Joi,
22.04.2021
Ploi Scurte
Acum
9°C

"Trebuie sa gandesti ca orice persoana ar putea fi suspecta de comiterea unei fapte"

Agentul șef Daniel Moaghen de la Serviciul Rutier Sibiu este fan FC Barcelona, îi plac filmele cu Alain Delon, iar în timpul liber se plimbă cu motocliceta personală, marca Honda. În urmă cu aproape trei săptămâni a primit distincția de ”Polițistul anului 2014” în cadrul IPJ Sibiu. Prin ce s-a făcut remarcat, ne-a povestit chiar el.
 
Reporter: Ați recomanda astăzi unui tânăr licean din Sibiu să se facă polițist? Dumneavoastră de ce ați ales această carieră?
 
Daniel Moaghen: Cariera de polițist nu este o carieră care se alege doar de dragul de a alege ceva. Meseria asta trebuie să-ți placă,implică multă dăruire, pasiune și uneori sacrificiu. Și mai mult decât atât, trebuie să ai o înclinație către ea. Eu m-am făcut polițist pentru că am avut această dorință și înclinație de mic,  fascinat fiind  de  filmele polițiste.
 
Rep.: Ce filme? Să nu-mi spuneți că ”Academia de Poliție”!
 
D. M.: Nu! (râde n. r.) La vremea respectivă mă uitam la filmele cu Alain Delon, finalul acestora fiind de fiecare dată motivant pentru mine. Poliția Rutieră m-a atras prin prisma muncii cu motocicleta. Pot să afirm că acesta a fost unul dintre visurile mele, să lucrez la circulație, dar cu motocicleta. Și mi l-am îndeplinit!  Aș putea recomanda această carieră unui tânăr numai dacă ține cont de această înclinație, trebuie să ai o plăcere și o dorință pentru această meserie. Dacă o faci din obligație nu-ți crează nicio satisfacție.
 
Rep.: Cum arată o zi obișnuită de lucru pentru polițistul anului? Stabiliți dinainte pe unde vreți merge pe drumuri, în ce locuri veți sta să supravegheați?
 
D. M.: Orice zi de muncă se planifică printr-un buletin al posturilor, pe cele trei tronsoane de drum național: DN 1 Sibiu-Brașov, DN 7 Sibiu – Vâlcea și DN 14 Sibiu-Mediaș. Se acționează pe anumite tematici, ca să le zicem așa, anumite linii de muncă. Se are în vedere în primul rând respectarea limitelor legale de viteză, care reprezintă principala cauză pentru apariția accidentelor de circulație în județul Sibiu. Urmează indisciplina pietonilor sau neacordarea de prioritate pietonilor. Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm cel mai des în condițiile in care nerespectarea acestora  duce la producerea de accidente  cu urmări grave. Și atunci, în funcție de zi, se acționează în principal pe aceste direcții. Dar încălcări ale legii sunt multe, de la nepurtarea centurii de siguranță până la nefolosirea luminilor de întâlnire și multe alte încălcări din punct de vedere contravențional. Sunt foarte multe alte încălcări care se încheie cu sancțiuni penale.
 
Rep.: Îmi puteți da un exemplu de situație mai deosebită sau acțiune în care ați fost implicat?
 
D. M.: O activitate care îmi place mie în mod deosebit și cu care m-am evidențiat o reprezintă constatarea acestor fapte de natură penală. Mă refer la conducerea unui autoturism neînmatriculat și cu numar fals, fără permis de conducere sau sub influența băuturilor alcoolice peste limita legală. În fiecare an pot să spun că au existat activități prin care m-am remarcat pe această linie. Și ca să dau un exemplu de anul trecut, la sfârșitul lunii octombrie am depistat o persoană care era urmărită internațional de autoritățile din Spania pentru fraudă și furt de țigări, cu o valoare de peste 250.000 de euro.
 
Rep.: Și cum ați făcut asta? Mă gândesc că nu orice șofer oprit întâmplător este urmărit internațional.
 
D. M.: Am oprit o autoutilitară la ora 2:30 noaptea, într-o localitate, pentru verificarea valabilității documentelor . Și, la o verificare mai amănunțită a conducatorului auto, într-o bază mai complexă, am constatat că este urmărit internațional.
 
Rep.: Înțeleg din asta că umblați pe trasee, nu doar stați în anumite locuri mai ferite, așa cum am mai văzut polițiști de la Rutieră.
 
D. M.: Da, altfel nu poți să constați. Știți foarte bine că este o practică ca în locul unde stă poliția să nu se prea întâmple nimic (râde n. r.). Trebuie să fii într-o continuă mișcare. Și trebuie să gândești că orice persoană ar putea fi suspectă de comiterea unei fapte.
 
Rep.: Referitor la asta, cum vi se pare mentalitatea ca atunci când un șofer vede o mașină de poliție pe stradă automat se sperie și frânează mult sub limita legală? De ce nu gândim, în general, că poliția este acolo pentru siguranța noastră și nu ca să ne prindă cu ceva?
 
D. M.: Este o mentalitate greșită. De foarte multe ori, cred eu, deși te-a oprit poliția nu ai primit o amendă. Mai mult decât atât, ai fost îndrumat și doar avertizat, cu speranța că un simplu avertisment face mai mult decât o amendă. Dacă se înțelege treaba asta e bine, dacă nu măsurile sunt cele care se știu.
 
Rep.: Simțiți că întruchipați două dintre ”cele mai iubite calități” de către orice șofer? Adică lucrați la Rutieră și sunteți motociclist.
 
D. M.: Nu simt asta, dar cum v-am zis de la început, asta a fost pasiunea mea dintotdeauna. De când am intrat în Poliție am făcut tot posibilul să ajung să conduc motocicleta poliției.
 
Rep.: Aveți motocicletă și acasă?
D. M: Da, am și acasă.
 
Rep.: De care? Pe unde mergeți cu ea? Faceți parte dintr-un grup de motocicliști?
 
D. M.: Nu fac parte dintr-un grup de motocicliști pentru că fiind și polițist nu cred că este tocmai Ok. Am o motocicletă Honda, din 2003...
 
Rep.: E puternică?
 
D. M.: Nu, are doar 700 de centimetri cubi. Pentru mine motocicleta este un mijloc de a te deplasa mai ușor și o plăcere de a o conduce.
 
Rep.: Faceți plimbări cu ea, doar așa, de plăcere? Cum vi se pare că circulă alți motocicliști cu care vă întâlniți în trafic?
 
D. M.: Ca să fiu foarte sincer, într-o mare pondere, motocicliștii circulă cu o viteză mult mai mare decât cea admisă. Dar cred că, în general, conduc foarte sigur. Cele mai multe accidente pe care le-am cercetat, în care au fost implicati motocicliști s-au produs din vina șoferilor auto. Bineînțeles că există și motocicliști care conduc neregulamentar, dar ponderea lor este mai mică. Cei mai mulți conduc legal și fac asta de plăcere.
 
Rep.: Care sunt reacțiile generale când opriți un șofer? Mai există mentalitatea ”dar ce-am făcut?” sau sunt recalcitranți? Era celebra acțiune de a pune mâna pe telefon să sune pe cineva...
 
D. M.: Mentalitatea s-a schimbat foarte mult în ultimii ani,asta în condițiile în care Poliția Rutieră te oprește numai dacă ai încălcat o prevedere legală. Și atunci, acea persoană care este oprită, sută la sută sau aproape sută la sută știe de ce a fost oprită. Nu mai există acea întrebare: de ce m-ați oprit? Sau ce am făcut? Se știe de la început de ce a fost oprit. Poliția Rutieră te oprește numai dacă ai greșit sau în cadrul acțiunilor tematice și punctuale pentru verificarea sau constatarea unor încălcări ale legii care implică oblibatoriu oprirea oricărui autoturism, de exemplu conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice.
 
Rep.: Ați luat vreodată o amendă de circulație?
 
D. M.: Sincer, nu!
 
Rep.: Pentru că știați pe cineva sau pentru că circulați legal?
 
D. M.: Pentru că circul legal, prudent și sigur.
 
Rep.: Închei cu o curiozitate personală. Cum vi se par restricțiile de circulație de 30 sau 50 de kilometri pe oră de pe drumul Sibiu-Sighișoara?
 
D. M.: Limitele de viteză sunt stabilite de administratorul drumului, cu aprobarea Poliției Rutiere. Eu mai mult nu am ce comenta. 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

34 comentarii

1

Acum 6 ani

astia tot militieni is! nu inteleg ca cel care nu prezinta semne rezonabile de comitere a unei infractiuni, trebuie lasat in pace. javrele astea tot vinovat te prezuma
Raspunde

xyz

Acum 6 ani

\"Limitele de viteză sunt stabilite de administratorul drumului, cu aprobarea Poliției Rutiere.\" Limitele acelea sunt stabilite de niste incompetenti, iar cine a semnat pentru ele, a semnat orbeste. Drumul a fost reabilitat pentru a scurta timpul de deplasare, sau cel putin cu asta se laudau autoritatile la vremea respectiva. Din pacate, acum faci mai mult de la Sibiu pana la Medias decat faceai inainte de reabilitare, si asta cu respectarea tuturor regulilor de circulatie (viteza, depasire).
Raspunde

sb

Acum 6 ani

prezumptia militianului........orce conducator auto-posibil infractor........halal gandire la politia romana
Raspunde

x

Acum 6 ani

pai nu ai ce comenta ca acolo se iau carnete la greu...
Raspunde

Spargatorul de Clisee

Acum 6 ani

Limitele cretine de pe drumul Sibiu - Sighisoara sunt puse de administratorul drumului care e mana in mana cu voi(politia rutiera) ca sa puteti sta cu radarul si sa fiti smecheri pe DN cu legea-n mana. Gramada de bani pe care o dam lunar la stat se cheltuie, printre altele, sa va plateasca pe voi sa va bateti joc de noi. Hai sictir!
Raspunde

Ok

Acum 6 ani

Ok. Si mamica domnului Moaghin sau cum il cheama e suspecta de prostitutie. Deci dl politist sa o cerceteze pentru asta daca tot spune ca ii plac faptele penale
Raspunde

vasiladi

Acum 6 ani

sibiu sighisoara trebuia sa fie drum rapid sau asa ceva! cine o furat din bani?
Raspunde

xyz

Acum 6 ani

oltean fudul
Raspunde

x

Acum 6 ani

plina politia de olteni...asta e trist
Raspunde

Gogi

Acum 6 ani

Mai tata.. Ceplin de el este omul asta..
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

il invit pe d-nul Moaghen sa \"actioneze\" o zi pe str. Sacel + str. Dragalina din Sibiu...cu siguranta o sa implineasca norma de amenzi pe luna respectiva!!!
Raspunde

costy

Acum 6 ani

Istoria omenirii este scrisă de cei care şi-au propus scopuri măreţe şi care au persistat cu îndârjire, uneori timp de ani de zile, până le-au atins. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la *** : costicapanaite56***
Raspunde

eu

Acum 6 ani

Cred ca esprimarea este cam dura !pana la urma politia este in folosul comunitatii si poate ar fi buna o modelare a gandirii si exprimarii.
Raspunde

justitiarul

Acum 6 ani

Ba numai tampiti si retardati comenteaza, ma cretinilor daca te-ai urcat la volan esti posibil infractor(din culpa daca nu esti beat) , la asta se referea in interviu...cretini care nu stiu decat sa jigneasca...
Raspunde

coco

Acum 6 ani

va rog frumos domnule Moaghen Daniel sa va scrieti singur amenda pe care o meritati deoarece v-am surprins in trafic si nu aveati centura de siguranta
Raspunde

flori

Acum 6 ani

diferenta este ca multi surprind si doar unii constata
Raspunde

gigi

Acum 6 ani

Am ajuns sa ne uitam in gura unui tablagiu ordinar, la fel ca seful sau, la fel ca toti sefii politiei sibiu, toti numiti politic. Halal politie! La munca hahalelelor!
Raspunde

radu

Acum 6 ani

daca si olteanul asta ii exemplu. @justitiarul: tu cred ca esti tablagiul cand ma uit la masinile de politie, tablagii care conduc, majoritatea vorbesc la telefon, ce exemplu sa ne deie astia ?
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

\"Trebuie să gândești că orice persoană ar putea fi suspectă de comiterea unei fapte\" - chiar daca ai dat prin statie un nume si ai primit raspuns ca este cautat international, fapt prin care ai dat dovada ca esti mai tare ca Alain Delon, eu te suspectez ca nu prea gandesti (fireste ca pe orice alta persoana)
Raspunde

costi

Acum 6 ani

eu m-am certat odata cu el ptr ca a depasit coloana oprita la semafor,cu nesimtire,era in timpul liber cu un ford focus cu geamuri fumurii,l-am claxonat si s-a dat jos la mine amenintandu-ma ca nu stiu cu cine imi fac de lucru si ca o sa ne intalnim in trafic cand e in timpul serviciului,mana dreapta a sefului Pahontu de la circulatie,impreuna merg la meciurile Barsei in Spania,probabil au salarii mari de isi permit
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Degeaba vă simțiți jigniți, omul are dreptate cu suspecții tot așa cum Napoleon a avut dreptate cu femeile. Știe Moaghen ce știe, de altfel, nici Alain Delon nu avea încredere în nimeni, era un lup singuratic.
Raspunde

Tragic

Acum 6 ani

Este de neacceptat ca un poliţist din secolul XXI să gândească , atunci când opreşte un autoturism, că \"...orice persoană ar putea fi suspectă de comiterea unei fapte\". Tragic. Poliţistul care vede infractori peste tot nu are ce căuta în sistem. Principala muncă a poliţistului ar trebui să fie legată de prevenirea săvârşirii de fapte antisociale, fie ele penale sau contravenţionale. Nu aţi înţeles nimic din misiunea dumneavoastră domnule poliţist.
Raspunde

@Coco,

Acum 6 ani

Dupa raportul de intrare in tura, toti ar trebui sa-si faca pv de contraventie si sa-si taie, aprioric, chitante pentru condus fara centura si vorbit la telefon! Au atitudinea unor serifi dintr-un satuc din zona desertica a Arizonei, unde ei \"fac\" legea. Cred ca raportat la categoriile socio-profesionale, reprezinta ponderea cea mai mare de contravenienti. Da\' cin\'sa-i sanctioneze? Colegii de echipaj?! \"Fa ce zice popa/militistul, nu ce face popa/militistul\". Intelept popor suntem...
Raspunde

@Tragic

Acum 6 ani

Ai perfecta dreptate. Asta este mentalitatea retrograda a politiei romane. De prezumtia de vinovatie n-au auzit. In plus, nu sunt de acord cu afirmatia lui ca nu intotdeauna cand esti oprit de politie esti si amendat si ca vezi doamne in unele cazuri esti doar avertizat. Ar fi bine daca ar fi asa, ar insemna un important pas inainte in mentalitatea politiei. Problema pe care am constatat-o eu in cazul politistilor de la circulatie, in peste 30 de ani de sofat, este ca in 99% din cazuri acestia provin din mediul rural sarac, din familii fara posibilitati, deveniti politisti datorita mirajului puterii conferit de uniforma, iar atunci cand te opresc in trafic si te simt superior ca pregatire si pozitie sociala, adopta imediat o pozitie de forta din dorinta de a te umili. Trist. Am sofat si pe alte continente dar asa ceva nu am mai intalnit.
Raspunde

@@Coco

Acum 6 ani

Perfect adevarat.
Raspunde

@Tragic

Acum 6 ani

Scuze, prezumtia de nevinovatie.
Raspunde

Tot eu

Acum 6 ani

Cum suna ”Trebuie să gândești că orice militian ar putea face abuz in serviciu sau ar putea lua spaga”? La fel de prost ca si enuntul lui Alain Delon
Raspunde

me

Acum 6 ani

Prea plin de el D-nul Moaghen si prea smecheras. L-am vazut in actiune.
Raspunde

9x9

Acum 6 ani

ACAB
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

voi astia de la TS...vedeti ca ce scriu oamenii despre personaj...oare de ce atitea \"elogii\"...v-a luat la vreunu carnetul sau?
Raspunde

@justitiarul

Acum 6 ani

Oare de ce ești singurul care are păreri diferite??? De fapt 2: tu și joseph... Deși sunteți același (cred).
Raspunde

@17gigi

Acum 6 ani

Ce ar fi mai gigi sa le i sugi la toti tablagii ca se pare ca ai gura mare. Daca nu tu atunci poate iubita ta sau sotia ta. Pe mama ta o respect ca n are nici o vina ca tu ești asa. Sunt sigur ca n ar fi mandra de tine.
Raspunde

alupigus

Acum 6 ani

\"Și trebuie să gândești că orice persoană ar putea fi suspectă de comiterea unei fapte.\"...bai tablagiu marlan, de prezumtia de nevinovatie ai auzit,mai cap patrat? Mortii mamii voastre de putori si nesimtiti !!! Si cand te gandesti ca unul ca asta e platit din banii nostri... Ce fata incruntata de \"politist\" zelos ... Ma lasi ?
Raspunde

camy

Acum 5 ani

Dar strainii-i mai spaguiesti,mãi moaghen?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus