Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
14°C

Cati sibieni si-au asigurat locuintele? Primaria oricum n-a dat vreo amenda

La începutul lunii decembrie a anului trecut doar 20 la sută dintre sibieni aveau încheiată o asigurare obligatorie pentru locuință. Și asta în ciuda faptului că județul nostru a avut parte, în ultimii ani, de alunecări de teren sau inundații, dar și că asigurarea este, așa cum îi spune numele, obligatorie.

Conform Pool-ului de asigurare împotriva dezastrelor naturale, societatea care încheie și centralizează asigurările obligatorii pentru locuințe, la nivelul județului Sibiu erau încheiate aproape 44.000 de asigurări, în data de 30 noiembrie 2014. Cifra acoperă 20 la sută din numărul total al locuințelor înregistrate în județ. Iar în decursul anului trecut au fost plătite sibienilor daune în valoare totală de 1833 de lei.

În comparație cu județul nostru, brașovenii aveau la aceeași dată peste 58.000 de polițe încheiate, în județul Mureș erau 29.889 de polițe, în județul Alba doar 16.500 – adică 11 la sută, în vreme ce în județul Vâlcea erau în vigoare 22.400 polițe, adică 12 la sută grad de cuprindere în asigurare.

Conform legislației în vigoare, primăriile au posibilitatea de a verifica și aplica amenzi cetățenilor care nu respectă legea. Reprezentanții primăriei Sibiu au explicat pentru Turnul Sfatului că Legea 260/2008, articolul 17 specifică următoarele: ”Primarii, prin compartimentele de specialitate, vor furniza PAID lista tuturor construcţiilor cu destinaţia de locuinţă, inclusiv a celor cu destinaţia de locuinţă socială, amplasate în unitatea administrativ-teritorială în cauză, specificând numele şi prenumele sau denumirea proprietarului şi, după caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscală al acestuia, numărul din registrul de rol nominal unic şi din registrul agricol. Actualizarea se va face în termen de 72 de ore de la schimbarea proprietarului locuinţei sau, după caz, a datelor de identitate a acestuia”. Aceeași lege mai spune și că ”PAID va transmite lunar primarilor lista proprietarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor şi valoarea primei obligatorii datorate de fiecare”.

”Primăria Sibiu a transmis listele pe care avea obligația să le transmită, conținând construcțiile cu destinația de locuință. Direcția Fiscală așteaptă ca PAID (Pool de Asigurare împotriva dezastrelor) să ne transmită listele cu cei care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie pentru ca municipalitatea să continue parcursul legal în acest caz”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al primăriei Sibiu.

Anul trecut, cele mai mari despăgubiri acordate asiguraţilor PAID au fost de 27.334 lei, 20.453 lei, respectiv 18.000 lei, plătite în judeţele Prahova şi Galați. În anul 2013 valoarea daunelor achitate s-a ridicat la peste 473.400 lei (peste 105.200 euro), cea mai mare daună achitată fiind de peste 60.000 de lei (circa 14.000 euro), pentru o locuinţă avariată din judeţul Prahova, ca urmare a alunecărilor de teren.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009. Printre societățile de asigurare care sunt acționare în PAID se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Gothaer Asigurări şi Uniqa Asigurari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

nic

Acum 9 ani

domnule Dobre,de ce nu scrieti si conditiile in care se platesc daune? cum adica primaria sa oblige cetateni sa se asigure ? primaria ce castiga?,nimic baga bani in buzunarul firmelor de asigurare,dumneavoastra ce interes aveti?
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

Asigurarea obligatorie este o porcarie. De ce nu spuneti ca acopera doar daunele produse de CUTREMUR, ALUNECARE DE TEREN si INUNDATII produse de ape curgatoare nu si de catre vecinii de sus, fenomene putin probabil a se produce de exemplu in orasul Sibiu. Deasemenea, chiar daca ai incheiata o asigurare facultativa mult mai complexa, este musai sa inchei si asigurarea obligatorie! Vi se pare normal?
Raspunde

Florin

Acum 9 ani

Domnule Dobre de ce nu întrebați la Primarie de exemplu ce facilitați au sibienii in funcție de zona in care locuiesc si plătesc impozit in funcție de aceasta. In ceea ce m-a privește as vrea sa știu dacă in zona 2 este normal sa avem strada de pământ sau dacă putem beneficia măcar odată pe an de reabilitarea străzii...ca sa nu mai zic de dezăpeziri. Parca Dvs nu ați fi sibian...ii întrebați numai de obligațiile populației nu si de obligațiile Primăriei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus