decretul de Unire a Transilvaniei cu Vechea Românie". Serviciile publice au rămas în competenţa Consiliului Dirigent, iar afacerile străine, armata, circulaţia financiară, vămile, împrumuturile publice şi siguranţa generală a statului au trecut în competenţa guvernului central de la Bucureşti. Transilvania urma să fie reprezentată în guvernul central prin miniştri fără portofoliu, pentru fiecare domeniu asupra căruia guvernul regional îşi pierdea competenţa în favoarea guvernului central.

Realizări
Consiliul Dirigent a procedat pe 25 ianuarie 1919 la reorganizarea administrativă a teritoriilor intracarpatice unite cu România, împărţindu-le în 23 de judeţe. Consiliul Dirigent a numit prefecţi în toate aceste 23 de judeţe, precum şi încă trei prefecţi pe lângă primarii oraşelor Arad, Cluj şi Sibiu.

Dizolvarea Consiliului Dirigent
În ciuda dorinţei conducătorilor români transilvăneni de a păstra o oarecare autonomie a Transilvaniei în cadrul Regatului Român, Consiliul Dirigent a fost dizolvat de autorităţile de la Bucureşti pe data de 4 aprilie 1920. Aceasta s-a întâmplat ca urmare a faptului că la lucrările Conferinţei de Pace de la Paris soluţia alipirii Transilvaniei la Regatul Român a devenit ireversibilă, motiv pentru care autoritãţile de la Bucureşti n-au mai avut nevoie să facă nici un fel de concesii românilor transilvăneni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

joseph

Acum 9 ani

Eh, de-acum încolo o să fie înghesuială la șaorme și sendvișuri naționale, prețuite și sfințite de un sobor de preoți. Ce s-or mai fi speriat aia de dinăuntru...
Raspunde

ok

Acum 9 ani

1. nelu cinstea cand se da mana cealalta nu se tine in buzunar 2. cei din fast food arata ca mortii vii in vitrina 3. in 1918 unii au luat teapa gandindu-se ca viena merge pe malurile dimbovitei dar a fost prea tarziu si regretele tardive
Raspunde

vasiladi

Acum 9 ani

zeci d ecoroane la fast food consiliu dirigent? da ce o murit vreo saorma sau kebab? e ziua romaniei sau ...............
Raspunde

@2

Acum 9 ani

De un\'sa stie ghiolbanu\' fineturi de-astea? De la scoala de partid?!
Raspunde

Biliboc

Acum 9 ani

Saracu Cindrea, un prostovan needucat...ce sa mai vorbim de Suditu, un taran de prin anii \'70....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus