Într-o lună și jumătate comercianții vor avea de aplicat o taxă pe valoarea adăugată redusă de la 24 la nouă procente, pentru produsele alimentare. Pentru sibieni, acest lucru nu va însemna că vor cumpăra, automat, mâncare mult ieftinită.
Cel mai probabil, banii care vor rămâne în urma reducerii de TVA se vor împărți între producător și client, este de părere Andrei Drăgan, director de vânzări al producătorului sibian de mezeluri cunoscut sub numele Bătrânu’ Sas. ”Eu cred că va fi un mix. Spre exemplu, în cazul magazinelor noastre, noi investim mult pe partea de fiscalizare. Iar cât timp comerțul la negru există, pe noi ne afectează, deoarece nu vorbim de o concurență loială. Din cauza asta, profiturile sunt în niște limite foarte, foarte scăzute. De aceea, cred că după această reducere de TVA, producătorii vor încerca să intre în zona normală a profiturilor, adică să le crească un pic, dar și prețurile vor scădea. Pentru că, mai mult ca sigur, vor exista producători care vor oferi prețuri mai mici după reducerea TVA și atunci va trebui să rămânem cu toții competitivi”, arată Andrei Drăgan. De altfel, reducerea evaziunii fiscale va fi principala urmare a acestei reduceri de impozite. ”Laolaltă cu măsurile introduse de ANAF în ultimul timp, ai cărui inspectori sunt mai vigilenți, cei care sunt obișnuiți să lucreze corect vor avea de câștigat. Cred că se va reduce mult comerțul «la negru»”, mai spune Drăgan.
Reducerile de prețuri vor exista și vor fi foarte aproape de 12 procente (cât ar reprezenta din prețul total al unui produs cele 15 procente de TVA care vor dispărea) este de părere Mihai Gheorghiu, director adjunct al Aquador. ”Cu siguranță, această reducere de TVA se va reflecta în prețuri. Este o măsură foarte bună. În domeniul nostru – apă îmbuteliată în bidoane de 19 litri - lucrând mai mult cu firme, nu cu persoane fizice, nu prea există evaziune fiscală”, arată directorul adjunct al producătorului și distribuitorului de apă plată din Cristian.
La restaurant: cele mai ”rezervate” reduceri
Dacă producătorii din zona alimentară apreciază că reducerea TVA-ului va duce și la reducerea prețurilor la raft, doar că nu se știe încă în ce procent, proprietarii de restaurante din Sibiu sunt mai rezervați în a vorbi de reduceri după data de 1 iunie. ”Mai ales că urmează sezonul estival, când reducerile nu se prea poartă, ca să spun așa. După mine, această reducere a TVA nu va avea drept principală măsură scăderea prețurilor. Ci vor crea acele condiții necesare ca afacerea ta să devină sustenabilă în mod legal, dacă pot să spun așa. Te va încuraja să reinvestești profitul. Și să treci totul pe hârtie, pentru că nu se mai justifică pentru cei din acest domeniu să mai încerce evaziunea fiscală. În plus, reducerea aceasta de TVA te ajută să rămâi competitiv și pe timp de iarnă, în extrasezon, când costurile fixe sunt aceleași”, declară unul din proprietarii de restaurante și terase din centrul istoric al Sibiului. ”Nu trebuie să uităm că această reducere se aplică doar alimentelor și băuturilor non-alcoolice. Or, într-un restaurant, acestea reprezintă 50% din rulaj. Berea, vinul, tăriile vor fi taxate tot cu 24%, deci să nu credem că de la 1 iunie toate crâșmele vor înflori. Sau că proprietarii acestora se vor îmbogăți dacă nu scad prețurile”.
Ce spun cei cu experiență
Industria panificației a ”trăit” deja experiența reducerii TVA la nouă procente. Vasile Presecan, proprietarul Transagape, este de părere că aceleași efecte vor fi resimțite după 1 iunie și în restul industriei alimentare. ”Este cea mai bună metodă de a combate evaziunea în domeniul agro-alimentar. Este o măsură așteptată de cei care lucrează în domeniu. S-a simțit acea reducere a TVA-ului la pâine. Și în prețuri, dar și în combaterea evaziunii. Poate că nu chiar pe măsura așteptărilor, dar cu au fost creșteri semnificative a producției evidențiate fiscal. Controalele care urmăresc emiterea de bonuri fiscale ajută, de asemenea, foarte mult”, arată Presecan.
”O opinie personală este că evaziunea fiscală a scăzut în acest domeniu cu jumătate. Este greu de aproximat un procent, dar asta este ceea ce simțim acum pe piață. Astfel, dacă înainte de reducerea TVA-ului economia subterană în domeniul panificației era de aproximativ 50%, acum cred că este undeva la un sfert. Iar asta mai predomină în zona rurală”, Vasile Presecan
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 943
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Periscop
Acum 6 ore
Excelent +1
Acum 6 ore
Bastiu
Acum 6 ore
Aci Duțu
Acum 7 ore
Emil