Sâmbătă,
28.11.2020
Ceata
Acum
-3°C

Sibienii isi dau copiii la religie. Cati "din inertie, din comoditate, pentru a nu-i izola"?

08 Martie 2015 21:06

Părinţii sibieni şi-au înscris în majoritate copiii la ora de religie, dar nu neapărat din convingere, cât „din inerţie, din comoditate, pentru a nu-i izola pe copii”, rezultă în urma unei anchete realizată de Turnul Sfatului. Discuțiile au fost purtate cu persoane recunoscute în spaţiul public, care sunt şi părinţi: omul de litere Dragoș Varga, medicul și omul politic Paul Porr, omul de afaceri Ștefan Almășan sau primarul din Săliște sunt printre persoanele chestionate referitor la decizia luată pentru copiii lor.
Chiar dacă la întrebarea „V-aţi înscris copilul la ora de religie?” răspunsul a fost afirmativ în majoritatea cazurilor, acesta a venit completat de un „dar” plin de nemulţumiri şi nedumeriri. De la atitudinea Bisericii, campania televizată și până la „încercarea impunerii cu forţa a acestei ore, aşa cum au încercat şi la alegeri cu un candidat”, au fost critici aduse de aproape fiecare sibian intervievat.
Dragoş Varga, prozator, critic şi istoric literar spune că învăţarea Bibliei nu strică niciunui copil, dar se întreabă, retoric, câţi părinţi şi-au înscris copilul din convingere şi câţi „din inerţie, din comoditate, pentru a nu deranja conducerile şcolilor”
"Dezbaterile reprezintă normalitatea. Fiind vorba de un subiect atât de sensibil, era firesc, de asemenea, ca spiritele să se inflameze şi să se formeze tabere. Post bellum, polemicile purtate par a fi fost artificial iscate: în jur de 90 % dintre părinţi au optat pentru predarea religiei. Din convingere, din inerţie, din comoditate, pentru a nu deranja conducerile şcolilor, preoţii, pentru a nu-i izola pe copii? În fond, fiind vorba de o disciplină şcolară, fie ea opţională sau obligatorie, ar trebui tratată şi evaluată ca atare: după pregătirea profesorului, după calitatea actului didactic, mai puţin după umori confesionale. Personal, nu văd cum ar putea dăuna formării unei personalităţi cunoaşterea Bibliei, înţelegerea esenţei creştinismului, dar şi a altor religii, a unor momente din istoria Bisericii, chiar a Vieţilor Sfinţilor etc., toate fiind conexe cu istoria, istoria artei, istoria literaturii, a filosofiei ş.a.m.d.", a spus Dragoş Varga.

„Să facă şi religie şi teoria lui Darwin”

Şi medicul Paul-Jürgen Porr, totodată președinte al FDGR, spune că şi-a înscris copiii la ora de religie şi susţine ideea că părinţii trebuie să ia această decizie în numele copiilor. “Da, am înscris copiii la ora de religie, căci ei sunt mici şi nu pot să hotărască singuri, iar la această vârstă părinţii decid pentru ei. Mai încolo, când vor creşte vor decide ei. Ideea e că sunt de acord să meargă la ora de religie, dar vreau să înveţe la şcoală şi despre teoria lui Darwin”, a declarat Paul Porr.
Horaţiu Răcuciu, fostul prefect al Sibiului şi actualul primar al orașului Săliște, povesteşte că a fost mai norocos că nu a trebuit să ia el decizia pentru fiul său, acesta hotărând singur că vrea să participe la ora de religie pentru că îi place de preotul care îi predă. „Cel mare a decis singur şi a zis că el vrea să meargă la religie pentru că îi plac şi ora şi preotul care le predă. Şi din ceea ce aud în jurul meu, de la alţi părinţi, aceştia sunt în general pentru înscrierea copilului la ora de religie”, povesteşte Horaţiu Răcuciu.
Şi Ştefan Almăşan, directorul general al Flaro Prod, susţine că scandalul legat de ora de religie nu era necesar şi nu a adus beneficii nimănui. „Eu, aşa la prima vedere, căci nu m-am interesat foarte mult despre acest subiect, zic că nu trebuia să fie aşa scandal. Din punctul meu de vedere, religia ţine de fiecare, este un lucru intim, şi nu ar trebui impusă de niciun fel”, este de părere directorul.

„Dumnezeu nu e absurd”

Ciprian Ştefan, directorul CNM Astra crede că părinţii aleg să îşi înscrie copiii, dar asta nu înseamnă că sunt mulţumiţi de felul în care se desfăşoară orele de religie şi de cum înţeleg copiii religia ortodoxă. Una dintre probleme semnalate „şi de mine şi de mai mulţi părinţi este cea a manualelor”, crede Ciprian Ştefan. „Fetiţa mea este la grădiniţă, la anul o să meargă la şcoală, iar atunci când o va face o să o înscriu la ora de religie. Eu sunt şi absolvent de Teologie şi da, mi-aş înscrie copilul, dar aş vrea când o fac să văd că se schimbă nişte lucruri, cum ar fi revizuirea manualelor şi o selecţie mai atentă a dascălilor. Da, e normal ca Biserica Ortodoxă se implice în realizarea manualelor, dar trebuie să o facă în colaborare cu pedagogii şi psihologii. Din punctul meu de vedere ar trebui găsit un echilibru între ora de religie şi istoria religiilor. Soţia mea e greco-catolică, dar asta nu a fost o problemă pentru noi. De asta spun că aceşti copii ar trebui să înveţe despre toate religiile, căci doar aşa li se poate preda toleranţa religioasă, această toleranţă care este foarte importantă”, crede directorul CNM Astra.
Din anumite puncte de vedere, părerea îi este împărtăşită şi de Claudiu Hila, președintele Asociației Al 6-lea Jucător, care punctează acelaşi dezavantaj: atitudinea Bisericii Ortodoxe şi felul în care s-a „încercat impunerea cu forţa a acestei ore de religie”.
„Mie personal, această problemă mi se pare o problemă artificială, deoarece copilul primeşte oricum educaţie religioasă acasă, baza o primeşte din familie şi nu cred eu că o să reuşească cineva să îmi îndoctrineze copilul cu o oră de religie pe săptămână, adică sigur nu o să ajungă copilul un habotnic. Dar e ok să înveţe totuşi ceva despre religie. Problema a fost foarte amplifică şi Biserica Ortodoxă a încercat să impună totul cu forţa, din păcate exact aşa cum au încercat şi la alegeri. De aici a luat aşa amploare problema orei de religie” , spune Claudiu Hila.
Sibienii cred că metodele de predare folosite de majoritatea preoţilor şi profesorilor de religie nu sunt adecvate şi chiar dacă şi-au înscris copiii la ora de religie aşteaptă ca desfăşurarea acestor ore să se schimbe.
„De exemplu copilului i se spune să ţină post, iar postul poate să fie foarte strict. Dar cum să împui aşa ceva unui copil care e în creştere? Eu ţin minte că în facultate am avut un profesor foarte bun de Morală, iar la un curs l-am întrebat „Părinte e păcat mare să mănânci ciocolată în post?”, iar răspunsul lui a fost „Dumnezeu nu e absurd”. De aceea spun că felul în care s-a abordat problema orei de religie şi ideea de impunere a acesteia cu forţa e greşit, cu impunerea cu forţa nu pot să fiu de acord, nici ca părinte, nici ca cetăţean”, adaugă Ciprian Ştefan.

Sibiul, ușor sub media națională

Curtea Consituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
CC arată - în motivarea deciziei prin care a stabilit că obligaţia de a face cerere pentru a nu participa la ora de religie este neconstituţională - că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă.
Săptămâna trecută s-a încheiat perioada înscrierilor pentru ora de religie, iar procentele sunt în favoarea părinţilor care au ales să îşi înscrie copiii la astfel de ore. În județul Sibiu, procentul părinților care au decis să își trimită copiii la orele de religie este ușor sub cel calculat la nivel național.
„Având în vedere faptul că în 6 martie a fost ultima zi de depunere de către părinţi a cererilor pentru ora de religie, situaţia centralizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, arată că în judeţ din totalul de 47.529 elevi (învăţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional), au fost înscrişi 41.674 de elevi, reprezentând un procent de 86,7%”, a declarat Livia Creţulescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, procentul cererilor înregistrate la nivelul ţării (89,75%) a arătat că „dezbaterile pe tema predării religiei în școli s-au dovedit a nu fi o problemă reală”.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

9 comentarii

de ce isi dau sibienii copiii la religie ?

Acum 5 ani

de prosti.
Raspunde

Mapetz

Acum 5 ani

Mai trec ceva ani pana ne civilizam, asta e, \"prosti da\' multi\"...In timp ce la altii bisericiile se inchid, pierd enroiasi, noi dam bani de la buget pentru constructia altora noi, mari ipocriti sunt politicienii nostrii, mai ales PSD-ul care se bazeaza pe votul celor mai putin scoliti...
Raspunde

@1

Acum 5 ani

Poate ne zici si de ce-si dau Suedezii copiii la religie? Sau germanii. Sau austriecii.
Raspunde

@3

Acum 5 ani

de plictiseala.
Raspunde

Mihai Eminescu

Acum 5 ani

Religia?/ O fraza de dansii inventata / Ca cu a ei putere/ Sa va arunce-n jug! Cata clarviziune avea cel mai iubit poet al romanilor! Cand veti explica cum s-au facut piramidele din Egipt cu tehnica acelor vremuri( sau cu actuala tehnica) ATUNCI o sa-mi dau copilul la religie! PANA ATUNCI NUUUU ! Pentru ca nu vreau sa dau bani unei institutii care nu se comporta onest fata de acest popor!
Raspunde

Magda

Acum 5 ani

Mihai Eminescu este Dumnezeul romanilor !
Raspunde

religios

Acum 5 ani

bai este buna ora de religie ,daca vrei s-a ai o educatie si respect ,asta in multe famili nu se mai invata ,sti cartea sfinta spune s-a nu faci ce face popa s-a faci ce citeste din sfinta scriptura ,lasa ca va fi judecat de cine terebuie ,nu te obliga nimeni sa-ti dai copii la religie ,dar religia te opreste de la multe rele ca fara frica de dumnezeu uite ce se intimpla ,violuri ,crime ,etc iti spun eu unu care citese cartea sfinta [biblia ] nu face rau aproapelui ,
Raspunde

Mihai Eminescu

Acum 5 ani

Rugaciune: Craiasa alegandu-te / Ingenunchem rugandu-te, / Inalta-ne, ne mantuie / Din valul ce ne bantuie; / Fii scut de intarire / Si zid de mantuire, / Privirea-ti adorata / Asupra-ne coboara, / O, Maica prea curata / Si pururea Fecioara, / Marie!
Raspunde

im

Acum 5 ani

E a nu stiu cata dovada din ultimii ani ca in Romania cei cu gura mare sunt grupuri de minoritari care incearca sa-si impuna vointa asupra majoritatii. Si e a nu stiu cata oara cand se vede ca presa deformeaza realitatea, si la fel, exprima opinia oricui plateste bine, ridicand niste non-probleme la rangul de probleme existentiale. Din fericire se vede ca romanul nu inghite tot ce i se pune in fata. Si daca tot s-au evidentiat defectele bisericii, poate fac un efort sa se reformeze
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus