Sâmbătă,
15.06.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

"Anul acesta vom avea un weekend in care un tren cu abur va circula pe linia mocanitei"

Anul acesta, la aniversarea de 105 ani a mocăniței Sibiu-Agnita, vom avea o locomotivă pe abur care va trage un vagon de călători pe o distanță de șapte kilometri pe Valea Hârtibaciului. Când și în ce condiții ne spune Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței

Reporter.: Cât de sigur este că anul acesta vedem mocănița pe Valea Hârtibaciului?
Mihai Blotor: Au trecut cinci ani de când am făcut primul și singurul tren de acest gen și ne-am propus să reluăm acțiunea. Începând din anul acesta vom organiza Zilele Mocăniței în septembrie. Asta înseamnă că vom avea un week-end, între 26 și 27 septembrie în 2015, în care va circula un tren cu abur, pe o anumită distanță, pe linia mocăniței. Anul acesta distanța acoperită va fi între Cornățel și Hosman, unde sunt șapte kilometri de linie pe care noi deja operăm cu ciclodrezina de câțiva ani. Traseul este cât de cât pus la punct, dar mai trebuie intervenit pe anumite segmente, unde schimbăm traversele putrezite și completăm cu material mărunt de prindere a șinei pentru a suporta greutatea unei locomotive cu abur, care este undeva la 25 de tone.

Rep.: De unde va veni locomotiva?
M. B.: Noi acum avem un singur vagon de călători, pe care îl restaurăm încă de anul trecut. Exteriorul a fost restaurat și acum lucrăm la interior, într-un adăpost din Agnita. Locomotiva, ca și în 2010, o s-o împrumutăm de la un cetățean austriac. Am luat deja legătura cu dânsul și am pus lucrurile la punct. Între timp, noi lucrăm din greu să fim pregătiți.

Rep.: Voi sunteți ONG, cum vă finanțați și cum vă descurcați cu banii pentru acest proiect? Voluntari aveți?
M. B.: Voluntari avem, suntem un nucleu de vreo șapte, opt care vin de fiecare dată la acțiuni. Iar legat de bani, acum tragem tare să obținem cât mai multe finanțări pentru evenimentul ăsta. Am apelat la firme pentru acei 20 la sută din impozit și continuăm să căutăm sponsori. O să încercăm și un proiect de finanțare prin Agenda Culturală a Consiliului Județean.

Rep.: Toți banii pe care-i primiți merg în achiziția de materiale.
M. B.: Exact, munca o facem noi, voluntarii. Eventual, doar dacă ne vom regăsi în situația ca înainte de eveniment să constatăm că nu reușim să ducem totul la capăt, o să luăm în considerare posibilitatea să plătim pe cineva să continue lucrările. Noi muncim doar sâmbetele, în rest suntem la serviciu fiecare. Nu avem timp. Dacă angajăm pe cineva, într-o săptămână poate face cât noi în două luni.

Rep.: Am văzut că aveți voluntari din toată lumea, din Marea Britanie până în Asia. De unde până unde?
M. B.: Ultimul și cel mai exotic voluntar, ca să zic așa, este un indian din Bangalaore. El a fost cu noi pe teren chiar sâmbăta trecută. Este detașat în România pentru câteva luni, lucrează la o companie mare și a ajuns la noi prin colegi de-ai lui care sunt deja voluntari la mocăniță. Am avut și din Vietnam, din Germania, Franța... dacă-i pun pe toți cap la cap s-ar putea să fie mai mulți decât români.

Rep.: De ce o faceți? Nu aveți familii, job-uri, timp pentru voi?
M. B.: Avem de toate, dar trebuie să fim voluntari la ceva. Cu mocănița ne simțim cel mai bine.

Dacă vreți să sprijiniți Asociația Prietenii Mocăniței, găsiți aici cum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

@2

Acum 9 ani

Ai uitat de deconcentrate si Brasov De aia nu iau in considerare sesizarea. Sa le caute( vagoanele) la Brasov sau la Mocanita de la Covasna .. E o idee. Dar tu esti sibian deci primitiv , in loc sa ii lauzi pe cei care au luptat pentru programul asta tu doar poti sa stergi***sasului cu limba.
Raspunde

@4

Acum 9 ani

Tu sigur esti sibian.Si atunci sigur esti primitiv. Si mai sigur este ca ai facut scoala in Sighii. Este singura explicatie pentru \"analfabetismul profund semidoct\" de care dai dovada!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus